Životnost UV lampy

host - 231.162 (?)
23.6.2015 14:19

tipnul bych to na kondík v předřadníku, už jsem měnil na třech lampách

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 53.212 (?), 23.6.2015 8:34, zobrazeno: 11191x

UV lampa mi začala po 4 letech vyhazovat jistič a nejde nahodit. Bude to dělat spálená trubice nebo trafo? Jaká je vlastně životnost UV lampy?

J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 23.6.2015 8:45

jistič vyhodí buď vlhkost v svorkovnici, nebo průraz na trafu/předřadníku.

Životnost trubice je dána zejména životností žhavených elektrod na koncích. U trubic ve viditelném spektru pak i životností lumiforu, přeměňující UV spektrum na viditelné vlnové délky. Pokud máte v svítidle příliš dlouho vadnou trubici s přerušenou elektrodou, pak může dojít i k zničení předřadníku. Z toho důvodu je levnější, UV trubice vyměňovat preventivně po 10.000 provozních hodinách (nebo údaji uvedeném na jejich obalu). 

cool

4 roky Vám tedy trubice vydrží při provozu 12 hodin denně a 6 měsíců v roce. Pokud jste to před 4 lety zapnul a nechal běžet, je možné že předřadník se snažil už rok tlačit proud do nefunkční trubice a nyní pokusy o její rozsvícení vzdal.

ori - (36) - 182.85 (?), 23.6.2015 10:42

pokud to vyhazuje jistič, tak to není (jen) lampa - JfK má jistě pravdu.

Vedle životnosti se má spíš řešit účinnost, její pokles. A na to nenajdete jednoznačkou odpověď. Zkuste vygooglit "uv lamp lifetime" a přepněte si do obrázků. Bude tam spousa různých grafů s názorem na pokles účinnosti lampy s časem.

Co se týče předřadníku, řešil jsem jeho výměnu asi před rokem. Nekoupil jsem předřadník od prodejců jezírkové technologie za velký peníz ale použil předřadník pro normální zářivky. Najdete to v sekci zahradních jezírek  "Oprava UV lampy - zdroje". 

host - 231.162 (?), 23.6.2015 14:19

tipnul bych to na kondík v předřadníku, už jsem měnil na třech lampách

VM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 201.254 (?), 23.6.2015 22:43

Odpojil jsem UV lampu od předřadníku a i přesto vyhazuje jistič. To znamená, že chyba není v UV lampě ale předřadníku. Násilně jsem jej rozebral a vevnitř v hliníkovém obalu je v plechovém obalu elektronika. K ní je přívod 220V a zde evidentně byly vidět kapky vody. Kde se tam vzaly nechápu. Strojovna je ve sklepě a předřadník 1,5 m nad podlahou na stěně. Že by se to tak potilo a proč? Jakmile dobiju baterii do foťáku tak to nafotím a Vy mně poradíte jak postupovat dále. Děkuji všem za rady a doufám, že se mnou budete mít trpělivost a po nafocení mi budete i nadále radit.

VM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 201.254 (?), 23.6.2015 23:53

Tak jsem nafotil a pokusím se popsat co. Na hliníkovém obalu je vidět o jaký typ předřadníku se jedná. Hliníkový obal zřejmě slouží jako chladič a současně chrání vlastní předřadník před vodou. Uvnitř hliníkového obalu je plechový kryt předřadníku a v něm už je elektronika. Na plechovém krytu elektroniky jsou opět nápisy upřesňující o jaký typ jde. Abych nahlédnul dovnitř musel bych ze zadu plechového krytu ohnout nožky a tím se žejmě odklopí spodní víko a uvidím elektroniku. Mám však obavy, že nožky po narovnání a opětovném ohnutí se zlomí. Uvažuji, že to nechám pořádně vysušit a znovu zapojím. Když to opět vyhodí jistič musím nožičky narovnat a odklopit spodek plechového krytu a uvidím elektroniku, kterou znovu nafotím a poprosím o Váš názor. Souhlas s postupem? 

typ předřadníku
typ předřadníku
hliníkový obal
hliníkový obal
plechový kryt elektroniky
plechový kryt elektroniky
nápis na plechovém krytu
nápis na plechovém krytu
Nožky plechového krytu
Nožky plechového krytu

VM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 201.254 (?), 24.6.2015 21:21

I po vysušení předřadník vyhazuje pojistky. Oddělal jsem zadrí kryt abych nahlédnul do elektroniky a je zalitá černou pryskyřicí. Ta byla vlhká. Takže předřadník musím vyměnit. Podíval jsem se na odkaz oriho kdy on použil předřadník OSRAM QT FIT8 2x58-70 W. Neumím posoudit zda nahradí i ten můj. Dokáže mi někdo poradit. 

elektronika zalitá pryskyřicí
elektronika zalitá pryskyřicí

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 24.6.2015 22:36

Dejte ještě štítkové údaje z trubice, fotku patice trubice a úvahu, jestli chcete stejný příkon/výkon, když by do osvětlovacího tunelu pasovala i jiná.

Druhá věc je, že pokud to navlhalo několik dní či dokonce měsíců, tak to nevyschne naráz, V domácích podmínkách jsou jako desikanty dostupné loupaná rýže a kočičí stelivo. Elektronika se vloží do lahve příslušné velikosti (zkuste od mléka Olma co má široké hrdlo) a obsype desikantem. Uzavřená se nechá pár dní stát, aby desikant odebral uvolňovanou vlhkost. Na youtube jsou videa typu "záchrana mokrého mobilu rýží". Pokud však došlo k průrazu na některém z kondenzátorů spínaného zdroje, tak to nebude k ničemu a nákupu nového předřadníku se nevyhnete.

host - 53.212 (?), 25.6.2015 11:53

Přdřadník je mrtvý. Hledám adekvátní náhradu pro UV lampu 75 W. Patice zůstane původní to znamená potřebuji z něj výstup o dvou drátech a na ten si patici připojím.

ori - (36) - 182.85 (?), 26.6.2015 13:11

Doporučuji dojít do místního velkoobchodu elekro (tam kde berou materiál místní elektrikáři). Tam to budou mít tak za čtyři stovky. Mají na výběr či objednají do pár dnů.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz