Kdy naposledy posekat?

Josef Svojanovský - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 255.238 (?)
19.10.2009 16:48

Dobrý den Milane, pokud si chcete na jaře ušetřit práci s hrabáním, tak poslední sečení udělejte co nejpozději a nízko.Trávník je pořádně zakořeněný a mráz mu neoblíží.Hnojivo si už nechte na jaro.Já osobně se tímto řídím už velmi dlouho a na jaře jsem bez práce.Při posledním sečení se snažím posbírat sekačkou poslední listí, které spadlo ze stromů.První hnojení trávníku dělám v době, kdy taje poslední sníh a nebo je první déšť.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Mydlan - (37) - 11.178 (?), 19.10.2009 15:18, zobrazeno: 18520x

Dobrý den,

pěkný hustý trávník, vysetý letos na jaře, teď po deštích je dlouhý.

Kdy a jak naposledy poradíte posekat? Vysoko či nízko? Nevadí mu

pak noční mrazíky po seči? A mohu ještě pohnojit? Mám obyč. hnojivo agro cs 10 kg kýbl za 299,-.

Děkuji za radu

Milan

Josef Svojanovský - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 255.238 (?), 19.10.2009 16:48

Dobrý den Milane, pokud si chcete na jaře ušetřit práci s hrabáním, tak poslední sečení udělejte co nejpozději a nízko.Trávník je pořádně zakořeněný a mráz mu neoblíží.Hnojivo si už nechte na jaro.Já osobně se tímto řídím už velmi dlouho a na jaře jsem bez práce.Při posledním sečení se snažím posbírat sekačkou poslední listí, které spadlo ze stromů.První hnojení trávníku dělám v době, kdy taje poslední sníh a nebo je první déšť.

Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 20.10.2009 10:09

Niektori tvrdia, ze vyssi travnik cez zimu zabrani jeho premrznutiu. Nema to moc logiku, pretoze ak je mesiac -20 st C, zem premrzne hlboko pod travnik. Jednoducho toto trava musi zvladnut. Nepocul som, ze by po velkej zime na Slovensku vyhynuli travnate plochy.

Podobne ako p. Svojanovsky, jeden americky internetovy portal o okrasnych travnikoch hovori, ze treba na zimu skosit co najnizsie. Odovodnuju to tym, ze vo velkej trave sa mozu chytit rozne choroby, najma plesne. Rastlina sa nedokaze udrzat v dobrej kondicii cez zimu ak je vacsej vysky, alebo pricinou moze byt aj obmedzena vzdusnost, lepsie podmienky pre choroby, atd.

Pred 2 rokmi mi uslo posledne sekanie, bol som v novembri prec, a trava bola na zimu dost vysoka. Na jar bol problem normalne posekat, "dusilo" to kosacku. Zly pokos este pridal trave na zlej kondicii. A trvalo dost casu, kym sa dal travnik do poriadku.

Tohto roku to urobim, ako to robieva pan Svojanovsky. Skosim posledne dni ked sa kosit este bude dat.

Ina otazka je hnojenie. Na jesen sa robi jesenne hnojenie. Netrufam si povedat, ci nie je neskoro. Azda do konca oktobra....v kazdom pripade jesenne hnojivo, s mensim obsahom dusika a viac draslika, fosforu a horcika. Neprehnijit! Pomoze trave lepsie prezit zimu.

host - 231.226 (?), 20.10.2009 12:04

posledné kosenie je ťažko urciť... pred týždňom som skosil aj povysával do lístia a prišiel sneh... myslel som si že som to stihol tak akurát a už sa začína oteplovať a hlásia intenzívne dážde a oteplenie nad 15 stupnov až na tri týždne... tak že tráva určite ešte porastie a doopadáva aj lístie... takže aspoň kôli lístiu pôjde ešte vonku aj kosačka... ja ju používam aj na záver sezóny ako vysávač na lístie /spustím ju o 1 stupeň nižšie / skosí čo dorástlo a hlavne zozbiera opadané lístie... nemusím aj kosiť aj hrabať...

host - 106.154 (?), 22.11.2009 15:54

Dobrý den, také by mi toto zajímalo.

Nyní na konci listopadu je stále teplota přes den nad 8 stupni a tráva je více než 5 cm vysoká. Myslíte, že má ještě cenu nyní posekat? Anebo je lepší takto pozdě již nesekat a nechat to na jaro?

Děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025