Jak na "travu" v travniku?
|
|
|
|
host - 35.87 (?) 25.7.2007 13:09
Jaký trávník, to záleží i na velikosti zahrady, my máme dům na pozemku o velikosti půl hektaru a jsme rádi, že to posečeme jednou za několik týdnů a vůbec neřešíme co tam roste.
Některé části sekáme jednou za dva týdny, tam kromě trávy roste i jetel, sedmikrásky a podobné býlí.
Některé části sekáme méně často a tam rostou i různé luční květiny a je tam i plno života: hejna motýlů, kobylky atd.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milka121 - (10), 25.7.2007 12:55
Nedá mi to a musím také přispět svou troškou do mlýna. Myslím,že typ trávníku je nejen závislý na vkusu každého majitele zahrady, ale rovněž a to především na typu zahrady a domu na ní postaveném. Takže moderní novostavba s nově zakládanou zahradou jistě bude lépe vypadat s opečovávaným a udržovaným bezplevelným trávníkem a staré venkovské chalupě zase určitě více sluší přírodní trávník se sedmikráskami a pampeliškami. Měla jsem tu možnost vyzkoušet si obojí. Když jsem bydlela v novostavbě, trávník jsme měli luxusní, každoročně jsem však musela selektivním herbicidem likvidovat nálety "plevelů" z blízkého pole. Péče o tento trávník byla opravdu náročná, avšak výsledek stál za to a okolojdoucí se zastavovali a obdivně na zahradu civěli:-) Nyní žiji ve 100 let staré venkovské chalupě, kde je trávník původní - plný pampelišek, sedmikrásek, jitrocele a dalšího býlí. Když jsem chalupu kupovala, zahrada byla značně zanedbaná a tráva byla dříve sečená jen kosou. Pravda je,že po pravidelném sečení sekačkou, se "plevele" začaly nekontrolovatelně množit a dusit trávu jako takovou. Letos na jaře jsem tedy opět sáhla po herbicidu. Zásah dopadl přesně tak jak jsem očekávala, vyhubila jsem asi polovinu plevele, a musím podotknout,že když v zeleném koberci občas zazáří bílý kvítek sedmikrásky nevypadá to vůbec špatně. Ale stejně u nějaké hájenky na kraji lesa nebo rekreační chaty určitě bude nejlépe vypadat trávník stvořený přírodou. V japonské zahradě, kde všechno má svůj tvar a řád zase určitě bude lépe vypadat perfektně střižený koberec. Je to věc názoru a vkusu, který by nikdo něměl vnucovat někomu jinému. Každý nechť se obklopuje zahradou takovou, ve které se bude cítit dobře a jaká se mu bude líbit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 35.87 (?), 25.7.2007 13:09
Jaký trávník, to záleží i na velikosti zahrady, my máme dům na pozemku o velikosti půl hektaru a jsme rádi, že to posečeme jednou za několik týdnů a vůbec neřešíme co tam roste.
Některé části sekáme jednou za dva týdny, tam kromě trávy roste i jetel, sedmikrásky a podobné býlí.
Některé části sekáme méně často a tam rostou i různé luční květiny a je tam i plno života: hejna motýlů, kobylky atd.
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.203 (?), 25.7.2007 13:12
Njn, ale takové "žvásty" nejdou moc pod nos prodejcům zahradní techniky a chemie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 35.170 (?), 25.7.2007 13:40
myslím, že ti se s tím nějak psychicky vyrovnají :-D
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.115 (?), 25.7.2007 14:14
Na obrázku máte ježatku. Je to jednoletá travina, stačí sekat, sekat, sekat. Nepříjemné je, že dokáže růst hodně při zemi a při sekání and 3cm se často stává, že ji nůž mine.
Pak lze použít PUMA Extra, ale jen bodově, nebo si zlikvidujete všechny druhy trav krom Jílků.
|
|
|
|
|
|
|
radek77 - (16), 25.7.2007 15:23
je moc dekuji... presne tohle jsem potreboval vedet...jo jo jezatka kuri noha "mrcha jedna"...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.46 (?), 28.7.2007 22:11
A můžete poradit mně, jak používat na plevel herbicidy a jaké? Kdysi mi někdo řekl. že je dobré na jaře použít Roundap. Ale ten přece zlikviduje trávník celý a ne jen plevel jako je pampeliška, sedmikráska nebo mateřídouška. Jak na tyto plevele, aby ostatní trávník zůstal zachován? Poradí někdo laikovi, jak správně ošetřit starší, ale stále ještě pěkný trávník, abych ho nezlikvidovala celý???:-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 77.31 (?), 30.7.2007 13:19
Pokud si vysázíte kupu kytiček, trav, konifer...tak tam už té trávy toliká nezbude a tím pádem míň sekání...Mám obojí zkušenost...jak sušení sena, tak sekání trávy sekačkou, takže vím o čem mluvím...když se suší, je to na budku, protože toho je fakt dost a když sekám, tak náš pozemek mi trvá 3,5 hodiny, takže taky docela mazec...Nebydlíme tady moc dlouho, takže osázení zahrady bude ještě nějákej pátek trvat, ale už jsme začali a přece jen už kousek sekání odpadl..:o)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|