Rajčata Brutus

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.10 (?)
24.7.2024 13:37
Dobrý den, Brutus je biftekové rajče s velkými plody a právě plody biftekových rajčat nejvíce trpí suchou hnilobou některých plodů(rajče začne odspodu hnít),zejména pak při pěstování v skleníku, či foliovníku.Nasazení 3-4 plodů na vijanu je u této odrůdy normální jev, rajčata dorůstají velká, i přes půl kila a vijan více rajčat nevyživí. Já Brutus pěstuji již několik let a i přes výše popsané nedostatky jsem s ním spokojený, je to opravdu masitý biftek s výbornou chutí a není to hybrid. Jinak mě překvapuje váš popis, že rostliny kvetly. To už nekvetou? Pak jde zřejmě o nedostatek živin. Rostliny rajčat zpravidla kvetou až do podzimu, i odrůda Brutus. Walter
Biftekové rajče Brutus
Biftekové rajče Brutus
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 246.11 (?), 24.7.2024 12:51, zobrazeno: 1257x

Dobrý den všem, letos poprvé jsem vysela odrůdu Brutus. Rostliny krásně a bohatě kvetly, ale na každé zůstala maximálně čtyři rajčata, zbytek se nevyvinul. Ještě k tomu začaly plody odspodu hnít, takže na většině rostlin zůstaly dva nebo tři plody a na některých shnilo všechno. Mám letos 32 rostlin a 9 z nich je odrůda Brutus, což mě nikterak netěší 😸 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.10 (?), 24.7.2024 13:37
Dobrý den, Brutus je biftekové rajče s velkými plody a právě plody biftekových rajčat nejvíce trpí suchou hnilobou některých plodů(rajče začne odspodu hnít),zejména pak při pěstování v skleníku, či foliovníku.Nasazení 3-4 plodů na vijanu je u této odrůdy normální jev, rajčata dorůstají velká, i přes půl kila a vijan více rajčat nevyživí. Já Brutus pěstuji již několik let a i přes výše popsané nedostatky jsem s ním spokojený, je to opravdu masitý biftek s výbornou chutí a není to hybrid. Jinak mě překvapuje váš popis, že rostliny kvetly. To už nekvetou? Pak jde zřejmě o nedostatek živin. Rostliny rajčat zpravidla kvetou až do podzimu, i odrůda Brutus. Walter
Biftekové rajče Brutus
Biftekové rajče Brutus

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 33.105 (?), 24.7.2024 17:28

Brutus je největší české rajče. Na prvním květenství je většinou také jeden velký květ, se dvěma a více slepenými pestíky. Z tohoto květu se vytvoří rače, spíše dvojrajče (je na tom obrázku od Waltera) nebo i více člené.. Toto rajče dokáže vysílit rostlinu tak, že většina dalších trpí suchu hnilobou květního konce, případně rostlina už dále nekvete. Dělají to i jiná, třeba španělská rajčata (u nich ale nemám tu suchou hnilobu). Obecně se tomu bráním tím, že tento velký květ (megabloom vyštípnu). Na obrázku jsou dva Brutusy.

Vladimír

Brutus
Brutus
Brutus
Brutus
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025