Růst trávníku, vertikutace, aerofikace
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 141.127 (?), 21.6.2009 15:09, zobrazeno: 12984x
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s aerofikací mladších trávníků? Já ji prováděl cca. před 14 dny, tedy bez zásahu do půdy, pouze jsem se snažil odstranit plsť, ale po dokončení jsem se docela zděsil, protože trávník doposud vypadá dosti špatně. Místy chybí tráva úplně, zkrátka to vypadá děsně. Proto jsem trávník krátce po provzdušnění zahnojil, dosel a přisypal zeminu pro trávníky a zavlažil.
Mám spíš dojem, že jsem si ten trávník zničil. Sekal jsem ho dříve docela vysoko, aby nevysychal přes horké dny. Měl totiž také problém pořádně zarůst, barevně byl pěkný, proto jsem to také považoval za výhodu. Míval tak kolem 7cm výšky, pěknou barvu, ale teď je to hrůza. Když byl vysoký, byl pěkný, pokud jsem ho posekal více na krátko, tak nic moc. Na internetu jsou fotky, jak vypadá výsledně trávník, zpravidla bez nějakého viditelného poškození, proto se divím a ptám se Vás. Jaké máte zkušenosti Vy?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.38 (?), 21.6.2009 15:32
To by chtělo fotku. Jak velká jsou ty místa bez trávy? Pokud jste vytrhal opravdu velké místa (několik cm čverečních), možná to bylo tím, že byla půda mokrá. Vysoký trávník osychá mnohem déle. I po dvou parných dnech může být půda hodně mokrá, pokud před tím vydatně pršelo a tráva byla vysoká. Mrkněte do koše vertikulátoru a zkontrolujte, jestli jste neškubal jen zelené.
Co myslíte tím "mladý"? Pokud ještě není dobře chytlý drn, je vertikulace zbytečná a trávník max zničí.
V případě, že je trávník hodně zamechovaný a zanesený plstí, po vertikulaci obvykle nevypadá moc pěkně. Po dosetí a pohnojení se rychle regeneruje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář (247) - 248.127 (?), 21.6.2009 16:49
Osobní zkušenost mám dobrou. Ale je to tak, jak říká uživatel/ka v předchozím příspěvku. Velmi pěkně vystižena hlavní "úskalí" Vašeho případu: nezapojený drn u mladého trávníku, nevhodná vlhkost půdy a výška trávníku... a fotka by se šikla.
Vertikutace je vhodnější u trávníku skoseného na nízko, při málo vlhké půdě, a to až u trávníku starého tak 2 roky. Vertikutace má totiž svou fuknci (provzdušnění a rozdělení travního drnu podporující nové odnožování trav atd.), která u mladého trávníku ještě nepotřebuje naplnit.
A jak zmiňujete negativní změnu vzhledu trávníku při jeho zkrácení z vyššího vzrůstu na nízký, tak to je důsledkem právě náhlé změny výšky trávníku. Trávní list by se měl zkracovat vždy jen maximálně o třetinu své délky - z tohoto principu vychází nutnost častějšího kosení nízkých trávníku. A nakonec pokud možno zvolit vyhovující výšku seku, kterou budete udržovat (s možností vyššího seku přes parná léta pro ochranu trávníku před prudkým sluncem).
Dle mé zkušenosti vypadá poškození trávníku po vertikutaci adekvátně jeho předchozímu stavu. Pokud trávník nebyl "nic moc" již předtím (více se vyskytující mech a zaplevelení), bude po vertikutaci vypadat jako "tankodrom" - tento termín jsem si vypůjčil od jiného uživatele z jiného příspěvku, ale je docela přiléhavý:-) Má to i svou logiku, protože když je při vertikutaci prořezáván mech, odpadává často ve větších kusech a zůstávají po něm větší holá místa. Narozdíl od této varianty, výsledky vertikutace hustého trávníku s minimem či absencí mechu a plevelů pak nevypadají tak žalostně - to jste možná viděl na fotkách. Ale jak jsem již psal já a předchozí uživatel, Váš problém bude pravděpodobně způsoben výše uvedenými důvody, než je napsáno v tomto odstavci.
|
|
 |
|
 |
 |
|
brouzdalek - (15) - 141.127 (?), 21.6.2009 17:37
Foto tady. Omlouvá se za kvalitu, nemám teď foťák, musel jsem improvizovat :)
Díky za odpovědi. Souhlasím s Vámi. Jen jsem prováděl provzdušnění, nikoliv vertikutaci, myslím si, že je to rozdíl, půdu jsem tedy žádným způsobem nenarušil, ty "zbytky trávy" vypadaly jakoby učesané. Ten trávník je starý dva roky, letos na jaře jsem doséval.
Uvítal bych i nějakou strategii, co se týče dalšího vývoje. Jak bych měl dále sekat vysoko, aby se trávník rychle rozrostl. Díky moc.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 247.94 (?), 21.6.2009 20:59
Jak resp čím jste provzdušňoval?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.127 (?), 21.6.2009 21:04
Použil jsem Alko CombiCare, s těmi drátky, nastavil tak, aby se to nezařezávalo do půdy. Nejprve jsem trávník posekal co nejníže, jak se píše v návodech, a pak teprve použil toto. V koši byla všehochuť, suché i trocha zeleného.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář (247) - 248.127 (?), 21.6.2009 21:48
Tak je Váš trávník prostě řídký 
Jinak aerofikace je termín označující pracovní postup, při němž se do půdy dělají otvory (vidlemi či strojem s bodci), po kterém může následovat pískování (zasypání otvorů pískem). Vy jste trávník vyhrabávál s použitím stroje. Taky mám něco podobného doma, má to dva válce, které lze vyměnit. Jeden má drátky, druhý nože.
Další možnou příčinou, výše uváděné nevyjímaje (spíše půjde o jejich kombinaci), je malé utužení povrchu - byl příliš kyprý a travička v něm byla příliš volně. Ale jen soudím podle fotky.
Hustý trávník vyžaduje... vodu, vyžínání, vypichování, výživu a válcování... alespoň takhle to říkal jeden pán v nějakém dokumentu, který jsem viděl... ale možná to bylo i jinak:-)
Každopádně, sekejte často a dělejte i ty ostatní věci, trávník budu houstnout 
|
|
 |
|
 |
 |
|
Vacino - (35) - 232.59 (?), 22.6.2009 9:30
Každopádně buďte trpělivý, pokud jste dosel travní osivo a pocukroval to travním substrátem, měl by trávník určitě časem zhoustnout, hlavně musí být hlína stále mokrá. Taky pravidelně sekejte na stejnou výšku.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|