Půdní kondicionéry

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?)
14.5.2009 21:46

Souhlasím s panem Vysoužilem, i já jsem měla stejný dojem z opakovaných vstupů tazatele a jeho "nenápadného" popisu kladných vlastností oněch přípravků. Jestli to tak není, tož se omlouvám, možná jsem jen paranoidní. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 13.5.2009 15:07, zobrazeno: 10517x

Zdravím všechny čtenáře, při hledání přípravků na zkvalitnění půdních vlastností pro pěstování trávníku a dalších rostlin jsem narazil na takzvané půdní kondicionéry fungující na bázi silikátových koloidů. Jejich vlastností by mělo být nejen zpřístupnění využití fosforu pro kořeny rostlin z větší hloubky, a tak jejich hlubšího prokořenění, dále lepší zásobení vodou či větší provzdušnění půdy.

Máte někdo nějaké další relevantní informace k půdním kondicionérům a doporučili byste jejich užití?

Zajímavé informace například na této stránce.

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 93.178 (?), 14.5.2009 10:19

Vidím, že se zatím nikdo nevyjádřil, připadá vám užití půdních kondicionérů příliš perfekcionistické?  Nebo máte někdo informace o jejich nevýhodách... tedy, kromě ceny?

Vacino - (35) - 232.59 (?), 14.5.2009 14:01

Já jsem o tom mluvil právě s panem prodejcem s českého zasoupení Compo, nabzel mi to, ale za 1500,- za 25 kg pytel je prostě hodně peněz pro soukromý kvalitní trávník. Podle mě, důkladná aerofikace ze zapískováním je také dobré rešení pro zkvalitnění a provzdušnění kořenového systému.

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 14.5.2009 14:49

O dozvěděl jste se něco zajímavého? Jinak jsem počítal, že balení 25kg by vystačilo tak na 200-250m2. V půdě se kondicionér Agrosil LR (pravděpodobně píšete o tomto) drží 10-12 let. Také jsem si říkal, zda by přínos byl signifikantní. Ale když si člověk vezme, kolik peněz do trávníku v průběhu 10 let investuje jen na hnojivech (jejichž využití by měl zmiňovaný kondicionér zlepšovat), nezdá se mi to nepřekonatelná částka.

host - 180.2 (?), 14.5.2009 15:12

Co ještě chcete vědět víc, než jste se dozvěděl na Vámi uvedeném odkazu? Pan doc. Salaš učí v Lednici na zahradničině dendrologii, dělal jsem u něj zkoušku z tohoto předmětu. Je to výborný odborník na tuto problematiku. Není to žádný prodejce. Stanislaw

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 14.5.2009 15:24

Z uvedeného odkazu jsem se dozvěděl o některých typech půdních kondicionérů, především těch hydrofobních jako je Terra-Control - který byl v onom článku hodnocen jako ten s nejvíce prokazatelným pozitivním účinkem. Podle příspěvku pana Vacka se ale domnívám, že mu byl doporučen Agrosil LR, který je v článku zmíněn jen okrajově a jeho vlastnosti vaším zkoušejícím nebyly uvedeny/testovány. Agrosil LR funguje na principu silikátových koloidů, což je, domnívám se, jiný systém, než ten u Terra-Controlu a dalších ve článku probíraných. Rád se dozvídám nové informace o právě "studované" problematice, proto jsem se pana Vacka tázal daným způsobem.

Zvláště by mne zajímaly negativa použití půdních kondicionéru, jejich případná toxicita a další faktory, které bych na zahradě neocenil. O tom vím pouze to, že se kdysi (asi v 70. letech) takové kondicionéry užívaly, přičemž se u nich objevily toxické vlastnosti. Dnes by to již mělo být v pořádku. Ale přesto, že chemii neodsuzuji a sám užívám, jsou tu samozřejmě i případné stinné stránky, o kterých je třeba vědět.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 14.5.2009 16:49

Docent Salaš určitě není žádný prodejce, zato mi připadá , že pan Houdaaal ano.

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 14.5.2009 20:40

Odhalili jste mne!!! Teď abych si měnil své přihlašovací údaje a začal znovu Zase mé několikaleté přihlašování na tento server a dotazování na různou problematiku (lze vyhledat podle IP adresy, přestože jsem předtím jako Houdaaal nebyl přihlášen - dohromady využívám dvě, jednu z práce a jednu z domu) přišlo vniveč. Málem vyšel můj veskrze ďábelský plán přihlašovat se pod několika jmény a pomocí měniče IP adres obsadit celé fórum, kde bych mohl diskutovat sám se sebou a změnit tak běh zahrádkářského univerza! Oh, vy malověrní, všichni se budete smažit v pekle nevědomosti, zcela ochuzeni o nekvalitní, ale náramně předražené výrobky, které jsem tu hodlal propagovat... pěkně plouživě, aby to nikdo nepoznal Taky jsem v dozorčí radě fi Compo, Bosch, Gardena, Flymo - a všech jiných značek, o kterých jsem se neopatrně zmínil. Ano, teď to víte, a bojte se!

Ale jen bych si dovolil zmínit (abych obhájil svou virtuální osobu), že nic k prodeji nenabízím, můžete si prohlédnout všechny mé příspěvky a zjistíte jediné: Kdysi jsem se zajímal o stavbu zahradního domku, který už mám hotov - jen přidělat nějaké poličky. Pokládal dlažbu. Nyní vybírám travní sekačku. Má zahrada má kolem 200m2 travnaté plochy, kterou hodlám postupně znovu zatravnit, tak jsem tu zjišťoval, jaké osivo je nejlepší a nyní se zajímám o zkvalitnění půdy, takže půdní kondicionéry. Ano, doufal jsem, že osoba jako vy, doktore, se vyjádří, ač jsem si myslel, že k užití těch přípravků.

Docenta Salaše vůbec neznám, jestli je prodejce, případně čeho, to netuším a nikdy jsem nic takového nezmínil. Svým způsobem jsme ale všichni prodejci svých názorů, které propagujeme ve vnějším světe, abych získali potvrzení vlastního pojetí reality, zachovali jeho konzistenci, a tak uchránili svá ega... hmm, mám vážně asi otcovský komplex, že zde vynakládám takové úsilí, abych se obhájil před otcovskou autoritou, kterou svým způsobem můžete ztělesňovat, pane doktore. Na závěr jen chci říci, že si skutečně vážím všech slušných přispívajících, snažím se taky jedním takovým být. Zajímám se o různé věci, jsem spíše nadšený laik, co se týká pěstování rostlin a péče o zahradu, rozhodně ne odborník, a už vůbec ne prodejce. Možná jen nepokrytě vyjadřuji svůj perekcionistický přístup k některým oblastem, nyní pěstování trávníku, než přejdu k další, a tak se dotazuji na ty nejlepší možnosti, které daná oblast mého zájmu skýtá. A také si přeji poradit těm, kteří o věci, o něž se zajímám, vědí méně než já - abych si připadal jako správný skautík Ano, v dětství jsem tam chodil, měl jsem malou sekérečku, se kterou jsem sekal soušky... mno, to by asi stačilo, snad jsem vás příliš neunavil

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 14.5.2009 21:31

Omlouvám se, pokud jsem se zmýlil a křivě Vás obvinil, ale Váš opakovaný vstup včetně odkazu na text s uvednými komerčními produkty mi prostě zaváněl propagací.
    S kondicionéry jsem se setkal jen jednou. Při rozhovoru se správcem golfového hřiště, když jsem přemýšlel o vstupu do klubu. Tady bych jeho použití pochopil, ale v případě domácího trávníku, natož zahrady už méně. Jistě, nechť si každý pod svoji trávu dá, co chce, ale nic pro mě. 

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 14.5.2009 21:46

Souhlasím s panem Vysoužilem, i já jsem měla stejný dojem z opakovaných vstupů tazatele a jeho "nenápadného" popisu kladných vlastností oněch přípravků. Jestli to tak není, tož se omlouvám, možná jsem jen paranoidní. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků11:11
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz