Marmeláda - kompot z hroznů



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6651) - 9.142 (?) 
17.9.2023 18:34, zobrazeno: 3626x

Zdravím vespolek.
Mám pár hroznů odrůdy Nero a chci je nějak zpracovat, k stolnímu užití moc nebudou. Má někdo nějaký dobrý recept na hroznový džem nebo marmeládu? Kdybych to zavařil jako kompot, bude to k jídlu?

  
   
host - 141.145 (?), 17.9.2023 19:32

Kompot se dá udělat a je to k jídlu. Myslím, že se do nálevu dává kys. citronová, každopádně u nás se snědl, takže špatný nebyl.

      
host - 248.102 (?), 17.9.2023 19:43

Také jsem jednou dělala kompot, když bylo hroznů víc - na 1 litr nálevu jsem dala 30dkg cukru a sterilovala 20min při 850C.           Lída

         
host - 81.144 (?), 17.9.2023 19:53
Paní Lído, to muselo být sladké jako cumel, 30 dkg do hroznů. Já viděl na YouTube zavařování bez nálevu, ale těžko radit, nemám vyzkoušené. Biegler
            
host - 248.102 (?), 17.9.2023 20:21

Tak jsem teď schválně koukla do receptů na netu, tam se dávka cukru pohybuje mezi 25 a 50 dkg cukru / 1 litr, nejčastěji uvádějí 35 dkg. Ono v těch sklenicích toho nálevu mezi kuličkami tolik není, možná záleží i na odrůdě révy... Moje je Isabella růžová.  Lída

               
host - 81.144 (?), 17.9.2023 20:52
Jasně, každý jinak rád sladké, my dáváme většinou 20 až 25 dkg do zavařenin meruněk, hrušek, renklod a v minulosti broskví. Do hroznů jak zde bylo už psáno bych dal tu kyselinu citronovou. Na druhou stranu ta dávka je asi minimum pro to aby ten nálev byl i konzervant. Izabalu nemám. Má příchut po jahodách? Asi je dost aromatická. Biegler
                  
host - 248.102 (?), 17.9.2023 21:19

Ano, chutná nám, navíc není náročná - máme ji nařízkovanou od jednoho souseda, zůstala mu na zahrádce po tatínkovi. Ale není to ta tmavá fialová, je růžová, lze ji najít také pod jménem Lýdia růžová.           Lída

                     
host - 81.144 (?), 18.9.2023 1:21
Tomu věřím, že není náročná, ale já letos zjistil, že všechny odrůdy které pro moji vlastní potřebu potřebuju už mám doma a plodí pěkné hrozno. Biegler
                     
host - 81.144 (?), 18.9.2023 6:51
To asi můžete i lisovat mošt paní Lído, si vzpomínám, že z něčeho podobného Jarka Broki dělala burčák na YouTube. Biegler
                     
host - 248.102 (?), 18.9.2023 20:42

Mošt nelisuji, stihneme to většinou sníst, mám jen 2 kousky, na víc nebylo místo... Ale na chuť to stačí.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika