Jak čerpat vodu z jímky

Radomil4 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 245.152 (?)
9.8.2015 14:40

Dnes jsem řešil čerpání vody ze studny pomocí benzínového čerpadla.Čerpadlo jsem napojil na stávající trubku PE, která má dosti velký vnitřní průměr.čerpadlo vodu nevytáhlo.Pokud ale vložím železnou trubku do studny o jiném menším průměru tak není problém.Budu tedy muset pořídit PE trubku s menším průměrem a provést nové vedení.Otázka zní, je nějaká možnost napojení na trubku kolínko v pravém úhlu.Viděl jsem snad jen tepelně, ale tuto možnost nemám.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Beruna - (40) - 224.77 (?), 5.6.2015 23:41, zobrazeno: 7254x

Rozhodli jsme se nepoužívanou jímku předělat na zásobáru dešťové vody pro zalévání zahrady. Přívod vody z okapů už je hotový, teď budeme pokládat vedení pro čerpání vody - vybrali jsme PE-MD trubku 32mm (ještě není koupená), kterou chceme vést od zaústění do jímky (v její horní části) v celé trase v mírném a místy ve větším spádu do zahrady, která je přibližně o 3-4m níže. Toto vedení by mělo mít necelých 30 metrů. Na jeho konci, nebo možná někde na trase, potřebujeme udělat něco, odkud by bylo možné celé vedení zavodnit a pak už by měla voda téct sama. Záhony jsou od uvažovaného konce trubky vzdálené ještě desítky metrů, ale už k nim vede pod zemí hadice, takže pak budeje potřeba ještě dořešit nějaké propojení obou systémů. Jak však co nejjednodušeji bez použití eletriky vyřešit "nacucnutí" vody do vedení? Beruna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6646) - 9.135 (?), 6.6.2015 7:40

Dalo by se upravit potrubí tak, aby se z jímky vytáhlo, zalilo a spustilo zpět. Nebo zavodňovací ventil udělat v nejvyšším botě, tedy u vývodu z jímky. Zespodu to nezalejete, museli byste konec zvednout 4 m. Nebo zalívat tlakem a ten nemáte. Ovšem ten ventil by musel být absolutně těsný. Počítejte s tím, že voda poteče uspokojivě jen v nejspodnějším bodě, čím bude odběr výše, tím bude průtok línější. Přece jen nejlevnější ponorné čerpadlo by byla jistota. A bez namáčení pardon, zalévání.  Možná ve vašem případě by fungovala i kalovka. Ale jestli tam není elektrika tak nic.

pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 6.6.2015 8:22

Neumím zde nakreslit schema. Vyguglite si na netu samospádové studny nebo samospádové vodovody. V nejvyšším bodě musí být zavodňovací ventil, kterým zavodníte nějakým způsobem potrubí, pak už by to mělo fungovat. Pamětníci ví, jak samospád fungoval. Pan PP vám také celkem dobře odpověděl.

Radomil4 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 245.152 (?), 9.8.2015 14:40

Dnes jsem řešil čerpání vody ze studny pomocí benzínového čerpadla.Čerpadlo jsem napojil na stávající trubku PE, která má dosti velký vnitřní průměr.čerpadlo vodu nevytáhlo.Pokud ale vložím železnou trubku do studny o jiném menším průměru tak není problém.Budu tedy muset pořídit PE trubku s menším průměrem a provést nové vedení.Otázka zní, je nějaká možnost napojení na trubku kolínko v pravém úhlu.Viděl jsem snad jen tepelně, ale tuto možnost nemám.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz