Zakrytí okrajů jezírka
|
|
 |
 |
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář (1463) - 73.81 (?) 23.9.2010 19:29
Myslím, že ten vnější svah máte moc příkrý, a než Vám to stihnou rostliny zpevnit, tak bude pozdě. Drenáž bych na Vašem místě neřešil, nevidí k tomu žádný rozumný důvod. Asi bych se pokusil trochu rozbít tu bazénovou "obdélníkovost" nádrže, a zkusil si s vnějším tvarem trochu více pohrát, prostor tak k tomu určitě máte. Vnitřní starna jezírka je OK, mohla být o malinko jinak modelovaná, ale vrstva kačírku to jistě vyrovná. Pak už zbývá naučit psa (počítám, že ten ocas na jedné z fotek je psí) chodit do jezírka jen jedním místem - a to vyložit nějakými většími plochými kameny, aby Vám nehrnul kačírek z folie pryč
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 140.2 (?), 12.3.2010 18:48, zobrazeno: 12494x
Zdravím všechny nadšence zahradních jezírek a rybníčků. Nyní se dá koupit v pásech 40 cm a 60 cm kamínková fólie. Délka podle toho kolik potřebujete. Je to sice dražší než pletivo a kačírek, ale bez práce.Zdena
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 12.3.2010 20:01
Díky za info, zrovna se mi to bude letos hodit, aspoň nemusím shánět tolik šutrů!! Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
morrison - Stříbrný Zahrádkář (228) - 30.67 (?), 23.9.2010 16:56
Zdravím vespolek!
Dovoluji si k tomuto staršímu tématu připojit svůj dotaz. Při budování jezírko-bazénu jsem právě ve fázi zakrývání břehů, a to jak zevnitř, tak i zvenčí. Připojuji tři fotky, zkoukněte je prosím a řekněte mi případně, zda to nedělám úplně blbě :) Hlavně ta venkovní strana, tím si vážně nejsem jistý. Skladba je asi taková, že vespod je písek a geotextilie (i ve svahu) a na to je udusaná cca 15 cm vrstva zeminy. Pochozí plocha je lehce podsypaná pískem a na tom je kačírek 8/16. Aby se kačírek nesvážel do stran, dal jsem hlínu o něco výš jako takové hrazení. Otázka ale je, jestli to první déšť nesplaví všechno dolů. Časem doufám ve zpevnění kořeny rostlin, které tam vysadím. Další otázka je, jestli mám nějak řešit drenáž toho břehu jako takového. Já myslím, že ne. Je to čistý jíl udusaný metrákovou žábou (po vrstvách), navíc je skoro celý jeho vršek krytý fólií, kterou už nebudu odřezávat.
Díky za každou radu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář (1463) - 73.81 (?), 23.9.2010 19:29
Myslím, že ten vnější svah máte moc příkrý, a než Vám to stihnou rostliny zpevnit, tak bude pozdě. Drenáž bych na Vašem místě neřešil, nevidí k tomu žádný rozumný důvod. Asi bych se pokusil trochu rozbít tu bazénovou "obdélníkovost" nádrže, a zkusil si s vnějším tvarem trochu více pohrát, prostor tak k tomu určitě máte. Vnitřní starna jezírka je OK, mohla být o malinko jinak modelovaná, ale vrstva kačírku to jistě vyrovná. Pak už zbývá naučit psa (počítám, že ten ocas na jedné z fotek je psí) chodit do jezírka jen jedním místem - a to vyložit nějakými většími plochými kameny, aby Vám nehrnul kačírek z folie pryč
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
morrison - Stříbrný Zahrádkář (228) - 30.67 (?), 24.9.2010 17:31
Mockrát děkuji za posouzení, jsem rád, že alespoň ten vnitřek jsem udělal jakžtakž správně. Jsem obecně manuálně celkem nezručný, neboli nemehlo, a tak mě každý malý úspěch potěší... ;) Jezírko jsem si vymyslel v červenci zřejmě pod vlivem slunečního úžehu a během jeho budování jsem toho později několikrát litoval, ale teď, když si skočím do víc než dvoumetrové hloubky a zaplavu si deset metrů na délku, tak už toho skoro vůbec nelituji.
Filtraci nechávám na příští rok, ale když tak pozoruji hladinu pokrytou listím z nedalekých lip, tak asi koupím čerpadlo a skimmer už letos.
A ještě abych se vrátil k té úpravě vnějšího břehu, rozhodl jsem se zmírnit erozi pomocí kamenů, to už by mělo vydržet, co myslíte? Případně na jaře doplním odplavenou zeminu a co nejdřív osázím.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |