Schnouci travnik

host - 61.214 (?)
10.7.2010 9:41

Trávník se nám samozřejmě podařilo spálit taky, ale to jsme měli jasně viditelné a souvislé pruhy spálené trávy podle toho jak jsme jezdili sypacím vozíkem. Stalo se nám to na jaře a spravilo se to až po následné vertikutaci a vyčesání uschlé trávy. Trávník se pak docela rychle vzpamatoval.

Spálení může být samozřejmě jedna z příčin kromě mnoha dalších jako houbové choroby, larvy v půdě atd. atd., nechci vás strašit.

Težko vám někdo tady na dálku jednoznačně určí příčinu.

Zdravím Helena

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
kamill - (2) - 4.220 (?), 7.7.2010 10:06, zobrazeno: 9917x

Dobry den,

potreboval bych radu ohledne postupne schnouciho travniku. Letos na jare jsem jsem zalozil na dvorku travnik na miste, kde byla drive okrasna zahradka plus nejaka ta zelenina. Puvodni puda byla celkem kvalitni, jen jsem ji na zaklade rozboru v Hornbachu privapnil a prihnojil startovacim hnojivem. Na konci kvetna jsem polozil travnikovy koberec. Ze zacatku bylo vse OK, pravidelne jsem zaleval a po trech tydnech jsem poprve posekal. Ovsem ted behem posledniho tydne (byl jsem 5 dni mimo domov) travnik zacal schnout (viz foto). Marne premyslim proc a napadaji me ruzne duvody a chyby ktere bych mohl udelat (dnes je to 6 tydnu od jeho polozeni):

- nedostatek vlahy?

-je mozne ze jsem ho spalil hnojivem-pred odjezdem jsem pohnojil zbytkem startovaciho hnojiva NPK+Mg 12/11/18+2,7%?

-nezkracoval jsem pri sekani priliz (pise se max o 1/3 delky, jinak zpusobite trave stres)?

Je mozne, ze je to pouze docasne a trava se vzpamatuje? Diky za rady a pomoc.

Jeste vysvetleni k fotkam-na te prvni je v pravem hornim rohu videt, jak jsou 2 uplne sucha mista-tyto tam jsou od uplneho zacatku, kdy zde travanik uschnul hned po polozeni.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 45.2 (?), 7.7.2010 10:46

Mám stejný problém jako ty. Také letošní trávník. Také fleky a jasné příznaky spálení. Ze začátku jsem použil travin a vše v pořádku. Pak jsem použil NPK a trávník je spálený. Bohužel nevím co stím. Kyždý den prolévám vodou ale bohužel se to nelepší. Má někdo spálení trávníků již za sebou. Srovná se to samo?

host - 244.115 (?), 9.7.2010 23:13

vodu a zalévat. ideální ráno večer. nebo aspoň jednou za tři dny a pořádně. z hnojivem se to nesmí přehánět. radši méně než více. je to tak.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4608) - 191.35 (?), 9.7.2010 23:16

Je prostě sucho a sluníčko pere fest. Jen co se ochladí, tak se vzpamatuje.

host - 45.2 (?), 10.7.2010 6:33

Děkuji za částečné utěšení. Pravda je, že to horko tomu dobře nedělá. Zálévám každý den a to ráno a večer. Tak cca 3000L na 600m2. Víc vody bohužel z vrtu nedostanu. Nejvíc mě trápí, že se to vůbec nelepší. Spíš naopak. Místo krásného zeleného trávníku mám žlutý co vůbec neroste. Ach jo. Máz vás někdo reálnou zkušennost se spálením. Poradte prosím. Srovná se to samo a hlavně kdy?

host - 61.214 (?), 10.7.2010 8:41

Jedna z příčin může být taky kornatka travní, která se letos v měsících, kdy bylo hodně pršelo, dost rozmnožila. Pokud tomu tak je, zaléváním situaci jen zhoršujete. Podle rad pana Větvičky v knize Rostlinolékař, kornatka sama zmizí v suchém období. Jeho rada je dostatečně hnojit, kornatce se daří na nedostatečně živených trávnících. Podívejte se, jestli na stébnech neuvidíte růžové chomáčky, pokud ano máte tam kornatku.

Zdravím Helena

host - 45.2 (?), 10.7.2010 9:23

Sice nejsem odborník ale vypadá to na typické příznaky po spálení hnojivem. Na listech jsou vidět popálené místa a některé výhonky jsou zaschlé uplně a opadávají. Připadám si ted jako jedinej blb, který kdy spálil trávník. Nikde nemohu najít žádné informace co stím. Samé varování před spálením ale co pak už nikdo neporadí. To se to nikomu z vás ještě nepodařilo nebo se ktomu nechce nikdo přiznat.

host - 61.214 (?), 10.7.2010 9:41

Trávník se nám samozřejmě podařilo spálit taky, ale to jsme měli jasně viditelné a souvislé pruhy spálené trávy podle toho jak jsme jezdili sypacím vozíkem. Stalo se nám to na jaře a spravilo se to až po následné vertikutaci a vyčesání uschlé trávy. Trávník se pak docela rychle vzpamatoval.

Spálení může být samozřejmě jedna z příčin kromě mnoha dalších jako houbové choroby, larvy v půdě atd. atd., nechci vás strašit.

Težko vám někdo tady na dálku jednoznačně určí příčinu.

Zdravím Helena

host - 33.198 (?), 5.8.2010 11:34
Zdravím. Taky jsem spálil hnojivem na třech místech trávník. Hnojil jsem Kristalonem a místo 2 odměrek jsem dal frajersky 3 a mám ted holé fleky bez trávy. Musím osít znova, takže opatrně s tím. Zalévat by se nemělo pokud nejsme schopní nalít na m2 aspon 20l vody. Tak jednou týdně. Trávník je třeba taky nechat zakořenit at sám hledá v hloubkách vodu. Tudíž nechat i vytrápit (ale tak aby nepošel :-). Možná je dobré používat i přípravek Turfcomp, nemám s tím ale zkušenosti. Ty dva fleky na krajich trávníku mi velice připomínají fleky po močení psa. Ten dokáže trávník zcela zabít. Hodně štěstí.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz