Solární panel od Mountfieldu

host - 112.226 (?)
13.8.2012 20:08

a máte ten solá správně zapojený?smiley příívod do spoda panelu a odtok teplé vody zvrchu?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Dasty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 245.29 (?), 11.8.2012 12:33, zobrazeno: 17136x

Koupil jsem v akci solární panely 3,6 m a zajímalo by mne zda je někdo nechává přes zimu venku (vypuštěné) a zda někoho nenapadlo je dát do rámu pod sklo pro lepší účinnost.Na pokusy jsem koupil tři kusy, což za tu cenu jde.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 11.8.2012 12:41

A jaký máte bazén? Krytý, zapuštěný, nafukovací...?

Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 11.8.2012 19:00

Panely je možné nechávat po odvodnění venku. Snad jen trochu víc trpí zimním sluncem, což by mohlo mít vliv na jejich životnost. Já sám provozuji zatím jeden takový panel již 7 sezón a dosud je pořád použitelný.

Viděl jsem i panely zakryté sklem nebo ve skleníku vedle bazénu, což účinnost výrazně zvyšuje (nedochází k ochlazování větrem). Také chci v současné akci ještě dva panely dokoupit a instalovat je na šikmou střechu. Zatím jsem ale ve stadiu shánění informací o konzolách do betonových tašek. Je vyvinutý systém na ty fotovoltaické nesmysly, ale je z hliníku a tedy dost drahý.

Dasty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 245.29 (?), 12.8.2012 6:43

Tak to vemu postupně.Bazén mám nezakrytej a ni s tím nepočítám a je to ARURO.Na rám panelu na kterém bude nahoře sklo a dole na dne izolace použiju profily na sádrokarton.Také to namontuju na taškovou střechu.Výroba držáků taky nebude problém.Když to používáte 7 sezon tak to na zimu uklízíte nebo to necháváte venku?Namontovat bych je chtěl na výšku.A pokud to bude dobře mechanicky provedené tak by nemusel trpět žádným mechanickým namáháním a tudíš vydržet déle než každoročním svinováním a uklízením.A hlavně se odstraní to ofukování větrem.

Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 12.8.2012 21:19

Panel od září do května zatím schovávám, proto vydržel tak dlouho. Pokud by byl venku celoročně, byl by asi v horším stavu. Plánuju je sundavat i ze střechy. Předpokládám, že je budu mít upnuté v držácích ze dvou střešních latí, mezi které je sevřu. Jenom pořád nemůžu přijít na vhodný tvar konzolí, které by procházely přes tašky a byly by přišroubovány k trámům. Viděl jsem to provizorně přivázané přes tašky vázacícm drátem a už to fungovalo několik let (ale nějak se mě do toho nechce...)

Montáž na výšku je jasná (hlavné trubky spojené PPS spojkou). Zatím bych je chtěl vyzkoušet bez zakrytí. Větší ztrátu než větrem předpokládám ve vedení (cca 22 metrů) k panelům. Mám to připravené v chráničkách v zemi a izolované. Teď mě vyhřeje bazén (skoro vždy) jeden panel přímo u bazénu. Takže pokud by byly na střeše tři, mělo by to být i před ztráty lepší.

Dasty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 245.29 (?), 13.8.2012 7:22

Což takhle nahradit ty střešní latě profilama na ten sádrokarton.Já je snejtoval nýtovacíma kleštěma.

host - 211.37 (?), 13.8.2012 18:13
Zdravim vsechny a predem se omlouvam, jestli to jsem nepatri, ale prislo mi to prihodne se tady s vami podelit o moji myslenku co nejlepsi vyuziti solar panelu... Myslenka ochlazovani vetrem me inspirovala a vytvoril jsem to, co vidite na obrazku, ale vubec to nepomohlo, ba naopak. Mam bazen plech, zapusteny 60cm a max ho dostanu na 22°(pri tropech 24°)Chtel bych se tedy spise poradit, jak to bud jeste vylepsit, nebo jak docilit teplejsi vody. Diky Ps: na te fotce je jeste verze, nez jsem vymenil predni polykarbonat za sklo

Dasty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 245.29 (?), 13.8.2012 18:43

Tak ten polykarbonát chci dát do rámu udělaného s 100mm C profilů na sádrokarton.Na ten polykarbonát dám zateplovací vatu ROCKWOOL 50mm a na to položím ten panel a celé přikreju sklem položeným na rám zhora.Mám takto udělaný panel a v něm žebřík měděných trubek a ve vnitř jsem naměřil při parnech až 115°C.Tak doufám, že to ten panel vydrží a dobře převede do vody.

host - 209.54 (?), 13.8.2012 20:03
Tak takovy ram uz musi vodu ohrat urcite, ale pri takovych teplotach bych se o ten panel bal... co kdyz nebude zapnuta filtrace? To tam ta voda bude varit? :-) No ale ja nemam kam to dat na strechu, tak jsem vymyslel toto, ale proc stale nemuzu vyhrat bazen je mi zahadou... kamarad ma panel jen ve stojanu venku a ma porad 27 a vic (ja za stejeho pocasi max 22). Porad resime izolaci, co ma u zapusteneho bazenu kolem dokola (on 10cm polyst. ja jen folii a hned beton), ale dost se tady pise, ze izolace kolem bazenu straci smysl, kdyz je tam ta cerna folie, tak uz nevim :-(

host - 112.226 (?), 13.8.2012 20:08

a máte ten solá správně zapojený?smiley příívod do spoda panelu a odtok teplé vody zvrchu?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky13:14
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz