Niektori tvrdia, ze vyssi travnik cez zimu zabrani jeho premrznutiu. Nema to moc logiku, pretoze ak je mesiac -20 st C, zem premrzne hlboko pod travnik. Jednoducho toto trava musi zvladnut. Nepocul som, ze by po velkej zime na Slovensku vyhynuli travnate plochy.
Podobne ako p. Svojanovsky, jeden americky internetovy portal o okrasnych travnikoch hovori, ze treba na zimu skosit co najnizsie. Odovodnuju to tym, ze vo velkej trave sa mozu chytit rozne choroby, najma plesne. Rastlina sa nedokaze udrzat v dobrej kondicii cez zimu ak je vacsej vysky, alebo pricinou moze byt aj obmedzena vzdusnost, lepsie podmienky pre choroby, atd.
Pred 2 rokmi mi uslo posledne sekanie, bol som v novembri prec, a trava bola na zimu dost vysoka. Na jar bol problem normalne posekat, "dusilo" to kosacku. Zly pokos este pridal trave na zlej kondicii. A trvalo dost casu, kym sa dal travnik do poriadku.
Tohto roku to urobim, ako to robieva pan Svojanovsky. Skosim posledne dni ked sa kosit este bude dat.
Ina otazka je hnojenie. Na jesen sa robi jesenne hnojenie. Netrufam si povedat, ci nie je neskoro. Azda do konca oktobra....v kazdom pripade jesenne hnojivo, s mensim obsahom dusika a viac draslika, fosforu a horcika. Neprehnijit! Pomoze trave lepsie prezit zimu.