Kde koupím kvalitní růže na kolínsku?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.131 (?), 28.12.2014 15:47
Zdravím, dlouho jste tady nebyla. Co takhle školky Hruška? Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář (391) - 181.142 (?), 29.12.2014 12:58
No jo, zaměstnává mě štěně :-) Pana Hrušku mám nejblíž, to je fakt. Taky je nová prodejna přímo v Kolíně-Jašovi, nebo Parkon v Libici a něco je v Dobrém Poli, možná Obi... Starkl nevím...? Našla jsem taky Obchod s růžemi v Přerově nad Labem. Spíš mě zajímá, kam se vydat pro dobré sazenice. Máte zkušenost? Ještě jsem růže nekupovala. A chci něco, co pořádně vyroste, klidně dva metry a budu k tomu chodit tak třikrát, čtyřikrát za sezónu. A nebudu to muset ničím stříkat a děsit se, co zas ty mšice. Jednu takovou stařičkou růži před domem máme, ale asi už dlouho nevydrží. Absolutně mi vyhovuje, stará se o sebe sama. Možná chci nemožné, ale proč to nezkusit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář (391) - 181.142 (?), 29.12.2014 15:46
Ach, ach, jsem v tomto směru dosud nepolíbená, rouby, očka, řízky . A taky se to musí cpát do ledničky, že? Pro Ferdu- svraskalá je pěkná, ale to bych za ní svraskla taky, páč bych brzy ani okno neotevřela. Ale dobře, potřebuju bez ohledu na barvu nějakou plně rezistentní a mrazuvzdornou velikou děvenku do předzahrádky, je to na jih a do dlážděné silnice, kde to v létě fakt praží a v zimě fičí. Že by jich více nebylo?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.131 (?), 29.12.2014 20:15
Nařízkovat ji můžete zkusit pod sklenici - při kvetení v červnu uříznout dokvétající květ se 4mi listy, spodek poprášit stimulátorem (používám běžný AS-1) a zasadit do polostínu - 2 listy do země, dva listy nad zem, semeník květu ponechat, zalít, přiklopit cca 4 l lahví. Nechat přikryté do příštího dubna, pak lahev sundat, a podle růstu buď hned nebo další jaro přesadit na konečné stanoviště. Je tady víc popisů řízkování růží, někdo nechává listy, někdo ne, někdo dává do země tři očka... Ale rychlejší je koupit hotovou. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.131 (?), 29.12.2014 20:35
Napište, jakou výšku může dorůst, jak velký chcete květ (velkokvětá, mnohokvětá, sadová), příp.jakou barvu nejlépe. Jinak žádná růže není plně rezistentní k černé skvrnitosti a padlí, jsou jen více- čí méně- náchylné.
Sama bych pro efekt asi volila třeba Big Purple, Kronenboug, Gloria Dei, Lidku nebo Helenku - mrkněte se na ruze.wi
Nižší pro celoroční kvetení až do mrazů se mi osvědčila vícekvětá Kimono. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.131 (?), 30.12.2014 23:30
Pěkná! Jinak tady bylo dříve uváděno, že kvalitní sazenice a velký výběr mají Pelcovi a p.Šíp. Vlastní zkušenost s nimi nemám. Nějaké růže jsem objednávala v Kunraticích (sazanice pěkné, ale byly tam zaměněné některé odrůdy), pěkně mi rostly dříve kupované od Starkla. Ještě bych chtěla zkusit školku Malochýn. Poslední roky jsem dost řízkovala.
Kterou to máte nevím, zkuste prohlédnout ruze.wi - z těch mnou uvedených je Lidka ohnivější a Big Purple víc do fialova. Lída
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|