Tvrdá voda a sodovka

host - 185.138 (?)
24.1.2009 23:38

Je to trochu zmatené vlákno

pH je vyjádření kyselé nebo zásadité povahy roztoku.

Tvrdost je hodnotí obsah vápenatých popř. i jiných iontů. Přesněji   www.sweb.cz/maniakva/chemie3.htm

Takže do punčochy nejlépe neupravenou rašelinu, zatížit a nechat vyluhovat. Ta s upraveným pH má už něco přidáno. je to dobré i pro chlorovanou vodu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 24.1.2009 21:51

Jo, tak už chápu, konečně vím, proč se mi po těžkém jídle uleví, když si dám jablko. A že mi to dost lidí rozmlouvalo, tuhle teorii. Ať žijí rotující molekuly!

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 64.231 (?), 24.1.2009 23:42

Věřím, že si všichni děláte tak trochu legraci. Pokud opravdu ne, tak tvrdá voda se dá pro potřeby zalévání okyselit výluhem z rašeliny (nebo jehličí, listovky apod.). pH testery se dají levně koupit v akvaristice. Pro odstranění tvrdosti volte (silně kyselý) katex (v sodném cyklu), který se používá v lepších pračkách apod. Vodu, která v sobě nemá skoro žádné soli, získáte kromě destilace a demineralizace i z ledu namraženého v mrazničce nebo použijte v létě nějakou lepší dešťovou vodu. Sníh obsahuje v obydlených oblastech hodně nečistot z kouřových plynů z topenišť. Takže voda ze sněhu je teď sice měkká a kyselá, ale skoro petrolejová, pokud zrovna nejste napojeni na dálkový teplovod. pH 7 je přesně neutrální. V lidském těle je cca pH 7,4 zhruba normální a 7,2 už je (relativně) docela slušná acidóza vyvolaná např. kyslíkovým dluhem. Síran hlinitý patří k Lewisovým kyselinám, takže pH skutečně sníží. S tvrdou vodou však může produkovat sádru (síran vápenatý), takže by to v některých typech půdy mohlo vadit. Pokud jde o alkalizaci žaludku kyselinou octovou nebo citrónovou libovolného původu, byl bych opatrný.

host - 96.60 (?), 25.1.2009 1:02
Pane Mimmo legraci si rozhodne nedelame. Co se tyka jablecneho octa muzete si precist clanek: Lecive ucinky jablecneho octa na Doktorka.cz, ale samozrejme dekuji za vas odborny prispevek k tomuto tematu. R.

host - 185.138 (?), 24.1.2009 23:38

Je to trochu zmatené vlákno

pH je vyjádření kyselé nebo zásadité povahy roztoku.

Tvrdost je hodnotí obsah vápenatých popř. i jiných iontů. Přesněji   www.sweb.cz/maniakva/chemie3.htm

Takže do punčochy nejlépe neupravenou rašelinu, zatížit a nechat vyluhovat. Ta s upraveným pH má už něco přidáno. je to dobré i pro chlorovanou vodu.

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 25.1.2009 12:12

Asi vysvětlím, proč jsem se pídila po měkčí vodě: naše kohoutková je ze studny a hodně tvrdá. Na vaření dobrá, na praní a spol. špatná. Pro kytky-jak pro kterou. Dostala jsem Falenopsis a bramboříky a taky jsem posadila na zem v květináči hlízy begónií, probírám ze zimního spánku zmijovce.  Měla jsem dojem, že tvrdá voda nikomu z nich neudělá dobře, kdežto sodovka jo. Toť vše. Jablečný ocet je zajímavý bonus... Díky a hezkou neděli, H.

host - 84.25 (?), 25.1.2009 14:14

Nejsem chemik, ale vlákno vedené tímto způsobem a i téma mi připadá poněkud zvláštní. Domnívám se, že sodovka je voda sycená CO2. Zjednodušeno, lze teoreticky sytit vodu tvrdou, měkkou, kyselou i zásaditou. A ten důvod?-lidé ktečí by neměli tu "správnou " vodu by snad neměli pěstovat květiny?!  To už je zajímavější inspirovat se Shakespearem a řešit otázku "být či nebýt".

host - 76.122 (?), 25.1.2009 14:36

CO2 s vodou vytváří kyselinu uhličitou. Ale okyselovat sodovkou studnu je blbost.

host - 185.138 (?), 26.1.2009 0:14

Určitě se vyplatí pro orchideje dešťovka, nebo aspoň ředit destilkou. Jestli koupíte nesycenou stolní vodu, nemusí být zrovna měkká.  ale bublinky jistě ne.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz