Jak na "travu" v travniku?
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?) 19.6.2008 8:18
Pokud je někde v blízkosti zahrady les, louka či něco podobného, stačí nechat trávník žít vlastním životem a během jedné či dvou sezon se vám na něj byliny dostanou sami. Pokud to máte do přírody daleko, asi je nejrychlejší někde na louce vydloubnout kousek drnu a zasadit ho doma.
Zdánlivě malicherné debaty o tom, zda je lepší sterilní nebo přírodní trávník, nabudou jiného rozměru, pokud si uvědomíte kolik vody, chem. přípravků a benzínu se spotřebuje navíc na údržbu toho "sterilního" v celostátním měřítku. Před časem jsem na netu četl studii vypracovanou v USA a vyrazilo mi to docela dech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.23 (?), 20.6.2008 12:41
Další rozměr lze získat z jiné studie vědců z univerzity v Massachusets, která se zabývá insuficientní schopností pěstěných trávníků pohlcovat ozón, což značně přispívá ke globálnímu oteplování. Jejich rumunští kolegové zase zjistili, že používání selektivních herbicidů vede k zvyšování neplodnosti mužů. Nambie pracuje na studii studii, z které vyplývá, že prostředky vyplýtvané na údržbu okrasných trávníků, by vyřešily hladomor v Africe. Lidé bděte, neblbněte!
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 1.7.2008 11:03
je to marné, část populace je nepoučitelná. Až jim začne docházet voda, třeba někteří z nich pochopí...
|
|
|
|
|
|
|
MCorny - (6) - 67.144 (?), 1.7.2008 10:32
Máme stejný problém jako Radek, máme cca 2 měsíce založený trávník, zemina navezena loni na podzim, několikrát proběhl postřik Randapem, pozemek cca 600m2 a nyní se nám v trávě objevil tento "neřád". Zkoušeli jsme vypichovat, jde to, ale když vidíme že je pomalu všude po pozemku mezi trávou, na některých místech i zcela trávu zahubil, tak nevíme co s tím. S čím si ještě nevíme rady, že ač byl pozemek urovnán je nyní strašně hrbolatý, jde ale poznat pouze chůzí, nevíme jestli je to tím, jak si půda postupně sedá.
Co prosím radíte?
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.234 (?), 3.7.2008 14:18
Zdravím příznivce i odpůrce sterilních i přírodních trávníků.Proti gustu žádnej dišputát, že. Můj osobní názor podpořený osobní zkušeností je takový: Za chalupou byl léta neudržovaný "trávník", samej žbluchan, kozí bradka a ostatní plevely (záměrně bez úvozovek). Zem byla hrbolatá, pro sekačku nemyslitelná. Začal jsem to sekat kosou 3x za rok před odkvětem vysokých plevelů a po cca 2 letech jsem měl za chalupou krásnou pestrou louku, která kypěla životem. Přee 2 lety jsem na ni vjel starou sekačkou (no spíš samodomo mulčovač) protože se mi nechtělo sušit seno. Zem jsem výrazně srovnal za cenu mírného opotřebení stroje, trávník byl o poznání lépe a jednotněji posekaný... Letos jsem však zjistil, že loučka už zdaleka není tak pestrá jak bývala... Takže zkusím pokračovat v sekání sekačkou, ale sem tam pruh vynechám, aby se mohly luční květiny dále rozmnožovat a poseču ho později. Posekanou trávu nechám ležet.
Před chalupou seču cca1x3týdny, jak se mi chce nebo jak je potřeba a vůbec neřeším jestli je tráva taková nebo maková, jestli to je jetel nebo mateřídouška či něco jiného. Krásně se po tom bosky chodí i leží a lahodí to oku a mému vkusu.
Jsem spokojenej, žádná chemie, plevelení, benzín (sekačkomulčovač je na elektriku), minimum práce... jo, jo, na chalupě to je fajn..
Můj osobní názor nikomu nevnucuju :-)
Z.B.
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.128 (?), 3.7.2008 17:11
ty fotky te "divne travy" - skoro to vypada, ze jste si to vyseli spolu s travni smesi, mate toho tam fakt hodne. Jak uvadi nekdo nahore, zrejme nekvalitni travni smes. ale reklamovat tohle bohuzel vetsinou nejde, pokud nemate smlouvu na zalozeni travniku se zahradnikem (ale ten by vam tohle na zahradu nenasypal).
Me se tyhle hrube trsy travy objevily az ve chvili, kdy jsme do krasneho vyseteho travniku zacali na vypalena mista dosivat koupenou travni smes... nevim, proc se tomu rika Regenerace, ci jak se to jmenovalo, kdyz je v tom to nejhorsi co muze byt. Od te doby jsem hodne citliva na vety typu "rychle se zapoji do travniku"
zkuste to vytrhat, dokud je to male, i kdyz to bude strasna prace... ono se to pozdeji jeste vic rozroste, a je to fakt tragedie. Ten trs mrcha lezi na zemi, takze ho sekacka nevezme.
|
|
|
|
|
|
|
MCorny - (6) - 67.144 (?), 8.7.2008 12:27
Vytrhávat jsme zkoušeli, ale na pozemku je to pomalu všude a hlavně kolem nás jsou 4 pozemky, kde se ještě nezačalo stavět a vlastníci na nějaké sekání kašlou, takže náletem se k nám dostává kde co...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radegast - Bronzový Zahrádkář (57) - 3.169 (?), 20.8.2008 8:48
to MCcorny: mám to samé na zahradě. Před 4 lety jsme na 800 metrech založili trávník z hřištní směsi a tam se tento plevel - Lipnice Roční objevil. Nevýrazně, ale byl tam zavlečen s travní směsí (drahou). Razantnímu rozšíření došlo po tom co jsme neposekli 4 týdny (dovolená) a Lipnice roční vysemenila. Katastrofa plevel je na 60% a více procentech plochy.
Dalších 800 metrů trávníku je z parkové směsi a tam ani tuk.
Závěr: v mém případě je to nekvalitní travní směsí. Mechanické ničení nepomáhá (4 roky zkušeností), lokálne roundap to neřeší v případě že zasažení plevelem je 60% a více jako u mne (příliš časově náročné a nepřesné). Po dohodě s agronomem v jednom zemědělském podniku jsem včera zakoupil 1 l přípravku PUMA EXTRA. Ten zničí včechno v trávníku kromě jílků. Paráda to je to co potřebuji. Následovat bude dosetí parkovou směsí.
již jsme začal dělat fotky a tak se sem v průběhu srpna, září a října budu vystavovat.
Martin
P.S: o nestojím a nebudu reagovat na vaše zamindrákované názory na moji gramatiku ani moji neekologičnost, děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.128 (?), 20.8.2008 9:23
Co to je Puma Extra? Myslite ze by to slo pouzit na hubeni travy mezi keříkama?
|
|
|
|
|
|
|
radegast - Bronzový Zahrádkář (57) - 3.169 (?), 21.8.2008 12:13
- tak koupil jsem přípravek Puma extra 1litry /999 kč (bez DPH). naředil 10 ml /2 litry a postříkal 18/8 pokusně pouze 1 m2
- ted čekám že Lipnice roční přestane růst postupně uhnije. Když ano ta kbudu pokražovat na zbývajících 500m2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|