Želvička - nalezenec

host - 183.209 (?)
9.6.2013 20:25 Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 147.55 (?), 9.6.2013 20:06, zobrazeno: 22002x

Dobrý večer, dnes na projížďce na kole jsem za vesnicí na silnici našla vodní želvičku. Buď ji někdo pustil, nebo mu utekla. Želvičky mi bylo líto ji tam jen tak nechat tak jsem si ji vzala domů. Chtěla bych ji dát přes léto na zahradu. Poraďte mi, mohu ji nechat venku v nějaké ohrádce, dát ji tam nějakou nádobu na vodu aby si mohla zaplavat a udělat ji třeba nějakou dřevěnou bedýnku do kterého by se mohla v případě nepříznivého počasí schovat. Nebude ji vadit, když třeba několik dní bude venku pršet? Želvička se zdá být v dobré kondici, nemá měkký krunýř (délka krunýře asi 10 cm), je čiperná. Co jí mám dát k jídlu? Poraďte mi prosím jak se o ni starat? Přikládám foto.

Moc děkuji

Petra

host - 183.209 (?), 9.6.2013 20:25

host - 209.162 (?), 20.6.2013 20:41
Tato korytnacka potrebuje vela vody, je to vodna korytnacka, ja mám taketo korytnacky v jazierku s rybami

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 25.6.2013 21:32

Zdravím. Já jich mám přes třicet. Přes léto jsou venku, přes zimu ve sklepě. Nejlepší krmivo jsou celé rybky, srdce, játra, libové kuřecí a různé granule. Maso jim stačí tak obden, nebo jednou za tři dny. Trochu žerou i salát, pampelišky, někdy i trávu. Všechno jedině ve vodě. Venku na trávě se pasou jen v Chrudimském parku, asi ze zoufalství. Ale i tak se jim daří.

host - 193.185 (?), 26.6.2013 11:05

Děkuji za radu. Ještě bych se chtěla zeptat, od kdy do kdy máte želvičky venku (kdy je necháte zazimovat a kdy je na jaře zas dáváte ven?) Nevadí želvě deštivé počasí a chladno jako je např. dnes?

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 226.115 (?), 27.6.2013 14:06

Nevadí. Když je chladno, želvy jsou buď ve vodě, která funguje jako tepelný kondenzátor, nebo vylezou do sauny, kde bývá trochu tepleji a hlavně tam nefouká. Na jaře vyndávám želvy podle teploty. Když slibují dobré počasí a přes den je aspoň občas kolem 15 až 20°C, raději je odzimuju. Mají naději se konečně nažrat, doplnit vitamíny a nachytat sluneční paprsky. Většinou to bývá tak koncem března, nebo začátkem dubna. I kdyby nebylo moc hezky, nebude to pro ně horší, než ve sklepě. Při zimování jedné želvy je lepší ji odzimovat trochu dřív a doma ji trochu vykrmit, než přijde do jezírka.
Na podzim je zazimuju, když už stejně nežerou a teploty venku jsou trvale téměř stejné, jako v zimovišti, tedy ve sklepě. Jedna želva by se dala ještě chvíli chovat doma a zazimovat později. To je ale nutné dělat postupně.

host - 193.185 (?), 17.9.2013 10:28

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné želvu nádhernou zazimovat na sucho tzn. v nějaké bedně s vlhkým listím nebo novinama a dát bednu do sklepa nebo na půdu?

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 20.7.2014 4:42

Vodní želvy jsem několik let měla doma v bytě ve 150ti litrovém akváriu, ale nebyla jsem spokojená s jejich způsobem života takhle až jsem jednou narazila na inzerát pána který si želvičky bral do svého venkovního jezírka. Byla jsem se tam podívat než jsem mu je dala a prostě nádhera a dle mého ideální podmínky.

Jezírko mělo stály koloběh vody, bylo poměrně velké, tak okolo 4 metrů v průměru s možností výlezů na mnoha místech, kde byla jak kamenná pláž tak i písečná se stříškou a na zimu je dával do jedné místnosti kde měli také pláž s menším bazénkem. Dle mého ideální podmínky.

Důležité je, aby se želva mohla vyhřívat - UV světlo je pro ni důležité. Zároveň, aby si mohla zaplavat - dobře do vody, dobře z vody, rovněž mít dostatek dobře situovaných odpočívadel. No a v neposlední řadě, aby se mohla někam schovat, ev. zahrabat. Což udělá například i na zimu, když má možnost a zahrabe se do bahna. Tam je ale důležité, aby nepromrzla.

Musím také říct, že želvy jsou tuláci a průzkumníci, takže rády "utíkají". Takže je dobré myslet i na to.

Co se týká krmení, tak osobně jsem používala hlavně komerční krmivo pro želvy. Sem tam nějaké maso, zeleninu. Želvy jsou dravci, takže pokud mají možnost uloví si i nějako menší rybku.

Ještě bych upozornila na to, že želvy jsou na jedné straně poměrně odolné vůči zimě, ale velmi špatně snášení prudké změny teplot, zejména vody. No a v neposlední řadě je také dobré si uvědomit, že jsou to chroničtí bordeláři, vodu velmi silně znečištují a zároveň jsou na její čistotu citlivé.

Jezírko
Jezírko
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty