Jak rozšířit trávník bez setí nových semen?

host - 45.242 (?)
3.5.2009 16:23

Tak tohle mi příjde jako velmi dobrý nápad. Jednoduchý, nevím proč mě samotného nenapadl :-) Vždyť takhle se přeci zakládá trávník i profesionálně. Vezmu drny od plotu (tam nebude vadit, že chybí 500 x 10 cm trávy a napíchám to 10 cm od sebe na ty holiny a je to vyřešené. Můžu to udělat ještě teď, nebo je nějaké speciální období? A do jaké hloubky mám vzít ten drn, abych neusekl kořínky? Jinak děkuji za tip.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 54.27 (?), 2.5.2009 0:13

Semena se dají vypěstovat jen u některých trav, u většiny to přirozeným způsobem nejde. Spíše bych doporučil, kde je hustý trávník, tak za mokra vybrat kousky trávníku a přesadit tak co 10 - 20 centimetrů od sebe na to holé místo. Pokud se to bude dostatečně zalévat a až ty kousky trávníku zakoření, aby nebyly vytrhány sekačkou, tak sekat. trávník, pokud je tam na něho vhodné místo, až se rozroste po celé ploše. Co se týká výšky sekání a četnosti sekání, platí, že se tyto parametry nemají měnit.  tráva, které tato četnost a výška sekání právě vyhovuje, se potom na tom místě rozroste a potlačí ostatní trávy.  jiná tráva tudíž roste v anglickém trávníku, jiná tráva na několikrát za rok sekané zahradě, jiná tráva na dvakrát, třikrát za rok sekané louce. Jinak obecně platí, že sekáním se silně omezují vyšší dvouděložné plevely, kterým sekačka sebere listy, tak ztratí listovou plochu, zatímco trávě nějaká listová plocha zůstane. Nejvíc to je vidět časně na jaře.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 2.5.2009 1:56

Jak nejde? Proč by to nemělo jít?

host - 54.27 (?), 2.5.2009 13:18

Ne, že to nejde vůbec, ale u některých trav to jde poměrně těžko, semena jsou totiž malá a jak se během pár dnů nedostanou do toho správného prostředí, vlhka a půdy, ztratí klíčivost.  Začátečník tu správnou dobu obvykle nepozná. Ostatně u těchto trav je rozmnožování semenem jen doplňková záležitost, když semeno unášené větrem nebo jinak spadne na dosud volné místo.  Hlavní způsob rozmnožování je právě rozmnožování odnožováním a rozrůstáním. To platí právě pro tu "jemnou zahradní trávu" 

Co se týká sekání, je třeba vypozorovat a najít tu správnou intenzitu pro konkrétní trávu. Jiná tráva bude v trávníku prosperovat, když se bude trávník sekat každý týden a na krátko. Jiná tráva to bude, když se bude sekat jednou za nějaký týden, když dosáhne výšky 10 - 15 cm. Jiná tráva to bude, když se bude sekat 2 - 3 x za rok jako louky na produkci píce.  Podle mně je na zahradě rozumné to sekání ve výšce 11 - 15 cm, na takové trávě se dá bez problémů projít stejně jako na krátce sekaném trávníku, ale zároveň to pro živočichy už není vysloveně pustina jako ten krátce sekaný trávník. Krátce sekaný trávník je podle mně v tom smyslu neekologický a je zdůvodnitelný jen tam, kde se po trávníku chodí velice často, protože zase na druhé straně takový často sekaný trávník vydrží mnohem více chození a pobíhání než ten méně sekaný.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 2.5.2009 14:17

Když podel vás během pár dnů ztratí klíčivost, tak jaktože osivo vyklíčí? TO je určitě mnohem starší než pár dní.

host - 45.242 (?), 3.5.2009 10:22

Dobrý den,

lze nějak z konkrétního typu trávy zjistit, jaká vyška sekání a jak časté by mu vyhovovalo? Ja vycházím pouze z návodu od sekačky, kde píšou, že by se nemělo sekat více než 4 cm trávy na jedno sekání a zároveň ne více, než půlka trávy. Je to tak správně? Nepoznam už ale, jaký typ trávy chce třeba 10 cm a který chce třeba 5 cm... - přitom bych ale potřeboval, aby se to množilo co nejlpe těmi odnožemi do stran.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6648) - 128.44 (?), 2.5.2009 7:32

V podstatě hledáte kouzlo, které vyřknuto Vám udělá krásný trávník všude. Sít nechcete, chemii nechcete, co zbývá? Kupte si a nechte založit trávník specializovanou firmou, nejlépe hodně zdaleka. Rádi Vám jej založí a vy se na něj dlouho budete chodit dívat a nikdy po něm nebudete šlapat. Protože co stéblo, to 100 korun.

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 3.5.2009 10:33

Pokud jde o výšku sekání, kterou tráva vyžaduje, tak to lze těžko na dálku poznat. Každá osevní směs má ráda něco jiného - od golfové a po luční (nejnížší až nejvyšší sek). Ale obecně byste to neměl nechávat přerůst, sekáním jednou týdně chybu neuděláte, protože čím více trávu omezujete v růstu do výšky, tím více se bude snažit prosadit v růstu do stran.

step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?), 3.5.2009 14:04

Záleží na tom, jak velkou plochu chcete zatravnit a kolik času tomu chcete věnovat, ale jednu radu pro vás mám

V místě, kde máte trávník nejhustší, nebo se vysemenˇuje, kde nechcete, vyrýpněte celý drn a přesaďte ho na prázdné místo. Místo po vyrýpnutí zaroste rychle a není to téměř vidět. Drny nedávejte moc blízko, až se uchytí, tak se rozrostou. Hlínu je třeba předtím prokypřit, sázet před deštěm, nebo když je zataženo(popřípadě přistínit) a zalévat.

host - 45.242 (?), 3.5.2009 16:23

Tak tohle mi příjde jako velmi dobrý nápad. Jednoduchý, nevím proč mě samotného nenapadl :-) Vždyť takhle se přeci zakládá trávník i profesionálně. Vezmu drny od plotu (tam nebude vadit, že chybí 500 x 10 cm trávy a napíchám to 10 cm od sebe na ty holiny a je to vyřešené. Můžu to udělat ještě teď, nebo je nějaké speciální období? A do jaké hloubky mám vzít ten drn, abych neusekl kořínky? Jinak děkuji za tip.

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 3.5.2009 17:00

Klidně to udělejte teď, není v tom žádný problém. Obecně jsou vhodná období pro vysévání trávy na počátku či na konci léta (konec jara, začátek podzimu), a to proto, že více prší, a teplota není zpravidla tropická. Drn o výšce 10 cm bude stačit (domnívám se). Prostě na požadovaném místě, kam chcete pokládat drn, odeberte hlínu do výšky drnu, prskněte to tam a zalévejte

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz