Priprava na akci: Vyroba travniku
|
|
|
|
|
 |
 |
|
nessi - (7) - 47.74 (?), 28.5.2008 13:47, zobrazeno: 15066x
Zdravim vsechny, docetl jsem se zde dost cennych rad ale s dovolenim pridam svuj navrh a poprosil bych tedy o dalsi cenne rady. Tak tedy: v soucasne dobe probiha stavba RD. Ta by mela koncit na podzim tohoto roku. V soucasne dobe je povrch mirne zatravnen, ale "nehezkou travou". Priznam se, ze jsem milovnikem nadherneho travniku. Takze nechci zadnou pampelisku, proste nic jineho nez opravdu krasny zeleny a bohaty travnik. Predbezne jsem si vybral osivo Golf od firmy Aros. Zasadit bych chtel jeste letos, protoze si myslim ze podzim je lepsi uz jen kvuli vyzobavani od ptaku apod. A navic z jara by se mohlo uz zelenat. Problemem asi bude priprava terenu. Chci nechat strhnout zbyvajici cast stareho travniku a pokud mozno zachovat peknou ornici. Jenze po srovnani bagrem to asi bude dosti "uhnacane" takze badam nad dobrym systemem prokypreni. Pak asi urovnani hrabemi ruco s naslednym prevalcovanim a nechanim pudy ca tyden odpocinout. Pote zasev a casta zavlaha. Prosim tedy o vase poznatky pripadne oprvau meho "planu". Predem dekuji. Jirka.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 137.39 (?), 30.5.2008 15:28
Tedy jste jak vidno vitální a mladý. Poslyšte rady línějších starších: "Nehezká tráva" zkrásní pouhým sekáním. Pampelišky lze systematicky vyrývat. Nahradí je semikrásky. Pokud ne samovolně, lze je sem tam přisadit. Osivo jiné než "Přirozená louka" v kombinaci s motorovou sekačkou vám dá "krásný" "anlický" trávník, žádný jetelíček, žádná kopretinka, žádný bodlák (jeden po druhém začínají být zvolna chráněné). Pokud nějaký trávník máte, nic moc bych "nevyráběla". Prozené lepší umělého. I s mechem a hrboly. Nezapomeňte dát do trávníku cibulky krokusů, a někam čtverec s čistým pískem pro potomka.
F.T.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.251 (?), 1.6.2008 6:54
Bagr způsobí takové hrubé zásahy do půdy, že bude třeba na tom místě pěstovat aspoň půl roku, lépe rok pionýrské rostliny, třeba hořčici a zaorávat ji několikrát na zelené hnojení, aby se půda rovnoměrně prokypřila a provzdušnila. Jinak budou ty stopy po bagru na trávníku vidět ještě několik let, tráva tam poroste jinak, pokud tam vůbec poroste. Takže bagr jen v nejnutnějším případě. Pokud je ten starý trávník mizerný a zaplevený, je klasický postup ho porýt třeba nějakým kultivátorem, vyčistit od plevelů, kamenů, kořenů, přes léto obdělávat a tím zničit plevely a na podzim nový trávník. Dneska se to obchází vícenásobnou likvidací všech rostlin třeba roundapem, když tam už nic neroste, seje se trávník. Pravděpodobně se to dneska může dělat i bez jakéhokoliv obdělávání půdy, jenom se musí zařídit, aby se travní semeno dostalo centimetr, dva centimetry do hloubky, aby vzešlo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
nessi - (7) - 47.74 (?), 2.6.2008 9:31
Predem diky za radu. Jen nechapu "rejpani" F.T.a hrabenky. Co je na tom spatneho chtit aby travnik byl hezky?? Nechapu trochu na techto strankach takove poznamky. Proste chci jen travnik bez plevelu a psich h... Chtel bych jit prirodni cestou a ne zrovna davat do zeme chemii. Pokud se tedy nekoho dotklo moje prani tak pardooon.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 153.130 (?), 2.6.2008 9:59
Malá poznámka k tomu "rejpání". Když vy si o to koledujete. Třeba vaše věta:"Pak asi urovnani hrabemi ruco s naslednym prevalcovanim a nechanim pudy ca tyden odpocinout. "
Prosím vás, a od čeho si za týden ta půda odpočine? Od vás? A jaký má smysl, aby si půda týden odpočinula?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 137.39 (?), 2.6.2008 12:20
Rýpání ani omylem...,, proti gustu žádný dišputát Já mám uprostřed trávníku kruh nefalšovaných divokých kopretin se zvonky a rozrazily a ještě takovým "plevelem", pokvete růžově...
I rada sázet do trávníku krokusy je rýpání? No dobře. Spouštění všech sekaček najednou v pátek odpoledne je ohromující módou. Trávník nad kterým bdí tvůrce tak, že hlídáte drobečky, aby naň náhodou nespadly je překrásný. Ta tvůrčí rypadla a bagry na čas odradí krtka a různé hraboše - ale možná jen na čas. "Anglický" trávník je tak učesaný mj. proto. že tam na ostrově naše čekanky a chrpy možná nerostou a jestli, tak kdysi. Ovčí pastva byla asi všude.. F.T.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 2.6.2008 10:37
Podívejte se na zdejší fóra, jak pískovat trávník, či téma vertikutace.
Ale k Vašemu dotazu -přejete li si krásný trávník
a. nezbývá Vám, než po ukončení stavby nechat zeminu přeorat, prací stavebních strojů bude zhutněná až běda (nezapomeňte, že zhutnění může dosáhnout i úrovně horšího betonu, což sebou nese všechna negativa s hutněním spojená..) Před tím samozřejmě projděte dvakrát za sebou po pozemku s Rundapem a zlikvidujte staré porosty. Dvakrát, protože Roudup nefunguje na semena plevelů. Prvním cyklem zlikvidujete stávající porost a druhým klíčící přeživší semena starých trav a plevelů.
b. na pozemek navezte písek, v podstatě jakýkoliv- ideálně jemný betonářský, ten smíchejte se zeminou, nemusíte se bát poměrů 1:1 a vyšších, kde převládá písek (Výjimkou nejsou u kvalitních trávníků poměry 1:4 i vyšší ve prospěch písku!) trávník nebude "drnovat ", bude dobře prokořeňovat a bude méně trpět na zamokření a tedy i mnoho chorob.
c. osijte, zaválcujte zalévejte. Aros Golf... Co k němu napsat??? Český standard.. Hrdé označení "Golf" je zde pouhým přáním myšlenky... Z Vám dostupných je zcela nesrovnatelně kvalitnější (můj oblíbený, je zde výtečný poměr cena x kvalita) Barenbrug, se kterým pracují skuteční profesionálové . Osivo i zahradnictví Adam, které jej dováží najdete na Webu Googlem během 5 minut. Podotýkám, že nejsem profesionál - zahradník jenom jsem zakládal trávník doma a následně jsem pomáhal přátelům. A na zmíněné osivo mne upozornil kamarád, který se živí tvorbou zeleně v parcích a na hřištích
d. neděste se plevelů, které se objeví v nově zasetém trávníku , většinu jich během prvních týdnů "vysekáte"
|
|
 |
|
 |
 |
|
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář (391) - 242.231 (?), 2.6.2008 12:20
Ahoj, nessi! Prosím, neberte mé upozornění jako rýpanec, to jen abyste nebyl zklamán, že se vám nedaří všechno podle plánu. No fakt, myslíte, že co je pod širým nebem, dá se udržovat jako koberec v pokoji?
Osobně jsem ráda, že to tak nefunguje. Čau, H.
P.S. A co mravenci, s těmi počítáte?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|