Dosetí travního semene, odplevelení a jiné
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 136.83 (?), 11.4.2010 17:28, zobrazeno: 19116x
Dobrý den. Rád bych se zeptal na toto. Na podzim (asi v půlce října)jsme celou zahradu (tedy spíše zahrádku cca 80 metru) zryli, vybrali plevel co se dalo a rozházeli travní semeno - hřištní směs. Na to jsme nasypali hlínu v tenkté vrstvě a celé jsme to ušlapali. Ted po zimě začala růst tráva, ale někde je řidší a na trávníku jsou jakoby hluchá místa bez trávy. A hlavně podél plotů začaly opět vyrážet pampelišky. Můžu pro lepší a hustší trávník udělat toto?: koupit travní semeno a jen tak ho rozházet na povrch? Vydloubat pampelišky než začnou kvést a na tu hlínu po nich taky jen naházet travní semeno? Se zaléváním nemám problém. zalévat mohu každý den.
Nebo jsem přemýšlel o další věci - vydloubat pampelišky a pak vzít vidle a kompletně "propíchat" zahrádku. Pak tam rozházet travní semeno a to by teoreticky mohlo zapadat do těch děr po vidlích... Pak zalévat a zalévat...
Další dotaz k sečení - je lepší sekat až později až tráva zesílí (dejme tomu v půlce května a pak pravidelně třeba po 14 dnech) nebo se má sekat už třeba ted v dubnu když má tráva xx centimetrů?
Omlouvám se za dotaz laika, ale nejsem zrovna zahradníček. Díky předem za odpověď.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 11.4.2010 18:08
Dobrý den. Postupuje se takto: Nejdříve se celý pozemek, na který se bude vysévat travní semeno, postříká totálním herbicidem, který je hlavně na vytrvalé plevele. Potom je vhodné tento pozemek strojově zpracovat do hloubky tak 15cm. Důkladně srovnat, vybrat příměsy nad 2cm a počkat na další plevele, které znovu vyklíčí. Znovu postříkat a teprve potom vysévat. Důležité! Travní osivo klíčí na světle! Jen mírně zahrábnout hráběmi, nebo jen uválet. O nějakých dírách nemůže být vůbec řeč. A dál už jen zalévat. Běžný travní porost se seče v době, kdy naroste jen o 1/3 nad žádoucí výšku. Někdy to vychází i 2x týdně. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.83 (?), 11.4.2010 18:11
Děkuji za odpověď, ale poněkud zmatený. Když to ted postříkám herbicidem, tak mi to zničí i tu novou trávu ne? A hlavně - když to tedy zryju do hloubky 15 cm tak všechny peníze co jsem dal za travní semeno jsou pryč a tráva, která tam je ted je taky pryč... To bych pochopil když se zakládá trávník, ale když to chci jen dosít jak jsem psal výše???
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 11.4.2010 20:07
Psal jsem Vám, jak se to má dělat, ne co máte udělat nyní. Rýpáním pampelišek si je jen namnožíte. Pokud to chcete dosít, klidně to udělejte a všechny plevele, které Vám budou dále klíčit se pokuste zlikvidovat pomocí herbicidů určených do travních porostů. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 105.132 (?), 11.4.2010 22:54
To co tu popisujete je spravný postup pro založení nového trávníku, nicméně tazatel nejspíše nechtěl zničit starou trávu, ale chtěl ji pouze zahustit. V takovém případě je lépe použít selektivního herbicidu na dvouděložní rostliny. Trávu potom není dobré sekat dříve, než hebicid vykoná svoji práci. Posléze bych trávu posekal, dosel a nezanedbávat její standardní péči.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.232 (?), 26.4.2010 15:13
Dobrý deň. Aj ja mám podobný problém. Pozemok na jeseň postriekaný tot. herbicídom, po uvädnutí všetkého pooraný a nechený odležať do jari. Na jar rozrobený rotavátorom, urovnaný, vybrané korene a kamene. Zapracované hnojivo Travcerit (asi 25g/m2) a po 3 dňoch zasiate trávne semeno Korzo (Osiva Uni) posip.vozíkom, povalcované a poliate. Ak 2 dni nepršalo tak som popolieval.Teraz je asi mesiac od zasiatia a tráva je vzídená nepravidelne a vyšli aj buriny. Má ju ešte dosiať, pohnojiť a kedy postriekať proti burinám? Ako dlho asi trvá kým vzídu všetky druhy tráv a trávnik je rovnomerne vzídený? Veľmi pekne Ďakujem.Martin
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.14 (?), 26.4.2010 22:35
Možná se ozvou větší odborníci na trávníky, připojím jen svůj názor. Zásadní je na začátku to zavlažování. Jak píšete "Ak 2 dni nepršalo tak som popolieval." - nevyschla Vám náhodou vrchní vrstva půda a v ní naklíčené semeno? Pak pomůže jen opětovný osev. Já jsem při zakládání trávníku zaléval v podstatě stále i když málo - udržoval jsem vlhkou hlavně vrchní vrstvu půdy. Jinak v popisu mé směsi stálo, že některé druhy trav klíčí až šest týdnů. Plevele bych si teď moc nevšímal. Zbavíte se ho v pozdějších stádiích vývoje trávníku mechanicky nebo chemií. Viz. jiná vlákna zde v diskuzi.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|