Kam dát rybičky



Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?)
25.11.2010 10:57

Nádrž musíte nějak odvětrat, myšleno mít stále kousek hladiny volný, bez ledu. Na to můžete použít různá zařízení, jejich výběr přizpůsobte velikosti vašeho jezírka.  V hloubce 70 cm je šance na přežití těch druhů rybek, co uvádíte, relativně vysoká.
Použití topného tělíska je jedním ze způsobů, a pro některé nádrže i vhodným.  Jen je třeba počítat s trochu vyšší spotřebou energie.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

klukjc - (40) - 16.80 (?), 25.11.2010 0:50, zobrazeno: 32714x

už u nás začíná mrznout a nevím jak nejlépe umístit na zimu rybyčky. Mám dva karásky a dvě závojnatky. Je lepší je dát na zimu do akária a do tepla nebo do akvária a někam kde je chladněji a nemrzne? Také jsem přemýšlel nad tím, že je nechám v jezírku (hluboké asi 70 cm) s tím, že bych dal do jezírka topné tělísko, aby nezamrzla voda. Co by pro ně bylo nejlepší? děkuji za odpovědi.

      
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 25.11.2010 10:57

Nádrž musíte nějak odvětrat, myšleno mít stále kousek hladiny volný, bez ledu. Na to můžete použít různá zařízení, jejich výběr přizpůsobte velikosti vašeho jezírka.  V hloubce 70 cm je šance na přežití těch druhů rybek, co uvádíte, relativně vysoká.
Použití topného tělíska je jedním ze způsobů, a pro některé nádrže i vhodným.  Jen je třeba počítat s trochu vyšší spotřebou energie.

         
host - 223.249 (?), 25.11.2010 13:40

Někde jsem to tu už uváděl.Nad nejhlubším místem jezírka nechte po celou zimu puštěné jezírkové čerpadýlko(vodotrysk).Stačí úplně obyčejné za pár korun.Koncovku na rozstřikování odděláte a necháte jen volnou trubičku či nějakou upravíte tak (do obloučku), aby voda z čerpadla hned zase vytékala "trochu z výšky" na hladinu právě nad tím nejhlubším místem. Ryby se shromáždí pod tímto "vodotryskem" u dna a skoro bez hnutí přezimují.Jak voda stále padá na hladinu znemožňuje její úplné zamrznutí.Mám odzkoušeno i v hloubkách, jaké uvádíte.Ryby přežily i hluboké mrazy, kdy rybníček zamrzal až do bezprostřední blízkosti k ústí vytekájící vody z čerpadla.Stalo se dokonce, že zamrznul, tedy v extrémních případech, celý a pod ledem stále bublalo čerpadlo.Stačí vzít malé kladívko a opatrně led kolem čerpadla odlomit.Vzhledem k neustále protékající vodě je tenký a hned praskne.Ještě doporučuji z čerpadla vyndat molitanový filtr, protože se zanáší a musí se čistit, což je v zimě dost nepříjemná záležitost.I tak se musí občas kontrolovat, jestli čerpadlo není zanesené a voda stále vytéká.Na jaře filtr můžete do čerpadla zase vložit.Pokud Vám hladina zamrzne celá na delší dobu, je to pro ryby konec.Pomalu jdou k hladině a zamrznou do ledu.Ještě dodám, že mám karásky.

            
klukjc - (40) - 16.80 (?), 25.11.2010 23:35

dekuju moc za rady

            
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 26.11.2010 11:18

Jen bych podotknul, že to čerpadlo by mělo mít opravdu malý výkon. Pokud totiž máte jezírko menšího objemu, a čerpadlo bude vodu v nádrži míchat příliš intenzivně, dojde k tomu, že u dna, kde ryby v "teplé" vodě tráví zimu, se promíchá, a vychladí (nejteplejší voda 3-4 stupně - se Vám v nádrži drží přes zimu u dna - je nejtěžší).
K zanášení čerpadélka - nemusí ležet úplně na dně, je možné jej přidělat na polystyrenový plovák. Tím jeho zanášení výrazně snížíte.
Vždycky porovnávejte výkon zařízení, které proti zamrznutí nádrže použijete, s jejím objemem. Zvláště pokud máte v nádrži ryby přes zimu

               
host - 247.138 (?), 27.11.2010 1:45

Pane Hrkale, také řeším problém se zamrznutím jezírka. Jezírko máme na chalupě, takže ho nemohu kontrolovat. Vloni mi totiž zamrzlo a všechny ryby uhynuly. Myslela jsem, že po odpojjeni hadice od čerpadla k filtraci ho nechám  přes zimu zapnuté. Aby nebyla tak vysoká spotřeba, pouštěla bych ho přes spínací hodiny třeba každou druhou hodinu. Píšete ale, že by se voda moc promíchávala. Nemám ho v nejhlubší části jezírka, ale asi 50 cm pod hladinou.  Zkoušela jsem ho zapnout, voda tam bublá, ale ne až na hladinu, tak nevím, jestli to nezamrzne. Prodávají se takové polystyrenové plováky, myslíte, že jsou vhodné? Děkuji za odpověď. 

                  
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 27.11.2010 11:59

Nevím, kolik má to Vaše stávající čerpadlo spotřebu, zvažte, zda se vyplatí provozovat to stávající a dokupovat k němu spínací hodiny, nebo si za cenu kolem tisíce korun pořídit už hotové řešení.
Řešení, které popisujete, je možné, z čerpadla by jste musela vyvést hadičkou k plováku čerpanou vodu, a její vývod zakončit tak, aby Vám nějak hýbala přímo s hladinou. Plovák můžete vyrobit z kusu polystyrenu, ale i prázdné plastové láhve atd. Přikládám fotky, jak by to mohlo vypadat, pokud máte už nějaké menší čerpadlo, klidně jej použijte. Pamatujte na malý výkon - tady opravdu méně znamená více. Výkon čerpadla na fotce se pohybuje mezi 400-500 litry za hodinu - bohatě to k rozbití ledu stačí, spotřeba je tuším 5 nebo 6 Wattů. Jestli máte například 10m3 velké jezírko, a stávající čerpadlo má výkon v řádech m3/hod, je příliš silné. Led určitě odstraníte, ale rybám moc neprospějete - vodu budete příliš míchat, a chladit




                     
host - 247.138 (?), 27.11.2010 20:52

Dobrý večer pane Hrkale, moc Vám děkuji za odpověď. Máte pravdu, moje čerpadlo je příliš silné, má 75W a 4000l/hod. a voda se příliš čeří. Navíc si myslím, že by to ryby i rušilo. Mám tam malý vodotrysk, ten jsem původně používala pro okysličení vody, když jsem odpojila filtraci. Ale bohužel ho nemohu dát do větší hloubky, protože stěny jezírka jsou dost strmé a ze dna by mi nedosáhla tryska nad hladinu. Dnes jezírko zamrzlo a okolo vodotrysku je skoro 1m hladina nezamrzlá.   Posílám fotku, jak vodotrysk vypadá. Myslíte, že bude stačit, aby při větších mrazech jezírko nezamrzlo? Jak jsem psala, je to na chalupě, takže to nemohu sledovat každý den a nerada bych pak led prosekávala a stresovala ryby. Nebo bych mohla ještě zkusit připojit k němu nějakou hadičku a plovák z polysterénu, jak je na Vašich fotkách. Ale nedovedu si představit, jak to funguje. Ta voda přetéká přes ten plovák? A nezmrzne? Omlouvám se, že Vás obtěžuji, ale jsem si jistá, že mi dobře poradíte.


                     
host - 191.180 (?), 27.11.2010 22:29

To malinkaté čerpadýlko lze zavěsit silnějším drátem(nejlépe v bužírce) či jinak na kus např. pevné latě, kterou položíte přes jezírko ze břehu na břeh. Čerpadlo se pak "vznáší" pod hladinou na požadovaném místě a v dostatečné míře a jeho vývod vyčnívá nad hladinu. Není to moc estetické, ale je to lepší než když budete na jaře sbírat rybky z hladiny.Jen to čerpadlo stačí skutečně miniturního provedení.Já mám velikost cca 5x5x5 cm plus vývod na který jsem nasadil upravenou trubičku.Příkon má nula nic.Vypadá to tak, že z hladiny čouhá trubička s ohnutým koncem k hladině, ze které stále vytéká voda asi z 8 cm výšky.Potíž je v tom, že ikdyž nejsou nějak třeskuté mrazy, tak,pokud mrzne déle, jezírko stále více a více stejně pomalu promrzá.Chci tím naznačit jen to, že pokud bude délší dobu mrznout, tak se ta nezamzlá hladina bude pomalu zmešovat až se třeba zastaví v bezprostřední blízkosti u toho mista kde to nejvíce žblabuní.Což je pořád OK.Pokud by ale nastaly hlluboké mrazy tak zamrzne i toto místo.Vytvoří se nad ním taková zmrzlám velká jakoby bublina a to je na......na nic.Prostě tam musí zůstat alespoň malé místo nezamrzlé hladiny.Pokud bude nějak dlouho mrznout, budete se muset asi občas přijet na jezírko podívat jestli je vše OK. To jsou jen mé zkušenosti.Pokud vám jezírko nezamrzne, rybky vydrží i třeba více jak 15ti stupňové mrazy.

                     
host - 247.138 (?), 28.11.2010 0:17

Dobrý večer, moc děkuji za radu. Ale proč mám k čerpadýlku připojovat hadičku? Nemohla bych to zavěsit i s tou tryskou, aby voda vytékala ve větším okruhu a tím by byl nezamrzlý otvor větší?A jak hluboko má být čerpadlo pod hladinou, aby nezamrzlo? Nebo se to nemůže stát? Asi mám hloupé otázky, ale vloni byl totiž led silný cca 20 cm.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika