Co s kaprem?
|
|
|
|
preclik - Stříbrný Zahrádkář (129) - 175.134 (?) 22.12.2008 0:11
Chtěla bych říci dvě věci, které o kaprech vím. Nikdy je nepouštějte do vody. Ryby se nedovedou aklimatizovat, v sádkách od podzimu se moc nenajedli a v tom rybníku nebo řece bídně zajdou. Jestli ho nejíte, nekupujte ho. A další věc je odšupinování. Už to tu někdo napsal - spařit horkou vodou, ale jen chvilku, jinak ho uvaříte předem, ochladit a pak - ohnu prsty a zajedu pod šupiny proti směru. Jde to samo, žádný nůž ani jiné pomůcky nejsou nutné. se zabíjením zkušenosti nemám. Mám kapra ráda na pánvi, ale zabít bych ho nemohla. To musí řezník. Kuchám ho tak, že nožem rozříznu břicho od řitního otvoru až k halvě, ale jen kůži, aby se neprorazila žluč. Pak rukou objíždim vnitřnosti - velmi opatrně, abych je oddělila od břišní dutiny. Když je máte venku, je to prima. Dejte je stranou, a pak kapra odšupinujte a naporcujte.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.52 (?), 20.12.2008 19:43, zobrazeno: 55044x
Něco aktuálního před Štědrým dnem. Jak doma nejlépe a nejšetrněji zabít kapra, čím odšupinovat, vykuchat atd. Zaručeňe nejlepší recept na přípravu. Mám smůlu, kapr má jikry - do polévky se moc nehodí. Dobrou chuť a hezké Vánoce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
preclik - Stříbrný Zahrádkář (129) - 175.134 (?), 22.12.2008 0:11
Chtěla bych říci dvě věci, které o kaprech vím. Nikdy je nepouštějte do vody. Ryby se nedovedou aklimatizovat, v sádkách od podzimu se moc nenajedli a v tom rybníku nebo řece bídně zajdou. Jestli ho nejíte, nekupujte ho. A další věc je odšupinování. Už to tu někdo napsal - spařit horkou vodou, ale jen chvilku, jinak ho uvaříte předem, ochladit a pak - ohnu prsty a zajedu pod šupiny proti směru. Jde to samo, žádný nůž ani jiné pomůcky nejsou nutné. se zabíjením zkušenosti nemám. Mám kapra ráda na pánvi, ale zabít bych ho nemohla. To musí řezník. Kuchám ho tak, že nožem rozříznu břicho od řitního otvoru až k halvě, ale jen kůži, aby se neprorazila žluč. Pak rukou objíždim vnitřnosti - velmi opatrně, abych je oddělila od břišní dutiny. Když je máte venku, je to prima. Dejte je stranou, a pak kapra odšupinujte a naporcujte.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MArty - Stříbrný Zahrádkář (111) - 187.141 (?), 20.12.2008 23:08
Vezměte kapra na procházku a zkuste se domluvit někde u stánku, třeba vám ho za drobnou úplatu zabijí prodavači. Při kuchání dávejte pozor, abyste neprořízli žluč. Nožem proti srsti (pardon šupinám) šupiny snadno odstraníte. Koukněte se u prodeje jak to prodavači dělají. Není-li po ruce žádný vhodny prodejce kaprovrah, zkuste obejít sousedy.
Hlavu si nechte na polévku a jikry jdou do polévky taky dobře (viz výše). Z hlavy vyndám oči a žábry (prý jsou hořké - není to ale pravda), odřu solí (viz dále) a dám vařit do vody (studené).
Babička pak kapra "odřela" hrubou solí, aby odstranila sliz a tu pak vodou opláchla. Já kapra stahuji, s kůží nám to nechutná.Obyčejně z kapra udělám podkovy, poskládám na talíř, vydatně zakapu citronem a dám do lednice. Další "klasická" příprava v trojobalu už je na manželce.
Jinak příprava a kuchání ryb je i v některých kuchařkách - většinou někde na začátku - musíte ale mít nějakou starou, v těch nových s barevnými obrázky se už takovéhle praktické věci nedočtete. Ty jsou většinou jen pro kupce "polotovarů".
Jo a hezké Vánoce a Nový rok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.52 (?), 21.12.2008 10:31
Ahoj. Ráno se probudím a jdu se podívat jak si kapr pěkně ve vaně plave. A co vidím, kapr naplacato, ani očkem nehýbne. Dá se takový kapr ještě vykuchat a sníst nebo ho vyhodit a vzít si raději pořádný vepřový řízek. Pokud ano, musím ho honem vykuchat, aby to nikdo v rodině nevěděl. Já ho budu jíst stejně s nechutí. PĚKNÉ VÁNOCE.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.52 (?), 21.12.2008 10:41
To máš pravdu, jednou jsem otevřel rybičky v tomatě a koukaly na mně z plechovky oči - a už je měl pes. Ale jinak mám rybičky rád.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|