Pan Hrkal tu někde psal, že u bubnového filtru může odpor v odtoku čisté vody způsobit problémy.
Popíšu tedy stručně můj problém výše popisovaného bubňáku od AquaForte, který jsem právě zapojil, tedy po nutném přetěsnění příruby odtoku špinavé vody, což mě dost naštvalo, protože to bylo odfláknuté a jak jsem viděl na videích z Německa, měli to tam také silikonem dolepované, takže asi všeobecný problém.
Zásadní ale je: filtr mám zapojen gravitačně, do filtru přiváděna voda přes šoupata 110mm z 2 skimmerů a jedné guly. Odtok čisté vody z bubňáku do biologické filtrace 110 rourou, která ústí do šachtice 160 ve svislé poloze pro ponornou lampu a její spodní částí voda protéká do bio filtrace, která je 4,5m dlouhá bez přepážek a na jejím konci potopené čerpadlo, které tahá vodu z bio do jezírka s převýšením max. 80cm.
Pokud otevřu šoupata a hladiny v jezírku, bubnu a bio jsou vyrovnány, zapnu čerpadlo, třeba jen na poloviční výkon (10000l/hod.), vytáhne mi to za chvíli vodu z bio do jezírka.
Otázka, kde je problém? V té šachtici na ponornou lampu, která klade odpor volnému průtoku?
Předem díky za rady.