Světlá místa v trávníku

host - 72.98 (?)
11.6.2010 16:59

Mám stejný problém -  doma zasetý trávník, je nádherný, tmavě zelený a velmi hustý, ale na dvou místech mám kola o průměru cca 1 metr trávy žlutozelené, řídké a slabé. Při bližším zkoumání jsem objevil v takto oslabené trávě pokrývku mechu. Sekačku mám naprosto fungl novou ostrou jak břitvu, trávník je pohnojený a zavlažovaný.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 239.239 (?), 24.5.2010 10:34

Skutečně nevím pravý důvod světlých fleků v trávníku zadavatele diskuze, ale ta podobnost s mým trávníkem je veliká. Proto bych tupý nůž rotační sekačky vyloučila a to proto, že můj trávník byl sekán jak motorovou, tak i strunovou sekačkou, výsledek je vždy stejný, světlé fleky v místech hustější a trochu vyšší trávy. Tupou strunu na křovinořezu přece předpokládat nemůžeme? 

Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 24.5.2010 10:38

Pravde je, toto nie je pre travu fatalne... aspon v tomto obdobi nie. Roztrapkanie travy sa moze viac negativne prejavit v lete, ked su sucha a vysoke teploty. teraz to trava lahko zvladne. Ale na druhej strane, asi vsetci chceme robit veci co najlepsie, takze by som iste prebrusil noz.

host - 234.158 (?), 25.5.2010 6:29

Malé fleky kruhovitého tvaru do cca 15 cm v průměru bývají způsobeny houbou.

Nevím jestli je to případ tazatele, ale pokud se podívá do fleků zblízka a uvidí narůžovělé místa spíše ve spodní části stonků travy tak je to jasné.

Současné deštivé a nepříliš teplé počasí tomu přispívá, sám ji mám na trávníku také. Nic s ní nedělám, protože jakmile přijde teplé a sušší počasí tak sama zmizí.

Ostatní poškození (pruhy - větší fleky) bych také viděl na rotační sekačku. Zkuste měsíc sekat vřetenovou (jistě ze sousedů někdo má) a uvidíte rozdíl. Já už rotační vytáhnu tak sotva 3x za rok, hlavně když potřebuji trávník "vysát" (po vertikutaci, na podzim na listí apod.)

Možná by se od tazatele hodilo detailnější foto malého fleku...

sopa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 190.202 (?), 25.5.2010 7:32
u vřetenových je problém: jsou na malé plochy nebo neuvěřitelně drahé... dávat za sekačku 30tis by se mi opravdu nechtělo (a to je snad ta nejmenší) a naopak ta za 7tis je na velký pozemek k ničemu... nebo máte tip?

host - 103.255 (?), 25.5.2010 7:45

Tak náš trávník vypadá přesně takto. Když tráva povyroste, jsou místa stejně tmavší a světlejší, tedy spíše takové nepravidelné pásy světlejší a tmavé trávy. Předpokládám, že je to tím, jak hnojím trávník - ručně a rozhazováním hnojiva do trávníku.  Asi se tedy mýlím, ale tupou sekačkou to také rozhodně není.

rompeg - (33) - 93.15 (?), 26.5.2010 12:30

Sekáme motorovou.Asi to bude tím, že byla vyšší a vlhčí.Děkuji všem.

host - 72.98 (?), 11.6.2010 16:59

Mám stejný problém -  doma zasetý trávník, je nádherný, tmavě zelený a velmi hustý, ale na dvou místech mám kola o průměru cca 1 metr trávy žlutozelené, řídké a slabé. Při bližším zkoumání jsem objevil v takto oslabené trávě pokrývku mechu. Sekačku mám naprosto fungl novou ostrou jak břitvu, trávník je pohnojený a zavlažovaný.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků11:11
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz