Tak podla toho co som vycital pomale uvolnovanie zivin moze byt docielene viacero sposobmi. Pri hnojivach Isodur, Crotodur, Ureaform je dusik v tychto latkach nerozpustny v studenej vode. V pode su tieto latky cinnostou mikroorganizmov v zavislosti na teplote premienane na formy pristupne rastlinam.Ucinok udavany okolo 10-12 tyzd. Nepoznam
Hnojiva typu Entec, Alzon...- principom je nastrek klasickych hnojiv inhibitorom nitrifikacie co ma za nasledok spomalenie premeny amon. formy na nitratovu. (pohynliva, neviazuca sa na koloidy) -dlhsie vyuzitie zivin z hnojiva. Nepoznam
Obalovane formy. multicote technology - zivinove jadro v polymerpriskyricovom obale
poly-s tech.- obalovanie sirou a polymerom
-uvolnovanie je zavisle iba na teplote pody, nie je zavisle a urcovane mnozstvom zrazok
Ak som to pochopil spravne, tak obalovane granule prijmu po aplikacii vodu (raz proste zaprsat musi:)), mala, startovacia cast zivin je v okamzite pristupnej forme, ostatok vnutri granule sa uvolnuje v zavislosti na teplote -od 6 stupnov- postupnym prenikanim cez obal. Predpokladam ze vo forme par alebo tak nejako. Sudim podla toho ze je potrebna zaciatocna davka vody a dalej sa to odvija len od teploty, pripadne hrubky obalu. Cize sa granula postupne nerozpusta ale ´napln´ sa minie prva a nasledne sa rozpadne casom obal.