Ph reakce bazénové vody

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 6.102 (?)
29.5.2010 12:51

velmi stručně:

1) optimální hodnota pH není o zdravotních rizicích. Pokud používáte chlorovací tablety, jejich optimální využití je v oblasti neutrál- slabě kyselá reakce - podívejte se do archivu, jednou jsem se k tomu dost podrobně rozepisoval ...

2) je-li opravu zapotřebí pH snižovat, nejlevněji vycházejí silné minerální kyseliny - sírová (reaguje s vápenatými ionty za vzniku nerozpustné sádry), ev. solná. Asi bych ale nepoužil nejlevnější technickou kvalitu...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

p.prosek - (1) - 31.7 (?), 25.4.2010 14:40, zobrazeno: 15942x

Dobrý den. Jsem novým uživatelem krytého bazénu 25 m3. Opakovaně se aplikací přípravků Ph minus snažím udržet Ph na doporučovaných hodnotách, ty ale neustále stoupají nad hodotu 7,8. Bazén by po výstavbě napuštěn vodou z obecního vodovou, toutéž vodou v případě potřeby doplňován. Může mi někdo vysvětlit, zda je udržení doporučované hodnoty Ph opravdu tak zásadní, když se v podstě jedná o vodu, kterou celý živost zatím bez následků piji? Jaká rizka při vyšší hodnotě Ph mám vyhodnocovat? Za odpověď předem díky. Petr

host - 129.34 (?), 29.5.2010 8:31

Dobry den mam absolutne totozny problem a taky by me to zajimalo a hlavne to, jak ph snizovat levneji protoze sypat do bazenu kazdy tyden 1,5kg PH-  z Mountfieldu se nedoplatim. Mam Azuro de luxe 20m3

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 6.102 (?), 29.5.2010 12:51

velmi stručně:

1) optimální hodnota pH není o zdravotních rizicích. Pokud používáte chlorovací tablety, jejich optimální využití je v oblasti neutrál- slabě kyselá reakce - podívejte se do archivu, jednou jsem se k tomu dost podrobně rozepisoval ...

2) je-li opravu zapotřebí pH snižovat, nejlevněji vycházejí silné minerální kyseliny - sírová (reaguje s vápenatými ionty za vzniku nerozpustné sádry), ev. solná. Asi bych ale nepoužil nejlevnější technickou kvalitu...

host - 55.152 (?), 29.5.2010 18:22

Zdravim, musim se pridat ke kolegum, mam totozny problem. Za 3 tydny jsem do bazenu nalil uz 13 litru 38% kyseliny sirove a pH jde porad nahoru. Bazen ma 38 m3, filtraci 9 m3/h poustim na celou noc a pH 7,4 mi vydrzi maximalne 24 hodin, po dvou dnech uz mam pH 7,8 a mozna jeste vetsi, protoze muj pH metr vic namerit neumi. Treba dneska, pH metr ukazoval 7,8, nalil jsem litr kys. sirove, po ctyrech hodinach pH metr ukazoval 7,0 (min namerit neumi), odpoledne uz to bylo 7,2 a ted jsem to meril a pH je 7,4. Bylo mi receno, ze s tim mam co docineni celkova alkalita vody, ale docetl jsem se, ze u vody s vysokou alkalitou pH klesa pomalu. To mne klesa rychle, ale jen na kratkou dobu. Takze kdyby mi nekdo poradil, co s tim, byl bych vdecny.

Jeste se chci zeptat, jestli takove mnozstvi kys. behem tak kratke doby neni uz skodlive? Nebo pokud pH vody bude vysoko, tak muzu lit kyseliny, kolik chci?

Jo, a jeste nic jineho, krome kyseliny a chloru do bazenu nedavam a ani jsem nedal nejaky vlockovac, sok chlor apod., proste jen kyselinu a tabletu.

host - 215.11 (?), 29.5.2010 20:12

Kupte si kapkový pH tester pro akvaristy, měří v rozsahu 5-9 a stojí cca 70,-Kč. Pokud by voda měla skutečně pH 7,8 a byla čistá a bez jiných vad, dá se s tím žít. VJK

host - 55.152 (?), 11.6.2010 15:07

Zdravim, nevim jak ostatnim, ale uz se mi pH konecne podarilo srazit. Porad mi to delalo to, co jsem popisoval. Ale predevcirem, jsem do bazenu nalil 2l kyseliny s tim, ze to bude marny, dneska jdu zmerit pH a ono je pH 5. :-) Takze ted uz jsem tam nalil zase 1kg sody na prani pro zvyseni pH. :-)

host - 211.217 (?), 11.6.2010 16:47

Do bazénu dopouštím již 5 let pouze nachytanou odstátou dešťovou vodu a na úpravu používám pouze chlornan sodný. Voda se nekazí ani když je ohřátá od sluníčka na 29°C.

host - 5.155 (?), 25.7.2010 15:07

Také zdravím,

vzhledem k tomu že už jsem nějakou dobu akvarista a se snižováním a udržováním pH mám už nějaké zkušenosti tak váš případ docela chápu. Problém je zřejmě v dost vysoké tvrdosti vody ať už trvalé nebo i uhličitanové (tj. síranové a uhličitanové) při zároveň převládající alkalitě roztoku tj. vody s příměsi. Voda je zřejmě podzemní s vyšší nasyceností roztoku tj. tvrdostí a přilívanou kyselinou se podaří roztok okyselit jen dočasně, pak se vlivem pufrační schopnosti roztoku (tj. původní vody) znovu vrátí k původní pH vlivem převážích alkalických solí (uhličitany a popř. sýrany). Možností je jak již zde bylo uvedeno buďto přidání velkého množství kyselin (čím větší tvrdost vody při stejném pH) tím více kyseliny. Pak teda plavete v zajímavem roztoku solí kyselin a přeměněných původních solí - pufrační schopnost se vyváží nebo přemění na kyselý. Tvrdost a množství rozpuštěných solí se nezmenší ba naopak. Tudíž mohou vznikat bohaté usazeníny solí - něco jako vodní kámen - na věcech na těle apod.

Řešením by bylo buďto ponechat vodu tak jak je - zvýšené množství solí udržuje vodu čistčí - déle bez řas, podobně jak to známe u vody ještě tvrdší - mořské vody. To vše pokud nám zvýšené pH nevadí na pokožku. Vyšší pH mírně vysušuje. A řešit to případným opláchnutím. Ušetříte za kyseliny voda zůstane přirozená a nezvyšujete již tak velké množství solí ve vodě.

Nebo způsob řešení je ředit vodu doposud používanou k napouštění s vodou měkčí - např. čistou - dešťovou nebo dešťovou přefiltrovanou - dnes velice časté a používané u novostaveb. Tato dešťová voda je velice měkká telková tvrdost je tak do 3°. A zároveň bývá přirozeně mírně kyselá vlivem rozuštěné slabé kyselině uhličité a jejich solí popř. slabé množství kyseliny sírové (jen opravdu velmi malé množství). Ph tak okolo 6 - 6,5.

Doporučuji ředit tyto dva druhy vody v poměru tak aby jsme dosáhli tvrdost vody tak 5 - 7°. Poměr se tvoří lineárně tj. jestli voda tvrdá (původní má tvrdost 14° a nová dešťová čistá 2° tak je poměr při dosáhnutí tohoto rozmezí např. 2/5 tvrdé vody a 3/5 dešťové vody. tj. (4/10 : 6/10) nebo 2díly původní vody a 3 díly dešťové vody. U ještě tvrdší vody 18-20° pak 1 díl této vody na 4 díly dešťové (1/5 velmi tvrdé vody a 4/5 dešťové vody)

Pak je zajišťěna snížená pufrační schopnost roztoku a s pH je možno vcelku libovolně (ale podle uvážení) pohybovat. Významně nižšší tvrdost vody než jsem uvedl již nedoporučuji, totiž při velmi nízké pufrační schopnosti roztoku vody je značná labilita pH a ráno můžete mít pH značně nízké a večer pH vysoké. Např. při celkové tvrdosti pod 2-3 °.

Tvrdost vody je možno měřit vcelku jednoduše obdobně jako již zde někdo uvedl pro měření pH zakoupením kapkového analizátoru např. v akvaristice, dobré drogerii, nebo v laborator. poptřebách a pod. Myslím že akvaristika bude nejdostupnější.

Hodně zdaru při řešení problémů a nezapomeňte že používáním vlastní dešťové vody ušetříte a zároveň se chováte ekologicky, moderně a hospodárně.

koupání zdar!!! 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025