Vodní želva v zahradním jezírku

host - 28.112 (?)
3.1.2011 14:20

Zdravím, chtěla bych vás poprosit, zda máte třeba foto jezírka pro inspiraci.Mám taky želvu nádhernou a už se mi nechce koukat, jak se mačká v akvárku, už má totiž přes 20 cm.Tak bych jí chtěla taky pořídit jezírko.Jo a ještě mě zajímá místo, kde ho máte umístěno?Si říkám, jestli se ta voda v něm na sluníčku neohřeje až moc, aby se mi tam želvička neupekla :)

Děkuji moc.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 93.19 (?), 22.6.2009 14:38

No ja nemam vlastne skusenosti s vodnymi korytnackami (po cesky zelvicky) ale ta, co neznasa lekniny, bude asi nejaka neobvykla. Spominam si na vonkajsie jazierko na kolonade v Piestanoch, zije ich tam tak 6-8 a polovicka jazierok je doslova pokryta leknami... takze to nemusi byt dovod na odmietnutie:-)

Kedysi som doma v panelaku chovala korytnacku a chodila nam volne po kuchyni a ked nas uz mala dost, tak sa schovala pod motor chladnicky... ale to teda nebola vodna korytnacka.

host - 160.251 (?), 10.8.2009 18:55

Zdravím chovatele vodních želv nádherných,

my jsme pořídily synovi k narozeninám dvě želvy nádherný(dvě aby jim nebylo smutno).Máme je šestým rokem doma v akvárku.Na jaře se manžel rozhodl, že jim dopřejeme sluníčka a trochu přírody.Já je do té doby dávala přes léto i s akvárkem na balkón na slunce a zdály se být šťastné jak se vyhřívaly.tak jsme najaře vykoplali jezírko asi 1m krát 2,5m a na hloubku necelý metr.V jezírku máme jen ty želvy, ještě nemáme dosázeny rostlinky do vody, sice čtu, že je sežerou.Poraďte, strašně se nám kazí voda, musíme ji co 14dní čistit, stačí pořídit vodní rostliny nebo co na to pomáhá.Zkusili jsme vodní šneky, ale ty kompletně sežraly.Výběh máme oplocený, ale stejně po trávě moc nelozí, spíše se vyhřívají na kamenech nebo na černé fólii.Teď je u nás na prázdninách i želva od švagrové tak je to super, čekali jsme boj a zatím se snáší dobře.

Takže co poradíte, aby se voda nekazila? Dík za rady Petra

host - 60.209 (?), 11.8.2009 15:32

pořid te si filtraci ja ji kupoval v Obi asi za 2500kč... je tam čerpadylko, a takovy soudek, nahoře je na nem upevnena UV lampa,,a v soudku jsou pytliky s kaminky a takova rohožka,,, krasně to zachytí kal a bahýnko,,,

k tomu co tu lidi píšou o tom jak želva žere listy lekninu,,znamí ji ma asi tak ve stejne velkem jezírku jako vy a listy neokusuje,,,krmí ji granulema pro ryby,,žížaly, a srdíčka,,a asi jí to stačí a nema potřebu prat do sebe salatek:)

ty šneci jsou dobří na poříraní řas.. ja mam v jezírku Plovatku bahenní, Uchatku, a bahenky... na filrovaní vody jsou ideální škeble(jen je docela problem najit rybnik kde jsou...)

host - 82.189 (?), 10.2.2011 18:13
doporučil bych vodu v jezírku provzdušňovat nějakým čerpadlem pro venkovní jezírka. Michal

host - 28.112 (?), 3.1.2011 14:20

Zdravím, chtěla bych vás poprosit, zda máte třeba foto jezírka pro inspiraci.Mám taky želvu nádhernou a už se mi nechce koukat, jak se mačká v akvárku, už má totiž přes 20 cm.Tak bych jí chtěla taky pořídit jezírko.Jo a ještě mě zajímá místo, kde ho máte umístěno?Si říkám, jestli se ta voda v něm na sluníčku neohřeje až moc, aby se mi tam želvička neupekla :)

Děkuji moc.

host - 61.40 (?), 30.8.2016 11:15

Dobrý den, dostala jsem od své sestřenice želvu (protože ji v noci rušila) má něco okolo 15cm a měla ji v akvárku ve vodě. Já si myslím, že je to želva malovaná. Dostala jsem ji teprve včera takže je momentálně v plastové vaničce venku na sluníčku. chtěli bychom ji dát do našeho,,rybníčku,, který má hloubku 2m a délku okolo 11m máme v něm rostlinky a hlavně i ryby (kapry, štiku... a malé rybičky), ale jelikož jste psala, že překousala lekníny to nás trošku odradilo takže bych chtěla znát vaše názory. Děkuji moc.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 200.26 (?), 30.8.2016 12:02

Předně, i když se želvy rády vyhřívají na slunci, tak musí mít také možnost kam se schovat, aby se nepřehřály.

Pokud jde o jestli můžou být v zahradním jezírku, tak samozřejmě můžou, ovšem 1) želvy jsou dravci a ničitelé, to znamená, že drobnější ryby můžou zbaštit, případně poranit, ukousnout kus ploutve a tak. Zároveň rády okousávají rostlinky.

2) Želvy jsou rozené utíkačky, takže je vhodné zajistit dostatečné oplocení a také zabránit podhrabání.

Jinak želvám vyhovuje rybník, který má bahnitější hlubší dno, mohou se na zimu i vhodně zahrabat a přezimovat. Rovněž jim vyhovuje členitější terén, kameny po kterém můžou lézt, písčitá pláž s úkrytem atp..

Faktem je, že v akvárku žádná želva příliš šťastná nebude. Napadání ryb a ničení rostln se dá omezit pestrou stravou.

host - 1.194 (?), 5.7.2009 9:15

Želvu nádhernou jsem měl v jezírku celoročně 3 roky.  I přes zimu. Rezírko má rozměr 4x3 metry. Hloubka 80 cm. V zimě hladina kompletně zamrzne ale ne až ke dnu. Spolu s želvou je tam 20 karasů. Všichni se na zimu zahrabají do dna a přežijou. Želva se probouzí až poslední koncem května. Nevím co žere, ani ryby ani jí nekrmím. Když jdu chytat ryby na řeku tak předtím hodím do jezírka trochu granulí a sleduji zda ryby a želva okamžitě po nich vyjedou nebo si dávají na čas. Podle toho usuzuji zda ryby budou brát či ne ale není to přesné jelikož se to mění z hodiny na hodinu. Jezírko není oplocené. Tím, že je to zdroj vody a obživy, tak se želva se žábami drží samy v jeho dosahu. Jezírko je hodně zarostlé rostlinami, téměř prales. Hladina je ze dvou třetin zakryta lekníny a ve vodě je spousta šneků. V tom množstí jsem neviděl žádnou devastaci od želvy. Je pravda, že se mi s jejím vysazením přestaly ryby množit asi sežrala veškerý potěr. Sousedi si koupili kočku a ta k nám chodí chytat ryby. Podsekává je drápy, tím je zraní a ony chytnou do rány plíseň a uhynou. Taktéž mi koncem května podsekla želvu. Okažitě se jí v místě zranění na hlavě udělala píseň a pošla. Novou pořizovat nebudu, jsem přesvědčen, že želva nádherná nepatří do české přírody. Zaměřím se pouze na ryby a doplním je o škeble a raka bahenního. 

host - 66.18 (?), 2.9.2009 16:16

Už přes 10 let chovám 2 želvy nádherné... letos jsem jim konečně vybudovala na zahradě menší jezírko a vypustila je. Želvy jsou v něm velice spokojené. Pozor ale abyste měli jezírko dostatečně zabezpečené, aby vám želva neutekla. Mě se to bohužel stalo... jedna je plachá a skoro vubec nevylézá z vody, druhá byla velice zvědavá a pořád něco prozkoumavála... takže mi i přes to že jsme jezírko oplotili utekla... dodnes nám není jasné kudy. Dvakrát jsme ji našli po sousedech, po třetí už bohužel ne:-(( Nedávno jsme si pořídili želví miminko, které už si taky spokojeně plave v jezírku. A i přesto že je mezi želvami věkový a velikostní rozdíl tak si na sebe hned zvykly.

Jak už tu někteří z vás psali tak květiny spolu se želvami v jezírku moc dlouho nevydrží. Rostliny zasazené na dně okamžitě vykoušou a vyhrabou, ale ty co plavou na hladině jim zas tolik nevadí protože jim poskytují úkryt. I tak je ale sem tam okusují:-) A soužití s rybymi podle mě záleží na povaze želvy... ty moje plavaly měsíc s akvarijní rybičkou a nic jí neudělaly:-)

Chtěla bych ale varovat všechny co uvažují o koupi vodní želvy... není to otázka pár let... želvy se dožívají vysokého věku je docela možné že vás i přežijí:-))) a rozhodně to není vhodný mazlíček pro děti!

jinak chov není až tak náročný, ja jsem si je rozmazlila takže teď nechcou žrát nic než čisté masíčko, krevetky a po granulích už moc nejdou...

host - 29.114 (?), 25.9.2010 16:45

dobry den ja bych chtela take vodní ževu, ale chci se zeptat kam je davate prez zimu davateje  domu nebo je nechavate venku dekuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz