Zkvalitnění trávníku
|
|
|
|
|
 |
 |
|
brouzdalek - (15) - 141.127 (?), 20.3.2009 16:48, zobrazeno: 13642x
Dobrý den,
zhruba před 3 lety jsem založil trávník na zahrádce za domem (cca. 30m2), jenomže jsem použil ne příliš kvalitní osivo. Tehdy jsem se o to ještě nezajímal, a hlavně jsem chtěl co nejdříve zelený pažit. Dnes tohoto rozhodnutí lituji, protože trávník v sezoně nevypadá vůbec hezky (místy proschlý, jinde se na okrajích tvoří pevné trsy trávy, na jiných místech, zvláště ve stínu tráva neroste skoro vůbec). Před samotným zasetím tohoto "zázraku" byla půda kompletně zryta. Používám herbicidy, po plevelu ani památky, sem tam akorát mech.
Chtěl bych někdy v dubnu / květnu (dle počasí) provést vylepšení. Řekl jsem si, že bych trávník (pokud se tomu dá tak říkat :) sesekal na minimum a poté vzal vertikutátor, který jsem si již zakoupil a použil ho pro pročištění od plsti a po tomto zákroku zasel do zbytku trávníku nové kvalitní osivo a jemně zaházel hlínou nebo pískem. Během sezony bych po provzdušňování občas doséval kvalitní hnojivo.
Teoreticky by se měly v trávníku objevovat čím dál častěji kvalitnější traviny, zřejmě je to postup zdlouhavý, než samotné rytí (rýt nechci, protože mám natáhnuté zavlažovací trubky, abych je nepřeryl :) ale doufám, že by to mohlo jít. Touto cestou Vás všechny prosím o názor, jestli je to možné, co na to říkáte eventuelně co byste mi doporučili. Díky všem!
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
brouzdalek - (15) - 141.127 (?), 21.3.2009 13:48
Dobrý den,
tak samozřejmě trávník není největší, ale to si nemyslím, že je hlavní problém. Provoz na něm je poměrně malý, i tak bych rád použil odolnější směs - hřišťovou určenou pro větší zátěž (konkr. Lorettu od Wolf). Hlavně by mě zajímalo, jestli je návrh mého postupu reálný a přinese úspěch :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 7.210 (?), 21.3.2009 15:20
problém nebude nejspíš v osivu, ale v "kobercové ploše" zmíněného zatravnění. Vzhledem k tomu, že zde máte jak jsem pochopil z Vašeho příspěvku, závlahový systém, nedostatkem závlahy trávník rozhodně netrpěl.
Máte pouze následující možnosti, smířit se se stavem trávníku, nebo mu věnovat maximální péči - u malých ploch platí mnohem víc než jinde, že dobře ošetřený, pravidelně vertikutovaný a pískovaný trávník bude vykazovat vyší odolnost a péče se Vám vyplatí. Zároveň je nutné si uvědomit, že zátěž malých travnatých ploch bývá prostě enormní. Pokud vyjdete několikrát za víkend (nebo se po ní i pohybujete) na plochu několikasetmetrové zahrady, jen málokdy šlápnete na identické místo dvakrát. U malých ploch se Vám to ale stane mnohokrát.
K Vašemu dotazu - použijte kvalitní osivo, na střední zatížení, či sport. Proveďte prořezání trávníku, dosijte, zapískujte. O intenzivní péči je zde napsáno mnoho. Sekejte jak Vám čas dovolí, hnojte spíš častěji. U takto malé plochy bych volil zcela nekompromisně vřetenovou ELEKTRICKOU (nikoli mechanickou) sekačku. Vřetenovky trávu doslova čistě ustřihnou a omezíte tím další stressový faktor, negativně se podílející na kondici trávníku. Do plochy trávníků umístěte nášlapné dlaždice, nebo kameny, v vtrase nejčastějšího pohybu, uvidíte, jak dramaticky se změní stav trávníku po tomto opatření.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Broudzalek - (5) - 141.127 (?), 21.3.2009 15:54
Dobrý den,
díky za odpověď. Máte zcela pravdu, někdy je plocha zatěžována více. Pokud jsem to tedy dobře pochopil, stačí prořezat, dosít kvalitnějším osivem a zapískovat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 198.206 (?), 24.3.2009 9:22
Trávník jsem v loni suprově vylepšila osivem OBNOVA trávníků od Wolf Garden. Po vertikutaci jsem aplikovala obsah balení a pak zasypala mírně travním substrátem. Trávník byl opravdu výstavní. Letos jsem si koupila Obnovu znovu a budu vylepšovat další plochy. Vřele doporučuji! Investice se vyplatila.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 101.13 (?), 24.3.2009 19:56
Chtěl bych se zeptat, jestli nemáte někdo zkušenosti s osivem od Barenbrug. Zjistil jsem, že se prej prodávaj jen v zahradnictví Adam u Brna. Jenže po 25kg, což je pro mne zbytečné a taky hodně drahé. Ale po mnoha doporučení bych toto osivo chtěl zkusit.. děkuji za rady..
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 101.13 (?), 25.3.2009 10:06
A dá se toto osivo koupit i v menším množství než 25kg??
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|