Hrábě na zapracování travního semena do substrátu
|
|
 |
 |
MartinS - Stříbrný Zahrádkář (468) - 39.3 (?) 8.9.2017 10:38
podle této fotky máte oseto sice hustěji, ale stále je to v normě. Jestli mám lepší váhu nevím, vážil jsem to na osobní digitální váze a tam určitě nějaká nepřesnost bude. Jinak podle fotky mne přijde, že jste v reálu osel více než uvádíte, ale to jsou již pouze spekulace a neřešil bych to.
Zálivka, přesně se to takto říci nedá, každá půda a místo funguje jinak. Na podzim je ta výhoda, že trávník již nepotřebuje tolik vody jako při jarním výsevu, jelikož díky ranním mlhám a nižším teplotám se zmenšuje výpar. Prvních cca 14 - 20 dní bych zaléval často, pak bych zaléval tak dávkou kolem 10 L/m2 což bude na hlubší vsáknutí stále "kypré" půdy stačit, hlavně to moc nepřehánět ať není takto mladý trávník na povrchu často vlhký.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
MartinS - Stříbrný Zahrádkář (468) - 39.3 (?), 7.9.2017 13:16
Oseté to máte dle fotky hezky. To, že po zálivce něco na povrchu zůstane je normální, 1/3 je možná trochu více než mívám já. Nevím jesti jste tedy válcoval ještě ten horní substrát, podle mne by to bylo vhodnější z důvodu lepšího propojení s osivem a zamáčknutí osiva do spodního substrátu. Toto jste asi neudělal proto Vám vylezlo více osiva na povrch. Pokud by jste to chtěl udělat dodatečně tak hned a povrch musí být zcela suchý.
Odkaz na hrábě co mám na mysli Vám nedám, zde je to zakázané. Jedná se o hrábě Gardena z řady Combi systém (hrábě na trávu kat. číslo 3381-20). Nicméně stejné dělá i Fiskars, Wolf-Garden a další.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 242.213 (?), 7.9.2017 14:39
Válcoval jsem několikrát a samozřejmě i po cukrování. Možná tomu pomohl i extrémně silný vítr, který včera večer odnášel i po uválcování částečky horní vrstvy. Cukroval jsem 2x, podruhé abych zakryl byť třeba 1mm vrstvou většinu semen. Nechtěl jsem sypat moc, abych to zase nepohřbil, na většině míst mám po uválcování tak 2-3mm a někde nyní taky 0.
Za hrábě díky asi je koupím jako pomocníka pro vertikutaci.
Co si myslíte o tom rozdílném množství osiva? Je možné, že by v balení bylo pouze 8,5kg namísto 10?
|
|
 |
|
 |
 |
|
MartinS - Stříbrný Zahrádkář (468) - 39.3 (?), 7.9.2017 15:04
když je osivo do cca 1 cm tak je to v pohodě, vyklíčí i hlouběji. Teď je na klíčení ideální čas, tak to dopadne dobře. K tomu osivu, zajímavé, nikdy jsem jim osivo nepřevažoval. Nicméně mám aktuálně doma stejné balení a dokonce stejnou směs 6/1 tak to převážím, problém je však, že jsem z toho již cca 1,5 kg ubral a tudíž to nebude přesné, navíc něco váží pytel a přesypávat to nebudu :-).
Ve finále je to u Vás "jedno", na případné dosetí a opravu v počátcích těch 1,5 kg stačí a jelikož je ideální klíčivost max. 2 roky, tak nemá smysl doma skladovat již nepotřebné osivo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 242.213 (?), 7.9.2017 20:54
Spíš to bylo myšleno, jestli toho na zahradu nepřišlo moc, což předpokládám může dělat v budoucnosti problémy. Jelikož se ale stejně všechno neujme (větší mnozství semen na povrcho), tak to bude asi ok :)
Asi není nejlepší nápad dva dny po výsevu ještě přecukrovat celý trávník, abych schoval to, co vylezlo ven...
|
|
 |
|
 |
 |
|
MartinS - Stříbrný Zahrádkář (468) - 39.3 (?), 8.9.2017 9:12
Podle fotky, byť to nebylo v detailu tak to vypadalo rovnoměrně oseté a určitě ne přeseté. Upřímně dávka kolem 3 kg/100m je spíše orientační doporučená. Nejčastěji to je 3 - 3,5 kg na 100/m2 jako ideál. Většinou tam každý dá více, pokud to není 5kg a více tak se nic neděje a to se u Vás nestalo. Nikdy nevyklíčí hned 100 % a stejně se to časem srovná samo, je lepší trochu více než hodně málo a pak dosévat.
Určitě pokud bude osivo klíčit tak tam již žádnou zeminu nebo substrát nedávejte (max. se můžete pocukrovat pískem s trochou substrátu) a opravdu pokud máte max. 1/3 osiva napovrchu tak jste pro to udělal hodně a je to dobře připravené. I osivo na povrchu když má podmínky tak vyklíčí. Pokud by byl červen tak Vám řeknu bude to chtít tím pádem častěji zalévat, ale nyní kdy je ráno a večer chladno, rosa, občas prší a přes den nevyleze teplota nad 22 st, nemáte lepších podmínek. Pokud to 1 - 2x denně navíc lehce pokropíte tak se úspěch dostaví. Co bude poté nejdůležitější je kvalitní seč, nenechat to přerůst a hlavně to nepodseknout. Po cca 1 - 2 seči to pohnojit podzimním a raději menší dávkou.
Jinak jsem převážil moje balení stejné směsi, ubráno bylo cca něco přes 1 kg a pytel váží nyní 9,3 kg, což mne přijde vpořádku (obal bude mít cca kolem 0,3 kg.)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 242.213 (?), 8.9.2017 9:49
Ok, tak už do toho radši nebudu rejpat. Detail výsevu a překrytí viz foto (poté to dostalo ještě jednu malé vrstvičku pro větší překrytí).
Včera v extrémní větru jsem i přes max. teplotu 13st. musel kropit 3x. Spíš jsem ale kropil sebe a skrývkové haldy plné plevelů všude okolo mého pozemku.
Kdy mám přejít z nynějšího zvlhčování povrchu několikrát denně na klasickou závlahu méně často ale více? Hned jak většina trav vyleze, tj. po cca 3 týdnech anebo až po první/druhé seči?
Tak to máte buď plnější balení anebo lepší váhu :)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
MartinS - Stříbrný Zahrádkář (468) - 39.3 (?), 8.9.2017 10:38
podle této fotky máte oseto sice hustěji, ale stále je to v normě. Jestli mám lepší váhu nevím, vážil jsem to na osobní digitální váze a tam určitě nějaká nepřesnost bude. Jinak podle fotky mne přijde, že jste v reálu osel více než uvádíte, ale to jsou již pouze spekulace a neřešil bych to.
Zálivka, přesně se to takto říci nedá, každá půda a místo funguje jinak. Na podzim je ta výhoda, že trávník již nepotřebuje tolik vody jako při jarním výsevu, jelikož díky ranním mlhám a nižším teplotám se zmenšuje výpar. Prvních cca 14 - 20 dní bych zaléval často, pak bych zaléval tak dávkou kolem 10 L/m2 což bude na hlubší vsáknutí stále "kypré" půdy stačit, hlavně to moc nepřehánět ať není takto mladý trávník na povrchu často vlhký.
|
|
 |
|
 |
 |
|
kubais - Stříbrný Zahrádkář (125) - 242.213 (?), 9.9.2017 10:42
No já právě z důvodu vyšší přesnosti používal kuchyňskou digitální váhu s max zátěží 5kg a přesností 1g a vážil na ní vždy max 2kg dávky. Jestli ale na fotce vidíte hustší výsev než doporučený/mnou odvážený, musela se tedy stát někde chyba a chybějících 1,5kg semena je tím pádem na zahradě a ne u Oseva Uni :)
Dnes tady máme místo předpovídané jasné oblohy a 20C mrholení a 12C, takže ušetřím čas strávený s hadicí. Není pro klíčení takováto denní teplota až příliš nízká?
10L/m2 rozumím, jak ale cca často?
|
|
 |
|
 |
 |
|
MartinS - Stříbrný Zahrádkář (468) - 39.3 (?), 11.9.2017 8:21
osivo vyklíčí i při nižších teplotách, nicméně je jasné, že to s klesající teplotou nepůjde tak rychle, při Vaší směsi by to mělo začít klíčit tak po cca 10 dnech. Pokud bude přes den jak slibuje předpověď tak to klíčit bude. Ta vyšší zálivka po cca 20 dnech, tj, cca koncem září, pokud bude normální teplota tak max. 2x do týdne by mělo stačit, jelikož i mladý trávník již nepotřebuje v tuto dobu více jak 20L vody na m/2 týdně. Nicméně vše je odvislé o toho jak rychle to vyklíčí, jak se bude trávník zapojovat atd. Já jsem nyní (cca 10 dní) dělal přesev na namáhanějších místech také 6/1 a zatím prakticky nic, ale u přesevů se zázrak čekat nedá, tam má osivo zcela jiné podmínky.
Ještě k tomu výsevu, také se mohlo stát, že jste jednu dávku zapomněl započítat, ale to musíte vědět sám. Pokud jste si na 100% jistý tak Vám oseva dluží 1,5 kg :-), stát se může vše.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|