Jak kysané zelí ovlivňuje dnu: Zkušenosti a rady
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 229.247 (?), 20.3.2024 9:26, zobrazeno: 3088x
Dobrý den všem,
chtěl bych zahájit diskusi na téma kysaného zelí a jeho vlivu na dnu. Nedávno jsem se dočetl o možných přínosech i rizicích spojených s konzumací kysaného zelí pro lidi trpící touto nemocí a rád bych se dozvěděl více názorů a zkušeností.
Konkrétně by mě zajímalo, zda může být překvašené zelí škodlivé pro můj zdravotní stav nebo zda existuje riziko, že by mohlo "expirát", tedy ztratit své pozitivní účinky nebo dokonce způsobit zdravotní komplikace.
V jednom článku na becher marketu jsem se dočetl, že kysané zelí obsahuje určité látky, které mohou ovlivnit hladinu kyseliny močové v těle, což je klíčové pro lidi s dnou.
Máte někdo osobní zkušenosti s konzumací překvašeného kysaného zelí, když trpíte dnou? Můžete mi prosím sdělit, jaké to mělo na vás dopady? Byl bych také vděčný za jakékoli odborné informace nebo studie, které by mohly osvětlit tuto problematiku.
Děkuji vám všem předem za vaše příspěvky a rady. Těším se na vaše odpovědi.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 20.3.2024 10:28
Zkušenosti nemám, ale někde jsem četl, že zelí je špatné na játra. Biegler
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 92.38 (?), 20.3.2024 12:41
Obzvlášť, když se zapíjí kořalkou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 20.3.2024 16:21
Ne stačí jen to zelí i čerstvé. Ale znáte to, výživový poradci a spol... Biegler
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 20.3.2024 17:08
Nyní si vybavuju, že na dnu někdo doporučoval maliny, ale zdroj už těžko dohledám, nebylo to z netu, a ne hledání nemám čas. U petržele, která je opomíjenou superpotravinou je u ledvin potřeba dávat pozor.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 20.3.2024 20:38
Nyní jsem vyčetl, že pro jaterní dietu je údajně vhodné pouze zelí čínské. Kdysi jsme ho pěstovali a kvašení těch tužších částí by dle mého názoru bylo možné. Ovšem další problém by mohla být pro ledviny sůl a nejsem si jist (nejsem lékař, bylinkář a ani léčitel) jaký by byl výsledek bez jejího přidání a hlavně jak by byl produkt trvanlivý. Bez soli jsem nikdy jakoukoliv zeleninu nenakládal.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 21.3.2024 6:29
Jak to tady čtu, tak mám pocit, jestli to není nějaká reklama.Co všechno za mého života nebylo zdravé, závadné a potom zase bylo. Kolik dáváte do zelí soli?Podobne jako do šunky, nebo do jiného masa. Šunka se dává dětem a máme pocit že se nic neděje.To zelí se dá vyprat aby nebylo ta slané, nebo pokud ho chci jako salát, tak si dam do nej jablko a vezmu si ho po částech. Dneska zítra pozítří. Každý ví co mu vadí. U nás je vepřové zelí knedlík, nebo špenát. Děti a vnuci zelí nejedí. To nezmenime. Bude nám stačit, kdyz si koupíme sáček za dvacku místo nakládání, opatrování.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 21.3.2024 9:03
Nevím jak je to s kysaným zelím a ledvinama, ale ten údajný zdravotní přínos pro některé jiné věci, které zde nebudu rozepisovat byl popsaný u popíjení láku. Nevím teda, zda by oprané zelí pak nějaký přínos mělo. Co se týká reklamy, tak ta se dělá hlavně na česnek, snížení vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Jednou jsem o tom mluvil s lékařkou a ta řekla, že ty účinky by byly, ale dávky česneku by musely být hodně velké. Já osobně nevím, jestli česnek, který ve velkém množsví zatěžuje ledviny, může snížit krevní tlak... Nejsem příznivcem doplnků stravy (vidím v tom komerci), ale přínos některých například zelenin zcela jistě je a jsou známé i případy kontraindikací s léky. Co se týká domácí šunky, gothaje a nebo klobásek, dávám sůl napůl s pragandou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|