Světlá místa v trávníku

rompeg - (33) - 93.15 (?) 
23.5.2010 21:22, zobrazeno: 15352x

Po sekání trávníku se objeví světlá místa.Nevíte co s tím?

Bez názvu
Bez názvu

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

hajank5 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (501) - 126.125 (?), 23.5.2010 21:27

rompeg- zde jsem něco našla -     Je možný, že jsou to místa kde byla větší vrstva sněhu a tak chvíli potrvá než se trávník zabarví stejně. Nebo jestli máš na zahradě psa můžou to být fleky vypálený od moče. -  to jsou zkušenosti z netu

rompeg - (33) - 93.15 (?), 23.5.2010 21:33

Tak ani jedno neodpovídá.Sněhu bylo stejně.A od pejsků mám jiné fleky.Toto se stalo až po třetím sekáním.

host - 215.11 (?), 23.5.2010 23:29

Máte ostrý nůž? Podobné fleky se tvoří při sekání tupým nožem, kdy jsou konce stébel roztrhány a zasychají. Zblízka by to bylo dobře vidět. VJK

Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 24.5.2010 8:05

Suhlasim. Stava sa ak je tupy noz, vysoka trava, prilis husta a vysoka, mozno aj ked sa kosi mokra trava, pripadne kombinacie vsetkeho. Nabruste noz, pripadne koste castejsie. Mala by sa kosit len tretina dlzky stebiel. Ja sam mam problem toto dodrzat a kosim raz za tyzden a zotnem aj polovicu mozno i viac dlzky stebla. Mozno su kosacky, co to zvladaju kvalitnejsie... ale najlepsie urobite ak zkratite interval kosenia.  

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 239.239 (?), 24.5.2010 9:35

Také mám takové světlejší fleky. Vypozorovala jsem, že vznikají proto, že tráva není po celé ploše absolutně stejně všude hustá a absolutně všude stejně vysoká. Jsou místa, kde je tráva hustější a vyšší a jsou místa, kde je řidší nebo nižší. Tam, kde jsou místa hustější a trochu vyšší trávy, tam je vždycky po posekání světlejší místo. Během pár dnů tato světlejší místa zmizí a vše je znovu stejně zelené. Pokud chcete s tímto jevem vést válku, pak nezbývá, než - jak i jiní píšou výše v diskusi, proběhnout se se sekačkou po trávníku daleko častěji a řídit interval sekání právě podle těch míst, kde hustější a vyšší tráva roste.  

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 24.5.2010 9:51

Já si myslím, že pokud bychom chtěli dojít k jednoznačnějšímu závěru o původu fleků v trávníku, bylo by třeba přiložit detailní a kvalitní (ostré) foto travních stébel a rovněž foto celého travního drnu. Postižená stébla je třeba vyfotit z obou stran. Jinak to budou jenom dohady.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 239.239 (?), 24.5.2010 10:00

Jistě pane Wimpi. Já píšu o tom, jak to funguje už spoustu roků na mém trávníku a osobně mi tento jev vůbec nevadí, protože jsem vypozorovala jeho podstatu a že je to jev pouze na pár dnů. Ta fotografie je velmi podobná jevu na mém trávníku. Možná by bylo dobré, kdyby zadavatel dotazu napsal, jak jeho trávník vypadá po několika dnech?

hajank5 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (501) - 126.125 (?), 24.5.2010 10:03

Dnes jsem šla okolo zahrad, které byly včera sekány a zrovna tak jako na fotce to tam vypadalo, za pár dnů se to zazelená.Chodím denně okolo tak to vidím.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 24.5.2010 10:12

OK, nechci nijak zpochybňovat váš názor a radu. Já na přiložené fotografii vidím dva negativní jevy : dlouhé relativně stejnoměrné pásy zašedlé trávy a dále menší šedo-zahnědlé fleky přibližně kruhového tvaru. Ty pásy budou s nějvětší pravděpodobností zapříčiněny tupým nožem rotační sekačky. Ale ty zahnědlé koláče...? Tam může být příčin více. Také je důležitá informace, jak je trávník starý, zda byl vyset letos a nebo zda pochází už z dřívějších let.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz