KG potrubí od guly a skimeru

host - 200.166 (?)
20.4.2012 17:58

v predajniach bazenov maju dobre lepidlo (ale aj cena je dobra cca 8eur 100ml tuba) Pouzil som ho na rozvody pri bazene, ale na jednom spoji som pouzil obycajne na lepeny odpadovy system, cca 1-2 eur tuba (minulo sa to drahsie) Spoj samozrejme drzi.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 95.128 (?), 15.4.2012 19:45, zobrazeno: 8324x

Zdravím zkušené jezírkáře mám dotaz zda potrubí od guly a skimeru se mezi sebou lepí nebo jestli vše drží pouze na těsnění které je součástí té KG roury díky za odpovědi.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 16.4.2012 9:40

Obyvkle se to spojuje jen tím těsněním, nelepí se to. Viděl jsem i spoj trubek v betonovém zásypu, aby se trubly nemohly hnout. Celkem pěkný návod na postup spojování KG trubek najdete zde

host - 159.30 (?), 16.4.2012 12:47

Pane Hrkal. Díky za odkaz ted je mi to úplně jasné.

host - 95.128 (?), 19.4.2012 20:32

Dnes mi přišla na dobírku poštou dnová vpust (GULA) jakým lepidlem jí lepíte na KG potrubí prosím doporučte mi něco co opravdu funguje a 100% drží. Lepidlo nebo tmel?.  Díky.

host - 176.2 (?), 20.4.2012 7:56

Lepidlem na PVC/KG. Možná trochu zdrsnit, očistit a pak lepit.

host - 200.166 (?), 20.4.2012 17:58

v predajniach bazenov maju dobre lepidlo (ale aj cena je dobra cca 8eur 100ml tuba) Pouzil som ho na rozvody pri bazene, ale na jednom spoji som pouzil obycajne na lepeny odpadovy system, cca 1-2 eur tuba (minulo sa to drahsie) Spoj samozrejme drzi.

Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 24.1.2013 9:41

V rámci teoretických zimních příprav na další přestavbu jezírka bych rád znal vaše názory na následující technické detaily, o kterých jsem při pročítání všeho možného nic nenašel. 1. V naprosté většině případů se k propojování guly a skimeru používá KG 110 (i profi firmy na svých fotogaleriích). Proč se více nepoužívá lepicí PVC flexi hadice. Myslím z hlediska funkčnosti a spolehlivosti, nikoli financí. 2. Jak se řeší čištění potrubí od skimeru. V případě guly je to jasné, gula je obvykle v nejnižším místě a případně zapadlý kačírek se vybere. U potrubí skimeru jde ale často potrubí od průchodky ve stěně dolů (třeba na úroveň potrubí od guly) a pak zase nahoru k šoupatům (gravitační zapojení). Má smysl potrubí od skimeru nějak spádovat nebo dělat čisticí otvory (třeba odbočku se šoupětem v nejnižším místě?). 3. Používá se více vyústění přívodů vody od čerpadla v obvodových stěnách jezírka (přepínatelných) k nahánění kalů ke gule? Vývody umístěné u dna by se pak daly použít i na zimní provoz.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 24.1.2013 13:13

Ad1) Ten důvod, proč se používá KG systém, je právě ten finanční.  Problém bude ale asi i s dostupností, hadici v tomto průměru budou mít málokde skladem.
Ad2) Čistící otvor na potrubí není příliš běžnou záležitostí, a využívá se relativně zřídka.  Tady ale jako důvod spíš vidím "montážní stereotypy"
Ad3) Nevím, jestli Vás chápu správně - voda od čerpadel se obvykle vrací vlastními výstupy, které jsou rozmístěny po nádrži různě. Někdy se s ní proplachují kačírkové zony v mělčinách jezírka, někdy se vrací přímo do nádrže a prouděním se pak snaží ovlivnit ukládání sedimentů.

Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 24.1.2013 14:24
Děkuji za odpověď. Ad1) Tak to je zcela jasné. Ad2) Myslel jsem, jak se v praxi řeší, kdyby nějaký poťouchlý osmiletý uličník naházel do trubkového skimeru několik kilo kamínků. V případě čisticího otvoru na odbočce: stačilo by zavíčkovat KG víčkem? (z hlediska tlaků a rázů v potrubí). Nebo raději nalepit nějaké šoupě? (a nebo se na to vykašlat a doufat, že tam kamínky nikdo nenahází - možná by to šlo po vypuštění vyfoukat). Ad3) Ano, tak nějak jsem to myslel. Velikost plochy ovlivňované (ukládání sedimentů) jedním výtokem je závislá na mnoha faktorech, takže to chce vyzkoušet. Konkrétně jsem se zamýšlel nad tím, jestli v jezírku o ploše 13m2 pracně montovat např. 4 výstupy na směrování kalu a nebo raději jednou za čas nahrnout sediment ke gule kartáčem (na dně jen fólie). Tak, jak to dělám teď (když to ještě není na vysavač). Na výstupy předpokládám použít hadici 50mm. Dávají se na stranu jezírka nějaké mřížky proti rybám? Teď mám jeden výstup (40mm), ale ten pořád jede. V případě přepínání výtoků je to ale hezká schovávačka.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 24.1.2013 15:11

Ad2) ve skimeru máte obvykle nějaký košík nebo síto. Provoz bez něj je silně nepraktická záležitost.  V realizacích, kde ta "kontrolní výpusť " byla se to řešilo jen T-kusem na potrubí ukončeném zátkou
Ad3) ono je těžké, kde (a zda vůbec) se Vám v jezírku budou sedimenty tvořit. Díky tvarům nádrží je proudění vody a následná sedimentace leckdy překvapivá, a kaly si sedají na místech, kde by je člověk nečekal. Mě na 13m2 přijdou 4 výstupy zbytečné, a řešil bych to bud vysavačem, nebo tím koštětem. Svou práci by mohlo odvést i šikovně umístěné vzduchování. Pokud budete mít rovné ploché dno bez kačírku, přemýšlel bych o bazénovém vysavači.
Na výstupu jsem nikdy žádnou mřížku neviděl. Pokud z průchodky poteče voda, ryba tam nevjede, a když bude výstup zavřen, narazí na ventil nebo šoupě. Myslím, že si v nádrži ryby najdou daleko hezčí schovávčky :)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky13:14
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz