Ohraničení trávníku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 184.220 (?), 14.5.2011 13:43
Pán Jarda, inak máte prekrásnu záhradu. Zaujala ma hlavne tá rastlina s veľkými listami na treťom obrázku. Je nádherná. Prezradíte, čo to máte? Jana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 184.220 (?), 28.5.2011 0:30
Pán Jarda, pardon, že odpovedám až teraz, ďakujem vám za názov rastliny a za vysvetlenie. Ešte raz, krásna záhrada. Jana
|
|
|
|
|
|
|
host - 42.197 (?), 22.6.2011 22:31
Taky se připojuji,
je to krásná zahrádečka.
Kde jste sehnal tolik kamenů? Potřebovala bych nějaké ploché na cestičku-šlapáky, ale nevím kam se obrátit. Najít nějaký lom? Když bych potřebovala třeba jen 10-15 kamenů?
Věra
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář (275) - 209.88 (?), 23.6.2011 0:04
Dobrý den.
Víte, já jsem trochu úchyl na kameny. Mám z nich respekt vzhledem k jejich věku a přirozené kráse. Teď mám na mysli ty velké vápence, opracované dlouhými věky okolo protékající vodou do úžasných tvarů, které nejdou uměle napodobit včetně jejich drsného povrchu.
Musíte se poohlédnout v okolí Vašeho bydliště po nějakém lomu. Tady v okolí se těží žula v různých barvách, také opuka, kdysi i pískovec ve Škrovádu a v Prachovicích vápenec a černá břidlice.
Já osobně těžím z toho, že si to umím zařídit pomocí známostí a kontaktů.
Nevím sice, jaké kameny chcete a v jaké lokalitě bydlíte, ale zkuste se prostě poptat známých a nakupte pár tekutých kolků. Ono se to poddá.
Na sehnání pár šlapáků Vám může stačit staré stavení, ze kterého se to dá vytěžit, nebo do betonu zasazená přírodní dlažba, koupená třeba v Hornbachu. Mě se víc než šlapáky osvědčily chodníky z vymívané dlažby. Je to přeci jen větší plocha, která se dá hlavně v zimě snadno udržovat prohrnováním a je docela levná na pořízení. Jednotlivé šlapáky se mi moc neosvědčili v tom že mi ze všech stran zarůstaly trávou a po každé zimě se jakoby utopily do okolního trávníku.
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.98 (?), 11.6.2010 16:51
... s něčím podobným jsem se potýkal i já, pak jsem objevil plastový obrubník s oky do kterých se přitlučou umělohmotné kotvící hřebíky.Práce je s tímto výrobkem snadná a dá se i tvarovat do vlnovek a kruhů. Drahé je v dnešní době vše, ale myslím i na dobu kdy se nebudu moci ohnout.Peněz nelituji nebot mi to usnadní život.
|
|
|
|
|
|
|
host - 181.194 (?), 12.2.2011 13:46
Ja zas po rokoch skúšania rôznych materiálov prichádzam k názoru: žiadna zábrana a na jeseň obrýľováním okraje začistiť! Pásy z tmavozeleného zvlneného PVC sú pekné, ale po prvej zima sa začnú lámať, ako by boli z cukru. Drevené drahé polkolíky z agátového dreva napusteného proti plesni pospájaného pozink.drôtom Vam za 3-4 roky uhnijú v mieste prechodu zem-vzduch a postupne sa vylámu. Navyše kosenie oblúkov či rohov je kosačkou nemožné, musíte trávu dokosiť strunou alebo nožnicami. Ale aj rovný okraj-ak necháte kolíky trčať viac ako 4 cm vam zabráni pokosiť dokonale okraj trávnika. Takže najlepšie asi nemať žiadnu barieru. Keď áno, tak len v úrovni zemi, napr. z úzkych betónových dlaždic hrúbky 6-8 cm. To som ešte neskúšal, ale tento typ barier, najmä pri farebnej zámkovej dlažbe, je asi najdrahší. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|