Vodní želvy jsem několik let měla doma v bytě ve 150ti litrovém akváriu, ale nebyla jsem spokojená s jejich způsobem života takhle až jsem jednou narazila na inzerát pána který si želvičky bral do svého venkovního jezírka. Byla jsem se tam podívat než jsem mu je dala a prostě nádhera a dle mého ideální podmínky.
Jezírko mělo stály koloběh vody, bylo poměrně velké, tak okolo 4 metrů v průměru s možností výlezů na mnoha místech, kde byla jak kamenná pláž tak i písečná se stříškou a na zimu je dával do jedné místnosti kde měli také pláž s menším bazénkem. Dle mého ideální podmínky.
Důležité je, aby se želva mohla vyhřívat - UV světlo je pro ni důležité. Zároveň, aby si mohla zaplavat - dobře do vody, dobře z vody, rovněž mít dostatek dobře situovaných odpočívadel. No a v neposlední řadě, aby se mohla někam schovat, ev. zahrabat. Což udělá například i na zimu, když má možnost a zahrabe se do bahna. Tam je ale důležité, aby nepromrzla.
Musím také říct, že želvy jsou tuláci a průzkumníci, takže rády "utíkají". Takže je dobré myslet i na to.
Co se týká krmení, tak osobně jsem používala hlavně komerční krmivo pro želvy. Sem tam nějaké maso, zeleninu. Želvy jsou dravci, takže pokud mají možnost uloví si i nějako menší rybku.
Ještě bych upozornila na to, že želvy jsou na jedné straně poměrně odolné vůči zimě, ale velmi špatně snášení prudké změny teplot, zejména vody. No a v neposlední řadě je také dobré si uvědomit, že jsou to chroničtí bordeláři, vodu velmi silně znečištují a zároveň jsou na její čistotu citlivé.