Využití spodní vody k založení jezírka



host - 185.83 (?)
10.10.2012 15:00

Neviem ako je to este aktualne, ale take to nieco mame uz za sebou.

Na podmacanom pozemku sme vybudovali rybnik cca 10x20 metrov, voda ma hlbku 2 - 2.5 m, podla zrazok...

Rybnik funguje bez akychkolvek textilii, brehy sa spevnili vegetaciou. Mame tam kapre, 2 stuky a nejakym zazrakom sa tam dostali aj karasy a mnozia sa ako besne.

Zbytok pozemku sluzi ako rekreacna zahrada, uz nieje zamokreny.


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 176.97 (?), 10.4.2012 19:52, zobrazeno: 19956x

Dobrý den,
Potřebuji poradit se založením přírodního jezírka o velikosti cca 20x20m s hloubku do 1m v dolní části podmáčené zahrady.
-Po zkušebním výkopu o velikosti cca.2x2m s hloubkou 0,5m jsem narazil na šedivý jíl.
Druhý den po uplynutí cca. 10 hod, byl výkop zcela plný.

Můj záměr je využít silné spodní vody k založení jezírka a částečně odvodnit zahradu.

-po výkopu požadované velikosti jezírka, na dno položím netkanou propustnou textilii která zamezí zbytečnému prorůstání trávy a zkalení vody.
-Na dno a po stranách výkopu mám v plánu navést větší množství zahradního kamene, samozřejmě že odtok bych zajistil silnostěnnou trubkou o průměru 50mm (žádný přepad), která vyústí mimo pozemek.

Jezírko bude využívané převážně jako dekorativní část zahrady.

Děkuji za podměty a rady…..

   
host - 185.83 (?), 10.10.2012 15:00

Neviem ako je to este aktualne, ale take to nieco mame uz za sebou.

Na podmacanom pozemku sme vybudovali rybnik cca 10x20 metrov, voda ma hlbku 2 - 2.5 m, podla zrazok...

Rybnik funguje bez akychkolvek textilii, brehy sa spevnili vegetaciou. Mame tam kapre, 2 stuky a nejakym zazrakom sa tam dostali aj karasy a mnozia sa ako besne.

Zbytok pozemku sluzi ako rekreacna zahrada, uz nieje zamokreny.


      
host - 102.168 (?), 15.12.2012 13:42

Zdravím Vás.

Udělala jsem to jako Vy! Jsem ráda, že jsem našla někoho, kdo udělal z nedostatku přednost! Mám jezírko jen o něco menší.Zajímá mne, jestli máte odtok? Já zatím ne. A jak řešíte čistotu vody? Jde totiž o to, když jezírko vypustím, nateče asi do pěti dnů nová, čistá voda. Ale potom? Je to katastrofa... Koupila jsem solární fontánu a těším se, že ji v létě zapojím. Budu ráda, když mi poradíte, já nemám ještě moc zkušeností a lidí co takto využili spodní vodu, těch je málo... 

         
host - 102.197 (?), 16.12.2012 19:58

No, myslím si, že řešení je celkem jednoduché (ale ne zadarmo). Vaše jezírko/rybníček se od těch "klasických" liší jen tím, že ho napájí spodní voda. Většina z Vás takové štěstí nemá a musí to řešit fólií.

Jak zajistit čislou vodu? Jako jediné řešení vidím filtraci dimenzovanou na objem vody a množství ryb. Bez filtrace čistá voda moc nebude.

Samozřejmě předpokládám, že spodní voda není plná živin z hnojiv,...

            
host - 102.168 (?), 17.12.2012 9:59
Děkuji vám za odpověď.Filtrace mě napadla, ale o jaké bych měla uvažovat? Vím, že se prodává do jezírek podle množství vody, bude to nákladné... Jezírko mám od srpna, možná je voda plná živin. Tvořila se na povrchu zelená pěna, jezírko se přehřívalo. Snažím se osázet břehy, abych vytvořila stín. Přiznávám, že není jednoduché mít na zahradě rybníček, zvlášť pro ty, kteří nemají dostatek peněz. Je to opravdu věda a člověk se jí musí dlouho učit. Už jsem se kolem jezírka hodně naběhala a taky vyzkoušela různé prostředky na čištění. Skalice se osvědčila nejvíc i když vím, že není zrovna ekologická, snad najdu něco lepšího v budoucnu. Doufám, že mi pomůže taky solární fontána?! Koupila jsem silnější. A taky doufám, že vyhraju boj s úřady, které po mně jdou, hlavně vodoprávní.
               
host - 102.197 (?), 3.1.2013 20:27

No, fontána asi moc nepomůže. A skalice bude působit jen chvilku. Navíc je to chemie...

Bude muset být filtrace, asi dost výkonná. A k tomu dost (!!) rostlin, které budou vodu "čistit" od živin. I tak si myslím, že voda průzračně čistá nebude. Zejména ne tehdy, pokud se ze zeminy budou do vody uvolňovat živiny. Chtělo by to vybrat (odbahnit) od různých naplavenin.

Jak jsem již uvedl, spodní voda může být "štěstí". Pokud ale do rybíčku přináší živiny, naopak způsobí problémy.

Chtělo by to udělat test vody. Případně se poradit s někým, kdo má zkušenosti se stavbou a provozem podobných jezírek (nebo alespoň jílových jezírek). Pozor na firmy, které dělají výhladně fóliová jezírka. Ty budou chtít vydělat a budou doporučovaj výhradně fólii.

                  
host - 102.168 (?), 5.1.2013 13:06

Máte pravdu. Pokud žádám o radu a ozve se mi firma, okamžitě to chtějí dělat s folií a přirozenou spodní vodu by nejraději odvedli pryč! Ale proč to neudělat jednoduše a bez nákladů, když to v mém případě funguje. Nejsem daleko od poznání a jednou to snad bude hezčí i čistější. Moje jezírko se podobá tomu, co je na této stránce nejspíš ze Slovenska. Rostliny postupně sázím. Kdyby jste viděl, krásně křišťálovou vodu, která mi přiteče po vypuštění! Je průhledná až na dno!  Jenže jak to stojí, brzo se zkazí. A pořád dokola to vypouštět, to je na nic. Test vody bych mohla nechat někde udělat... Jezírko mám od srpna a tak v něm ještě naplaveniny nebudou...

                     
host - 126.122 (?), 5.1.2013 13:41

Tak zkuste jezírko vyložit fólií (pokud už není), vedle vykopat jímku spodní vody (ta bude zároveň sedimentační s tím, že voda v ní bude nezkalená). Až tam nateče voda, spojovacím potrubím nechat natékat do jezírka. Filtraci to ovšem bude chtít tak jak tak. Zvláště, pokud chcete i ryby. Nebo ještě by šlo vodu průběžně odpouštět. To ale závisí na síle přítoku.

                     
host - 102.168 (?), 5.1.2013 15:10

To je dobrý nápad! Průběžně odpouštět vodu. Já jsem ji totiž odpouštěla neustále hadicí do potoka (spojené nádoby), ale odtok byl silnější než přítok a tak v jezírku bylo míň vody. Folii nemám, dno je částečně jílové a taky písčité. Naházeli jsme tam trochu kačírku. Chápu už, že se voda musí hýbat, protože když stojí kazí se. Myslela jsem, že jak budu odebírat konví na zalévání, že to pomůže, ale to bych musela zalévat celé vesnici!

                     
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 7.1.2013 10:02

Ta reakce firem s folii je naprosto jasná, a přirozená. Pokud by Vám totiž jezírko dělala nějaké firma, bude nést i záruku za provedenou práci.  Musí si být tedy jistí, že folie bude těsnit (proto chtějí odvést spodní vodu pryč od nádrže) a budou se snažit nádrž nějak řídit (a to v případě, že do ní trvale natéká voda neurčité kvality jde opravdu špatně).
Rád bych věděl, co si představujete pod větou : "když to v mém případě funguje". Já si totiž fungující nádrž představuju jinak než že se mi na povrchu tvoří zelená pěna a sypu do ní skalici.
Protože nemáte pod kontrolou (a to ani náhodou) vstupy do nádrže, je výběr filtrace o to větší oříšek.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika