Mýdlová voda na trávník?

host - 185.138 (?)
21.5.2010 13:14

Určitě, je lepší zchladlá a na různá místa, ale půl roku jsem to praktikoval a nic se nedělo. A to bylo klasické tekuté mýdlo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 196.146 (?), 21.5.2010 12:14, zobrazeno: 13851x

Dobrý den.

Nevíte někdo, zda-li je možné vypustit vodu po koupání na trávník? Je toho vždy plná vana, používáme jen mýdlo, max. dětský šampon (žádné pěny... po vykoupání je to vpodstatě jen voda s mýdlem). Žijeme v oblasti, kde je velmi sucho, neustále bojujeme s trávníkem, který se nám už teď mění v seno. Vlastní studnu nemáme a zalévat denně trávu městskou vodou je dost luxus. Proto mě napadlo malé čerpadlo a vypustit po koupání vanu na trávník. Myslíte, že by mýdlo trávě uškodilo??

Předem děkuji za jakoukoli radu!

šárka

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 21.5.2010 12:19

Klasické mýdlo trávníku nevadí, jde o jakousi sůl mastných kyselin, je biologicky odbouratelné. Se saponáty je to složitější. Ty moderní údajně by měly být podle unijních norem odbouratelné taky, ale jak je to skutečně, Bůh ví.

V__K - (36) - 191.35 (?), 21.5.2010 22:54

Mýdlo je sodná sůl mastné kyseliny a je biologicky přijatelné. Saponátem bývá nejčastěji sodná sůl sulfonované mastné kyseliny /např. laurylsíran sodný/. Tam už to je horší s odbouráním, ale tragédie to taky není. Za socíku, když byl zákaz zalévání, tak jsme prali v mýdle a zalévali s tím i zeleninu. Ale jen v mýdle. A nic se nedělo /teda se zeleninou/.

host - 185.138 (?), 21.5.2010 13:14

Určitě, je lepší zchladlá a na různá místa, ale půl roku jsem to praktikoval a nic se nedělo. A to bylo klasické tekuté mýdlo.

host - 176.18 (?), 21.5.2010 22:36

Jen dotaz - odkud jste, že tam LETOS máte sucho??           Lída

host - 196.146 (?), 21.5.2010 23:02

Lído - z Francie

Všem moc děkuju za reakce. Saponáty moc nepoužíváme, jen dětské mýdlo a na vlasy šampon pro miminka. Přesto budeme raději vypouštět jen vodu s mýdlem

Přeji hezké dny a víc sluníčka a méně dešťů do Čech!!

host - 106.98 (?), 9.4.2019 14:51

Mydlova voda na travnik je zadana. Pouziva se pro snizeni povrchoveho napeti pudy a podporuje vsakovani vody. Mnoho travnikaru (prevazne z USA) travniky primo samponuje.

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 91.93 (?), 14.4.2019 7:30

Pokud jde o různé tenzidy vylévané s vodou do půdy, kompostu apod, měli bychom je rozlišovat podle jejich složení. Opravdické mýdlo vzniklé zmýdelněním tuku pomocí hydroxidu (sodného nebo draselného) patří k tenzidům, které se rozkládají i bez kyslíku. Bohužel, mnoho tenzidů se anaerobně nerozkládá. V trávníku nebo v povrchové vrstvě kompostu by se však měly rozložit všechny "biologicky odbouratelné". I tzv. "tekuté mýdlo" obsahuje často laurylsíran sodný (tj. tuším dodekasulfonan...), který se biologicky rozkládá jen za přístupu kyslíku. To nemluvím o různých aromatických látkách v saponátech, jejichž rozklad není jasný. Tenzidy, které se biologicky nerozkládají ani za přístupu vzduchu, se postupně zakazují. Ty ostatní rozloží čistírny odpadních vod. Ne všechny z nich se však rozloží v hlubších vrstvách půdy (trativod). Hromadění nerozložených tenzidů by mohlo být stejně nebezpečné jako jiná chemická rezidua.

host - 180.2 (?), 23.5.2010 7:55

Dobrý den paní Lído, moje dobrá známá je ze Žatce a v době, kdy já už třetí týden nemohu jít do svých ovocných sadů kde stojí voda, tak ona okopává svoji zahrádku a zalévá. Stanislaw

host - 176.18 (?), 23.5.2010 14:44

Letos závidím těm, co potřebují zalévat. Sice mi na zahradě voda nestojí, ale pořád prší a zem už je rozbahněná... a to je u nás vespod písek!     Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz