Největší problém vidím v tom, že se hodně tvrdí, že oxiduje i přímo amoniak, to bohužel není pravda, ozonizér oxiduje pouze jeho další formy nitráty/nitrity.
Další věcí je to, že samotný ozonizér není efektivní filtrace, základem je funkční systém z bio a mechanické filtrace.
Samotné míchání s ozonem probíhá buď formou vzduchovacího kamínku v nějaké komoře (můj případ) nebo ve statickém směšovači, to je taková kulatá záležitost se spirálou uvnitř.
Co se týče zdravotního stavu ryb, je vidět že daleko větší obsah kyslíku ve vodě se jim stopro líbí, mají větší chuť k jídlu, možná je to halucinace ale i kvalita kůže je podle mě o něco vyšší. Taky nejsou problémy s žádnými "jarními infekcemi".
Kritická místa hmmm, asi jako u používání hypermanganu, pokud použijete příliš vysoké dávky můžete vymýtit vše živé. Funguje to dobře, naprosto autonomně. Nevím co dál říct, prostě zapojíte a frčí to :-)
Ještě k těm kritickým místům samozřejmě záleží na tom jak výkonnou jednotku na ozon máte... pokud je do nějakých 300mg/hod. tak se jedná o malý objem, který je relativně bezpečný.
Další výhodu ozonu vidim v tom, že by "měl" být schopný oxidovat různé příměsi, například insekticidy a podobné látky. Bohužel nedokážu říct, zda je tohle pravda nebo jen další internetový mýtus... Zatím jsem zkoušel pouze v nádržce bez ryb oxidovat amoniak a to se nezdařilo. Testovací souprava ho detekuje i když má voda redox kolem 600.
Jinak parametry vody se teď drží velmi hezky. Ph 8.4, Nitraty 0, Nitrity 0, amoniak 0.
Pro ty kdo přemýšlí o tom, že by ozonizér mohl jejich koi ublížit bych doporučoval za "reakční komoru" dát UV Lampu, uv záření totiž je schopné neutralizovat zbytkový ozón a voda, která se vrací přes UV do jezírka je pak naprosto bez ozonu, z toho vznikne kyslík, plus nějaké oxidy (asi, nejsem chemik, ale to si představuji, že se stane s tím zbylým atomem kyslíku).
Nevím co chcete vědět, pokud chcete ptejte se konkrétně.