Automatické dopouštění vody
|
|
 |
 |
Juro - Stříbrný Zahrádkář (345) - 121.238 (?) 11.9.2009 8:39
Nechcem odhovarat, ale do tohto by som nesiel. Ak je jazierko dost hlboke (80 cm) a voda sa natolko neprehrieva, dopustanie vody je len obcasny poblem a obmedzene na najteplejsie mesiace. Ukryt plavak v jazierku nie je jednoduche a jeho obrastenie riasami ci biofilmom moze ovplyvnit trvacnost funkcnosti takehoto zariadenia. Nehovoriac o tom, ze na zimu by sa muselo demontovat. O estetickom hladisku nehovoriac,... Neviem, ci vobec niekto na fore ma s tymto skusenosti.
Ja dolievam jazierko len obcas, mozno raz za mesiac, iba ked je velmi teplo mozno kazdy tyzden. Ak mam nejaku robotu v zahrade, co mi dava trosku volne ruky... pustim z hadice vodu z brehu jazierka, striekac zatazim kamenom a predtym ho nastavim tak, aby striekala voda riadne navzduchovana. Vysku hladiny kontrolujem podla fontany. Ak trci cela gulata hlavica fontany z ktorej strieka voda, doplnim vodu, kym netrcia len dierky z hornej casti z ktorej strieka voda. Fontana je taky merak vysky hladiny vody. Pustit a polozit hadicu je asi 10 sekund, dolezite je na to nezabudnut, preto to robim len ked sa motam cely cas niekde blizko.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 232.98 (?), 10.9.2009 23:03, zobrazeno: 19109x
Plánuji řešit automatické dopouštění vody do malého jezírka.
Napojení bude na vodovod na zahradě. Potřeboval bych poradit, jak vyřešit automatické hlídání hladiny, čím vodu při poklesu pouštět a při dosažení požadované výšky hladiny ji zastavovat.
Ideálně nějaký malý mechanický plovák na konci hadice, ale možno i elektronický ventil a pod. Musí to být ale hodně malé, aby to v jezírku nebylo moc vidět (jezírko je dost malé a velký plovák by rušil, moje představa je velikost cca do 10 cm, průměr cca do 3 - 5 cm, prostě co nejmenší).
Můžete mi něco poradit? Díky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Juro - Stříbrný Zahrádkář (345) - 121.238 (?), 11.9.2009 8:39
Nechcem odhovarat, ale do tohto by som nesiel. Ak je jazierko dost hlboke (80 cm) a voda sa natolko neprehrieva, dopustanie vody je len obcasny poblem a obmedzene na najteplejsie mesiace. Ukryt plavak v jazierku nie je jednoduche a jeho obrastenie riasami ci biofilmom moze ovplyvnit trvacnost funkcnosti takehoto zariadenia. Nehovoriac o tom, ze na zimu by sa muselo demontovat. O estetickom hladisku nehovoriac,... Neviem, ci vobec niekto na fore ma s tymto skusenosti.
Ja dolievam jazierko len obcas, mozno raz za mesiac, iba ked je velmi teplo mozno kazdy tyzden. Ak mam nejaku robotu v zahrade, co mi dava trosku volne ruky... pustim z hadice vodu z brehu jazierka, striekac zatazim kamenom a predtym ho nastavim tak, aby striekala voda riadne navzduchovana. Vysku hladiny kontrolujem podla fontany. Ak trci cela gulata hlavica fontany z ktorej strieka voda, doplnim vodu, kym netrcia len dierky z hornej casti z ktorej strieka voda. Fontana je taky merak vysky hladiny vody. Pustit a polozit hadicu je asi 10 sekund, dolezite je na to nezabudnut, preto to robim len ked sa motam cely cas niekde blizko.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 123.17 (?), 11.9.2009 11:31
Děkuji za reakce. Chci to řešit, protože dopouštění vody bych musel dělat cca 2 x týdně. Jezírko je malé, na kaskádce se hodně odpaří, něco možná vycáká, takže hladina dost klesne (denně o 1 cm, bohužel 2 -3 cm je dost poznat, že voda chybí, i když objemově je to jen cca 35 l/cm). Docela mě překvapilo, kolik vody se odpaří denně, ale když jsem kaskádku vyřadil, tak to bylo 0,5 cm - další 0,5 cm jde na vrub kaskádky.
Plánuji nátáhnout hadici pod zemí k jezírku, mám to jen cca pár metrů, ale chtěl jsem nějak elegantně vyřešit dopouštění bez nutnosti ručního puštění, aby to člověk nemusel hlídat.
Samozřejmě řešení musí být malé, musí jít schovat do kačírku na mělké zóně,... - jinak asi budu chodit pouštět kohoutek, estetické řešení je na prvním místě.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.251 (?), 11.9.2009 12:27
Snímač hladiny bych nedělal v jezírku, ale někde vedle - silnějším potrubím si hladinu udělat jinde, klidně to může být i pod zemí (hladina bude samozřejmě stejně vysoko jako v jezírku) Gl.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.251 (?), 11.9.2009 12:29
Může to klidně být vedené hadicí i přes kopec - stejně jako se propojují sudy s vodou...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 246.26 (?), 11.9.2009 15:57
Řeším podobný problém. Na netu jsem narazil na hlídač hladiny od firmy Heissner Z 280. Dle popisu relativně snadné, napojit hadici a umístit na vhodné místo. Nemáte někdo zkušenosti s tímto zařízením?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.98 (?), 11.9.2009 18:36
Volal jsem do firmy, dle technika už jej nemají, byl vyřazen z prodeje. Nicméně mi doporučil ještě kontaktovat obchodníka, možná by se ještě nějaký našel.
Podle technika byl dobrý, spolehlivý (co mi také má říkat, že), spíná při poklesu hladiny o dva centimetry.
Nějaké jiné nápady?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 255.238 (?), 13.9.2009 13:34
Zkuste si sehnat z automatické pračky hladinový spínač včetně ventilu na dopouštění vody.Na sběrných dvorech se dají tyto věci sehnat.S úspěchem jsem tyto věci používal řadu let na dopuštění 200 litr. sudu dešťovou vodou z nádrže.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |