chov pstruhov
|
|
|
|
Duhák - Stříbrný Zahrádkář (117) - 127.221 (?) 23.4.2019 23:12
Dnové sání způsobuje více problémů než užitku. Padají tam nesežrané granule a kazí vodu. U jeseterů je dnová výpust úplně špatně, ale to je na dlouhé povídání. Co se týká vortexu, mám takto vyrobený 3 filtry, vortex funguje dobře když jsou správné průtoky a správně zaústěný trubky ve vortexu, pokud Vám bude padat voda do trubky ve vortexu, vznikají jemné bublinky, ty se váží na nečistoty a zvedají nečistoty ze dna k přepadu, pak vortex jako by tam nebyl. Těch 900L/h by fungovat mohlo, ale jsou tam další úskalí, rostou ve vortexu taková dlouhá vlákna asi nějaký druh řasy, občas se utrhne chuchvalec, pokud neucpe trubku, tak vlítne mezi bioelementy a ucpe něco jiného a pak je všude potopa.:-)
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 191.3 (?), 22.4.2019 22:11
vodu dopúštám...
neviem co je zlé na filtry ktorý zachytí doslovne miniaturne nečistoti... aspoň nepotrebujem odstredivku a podobné blbosti jak kolega
plan je nasadiť 100 kusú PD
|
|
|
|
|
|
|
Kutilovi - Stříbrný Zahrádkář (180) - 250.122 (?), 23.4.2019 6:21
Ta blbost neni z me hlavy, pouzivaji to bezne aquaponici.
Podle mne to citelne odlehci komorovemu filtru a jeho nasledne udrzbe.
|
|
|
|
|
|
|
host - 12.207 (?), 18.4.2019 22:06
Jenom na fotce není vidět sání vody dnem a když jste to celé dělal od základu sám proč jste ho tam neudělal? Mít možnost odklalovat dno je velký komfort a vzhledem k Vaší řemeslné zručnosti by to neměl být problém..
|
|
|
|
|
|
|
Kutilovi - Stříbrný Zahrádkář (180) - 250.122 (?), 19.4.2019 7:14
Cela aquaponie je konstruovana jako Floating Raft System. Jeste tu virivku vylepsim moznosti sberu necistot lehcich nez voda.
Takhle nejak se bude odkalovat dno i u mne. Sani u dna neni videt, protoze jeste neni hotove. Do bazenu se budou osazovat stropni vzpery a ja bych nerad aby mi to nekdo rozslapal pred dokoncenim.
|
|
|
|
|
|
|
host - 12.207 (?), 22.4.2019 23:35
Ano tak jak uvádíte odkaz tak to fungovat bude. Ale tím, že jste si to dělal od základu sám, měl jste to vylepšit tím dnovým sáním. Trubka by nepřekážela v nádrži s rybami a princip by byl stejný akorát trubka s provzdušněním by byla mimo nádrž s rybami. Ale v podstatě jde jenom o estetiku a praktičnost.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 238.23 (?), 23.4.2019 10:39
Já jsem se jenom tak zeptal na to dnové sání, jelikož buduji zezírko a tam už ho mám ve dně zabetonované. U jezírka je to neoddiskutovatelná nezbytnost. Současně chystám i chov pstruhů v zemi usazené 6 kubíkové plastové voštinové nádrži (bývalá ČOV) a snažím se od Vás vyzískat co nejvíce praktických informací. Ta nádrž už je dnes zasypaná v zemi a nejsem schopen dodatečně dát dnové sání. V současné době slouží jako zásobárna na dešťovku. Jsou do ní svedeny dva svody ze střechy a když je plná tak přepadem dešťovka odtéká do trativodu. Ku podivu i když je to dešťovka tak se na dně usazuje černý mour. Mám tam natrvalo usazené kalové čerpadlo s hadicí a když cvaknu po vypínači tak začne téct voda Pouze kolem čerpadla na dně je bílé čisté dno a jinak celé dno je zanesené mourem. Nemám jak dodatečně plastovou nádrž vyspádovat a dát dnové sání. Mám sání sedimentů ze dna nachystané tak jako Vy ale když jsem viděl jak to celé profesionálně budujete sám od základů a jste řemeslně zdatný to realizovat tak jsem se zeptal proč jste do toho nešel. Odvedl jste obrovský kus práce. Pohled na to potěší.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kutilovi - Stříbrný Zahrádkář (180) - 250.122 (?), 23.4.2019 11:17
Ja taky nemam dno vyspadovane, spoleham na trvaly beh cerpadla s vodorovnym proudenim diky stratifikaci. Uvidime.
Cesky dest je spina, to se pozna i na umytem aute.
Skoro vsecko jsou jen teorie, bud se potvrdi nebo ne, to ukaze praxe. Mam vyucni list na zednicinu a obklady, kdysi sem se s tim i zivil, a taky jsem si par baraku postavil, takze to remeslo je ode mne trochu ocekavatelne.
Nicmene zatim jeste nejsme ani v pulce, pristi tyden ma prijit strop, pak dlazba a zatepleni, pak podezdivka skleniku z KB bloku a potom vlastni stavba skleniku. Jeste dobry mesic kutilske zabavy.
|
|
|
|
|
|
|
Duhák - Stříbrný Zahrádkář (117) - 127.221 (?), 23.4.2019 23:12
Dnové sání způsobuje více problémů než užitku. Padají tam nesežrané granule a kazí vodu. U jeseterů je dnová výpust úplně špatně, ale to je na dlouhé povídání. Co se týká vortexu, mám takto vyrobený 3 filtry, vortex funguje dobře když jsou správné průtoky a správně zaústěný trubky ve vortexu, pokud Vám bude padat voda do trubky ve vortexu, vznikají jemné bublinky, ty se váží na nečistoty a zvedají nečistoty ze dna k přepadu, pak vortex jako by tam nebyl. Těch 900L/h by fungovat mohlo, ale jsou tam další úskalí, rostou ve vortexu taková dlouhá vlákna asi nějaký druh řasy, občas se utrhne chuchvalec, pokud neucpe trubku, tak vlítne mezi bioelementy a ucpe něco jiného a pak je všude potopa.:-)
|
|
|
|
|
|
|
Kutilovi - Stříbrný Zahrádkář (180) - 250.122 (?), 24.4.2019 6:57
Vstup (trubka PPR 32 mm, vnitrni 25 mm) musi byt u dna, mam to cca 10 cm a vystup prepad (40mm) u hladiny. Jen nevim a to muze byt problem, protoze nez to zkusim, jestli muzou byt hladiny jezirka, virivky i komoroveho filtru ve stejne vysce.Predpokladam ale pri tom smesnem prutoku ze jo. V podstate to jsou spojene nadoby.. Jeste uvazuju o nahrazeni horniho prepadu bocnimi otvory, ale to neumim spocitat, to udelam metodou pokus omyl. Prepadova trubka bude jen nasazena, muze se kdykoliv zkratit, vymenit nebo prevrtat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|