2 čerpadla

host - 82.162 (?)
16.5.2012 8:25

Kde si zohnal 20W filtraciu? Chcem spravit nieco podobne ale vsetko co som nasiel je okolo 40-50W a prietok okolo 2000l/hod co mi pride prisilne.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 242.229 (?), 14.5.2012 10:21, zobrazeno: 19077x

Dobrý den,

prosím o radu.

Mám stávající pískovou filtraci a přes ni vháním vodu do solárního ohřevu a pak do bazénu.

Chtěl bych ale napojit solární ořev zvlášť na čerpadlo které bude spínat podle teploty v panelu.

To mám již vymyšlené, ale potřebuji vědět jestli musím druhé čerpadlo napijit přímo do bazénu nebo jestli můžu použít trubky od stávající pískové filtrace.

Jednoduše - jestli musím dělat další díry do bazénu pro trysky aby se čerpadla nehádala?

Děkuji

ospaly - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (101) - 178.165 (?), 14.5.2012 21:14

nemal by to byt problem. Takto to robia aj bazenarske firmy, ale musi byt dostatocny priemer potrubia, aby stihalo natiect do skimra a potom aby voda lahko sa vratila cez trysku. Nakolko sa moze stat, ze obe cerpadla niekedy pobezia sucasne. Ak bude dostatocne dimenzovane potrubie, voda odtecie spravnym smerom a cerpadla by sa nemali hadat. P.S: predpokladam, ze chcete urobit by-pass, napojit sa pred filtraciou a vracat vodu do potrubia za filtraciou.

host - 242.229 (?), 15.5.2012 9:25

Děkuji za odpovědi,

chtěl bych to udělat asi jak je na obrázku níže.

Potrubí bych udělat buď 32 nebo 38 průměr.

Bude tam asi potřeba zpětná klapka na sání druhého čerpadla?

Děkuji za rady

filtrace
filtrace

host - 70.38 (?), 15.5.2012 0:12

Jestli je to myšleno jako na obrázku, tak by to mělo fungovat a čerpadla se přetlačovat nebudou (určitě to od soláru má menší a pomalejší chod)  - chtělo by to ale asi zpětný ventil na potrubí za filtraci, aby při nečinnosti filtrace netlačil solár vodu zpět do filtrace v protisměru.

host - 4.7 (?), 15.5.2012 8:19

A nešlo by to cez elektricky riadený ventil? Otvoril by do soláru. Menší priemer hadice do soláru by dal mensí prietok. Dal by sa aj pridať reduktor tlaku, niečo podobné ako sa dáva na mirkozávlahu, aby šlo do soláru to, čo vyžaduje predpis. Jednocestný ventil na výstupe zo soláru do hlavnej vetvy by zabezpečil pohyb jedným smerom. Stačilo by LEN jedno čerpadlo. Ventil by však musel byť taký, čo neuzavrie hlavnú vetvu, iba otvorí vetvu druhú.

host - 82.162 (?), 15.5.2012 11:14

Aky typ cerpadla tam budes chciet pripojit?

host - 242.229 (?), 15.5.2012 12:14

Chtěl bych použít čerpadlo od kartušové filtrace u které bych vyjmul filtr.

Mám doma 3 typy od 20 - 50 W

Myslím si že by to mohlo jít použít a pro ohřev stačí to 20W.

host - 200.166 (?), 15.5.2012 19:14

Aj bez spatnej klapky by to malo fungovat. 20w cerpadlo nebude vladat pretlacit vodu spat cez pieskovu filtraciu. Voda potecie najmensim odporom a to je vratna tryska.Velkost potrubia zavisi od filtracie (nakolko pre 20w obehove cerpadlo je to skoro jedno smiley ) Neviem aku filtraciu a cerpadlo mate. Ja mam 16m3/hod (papierovo) a 50 je tak akurat. P.S. stale hovorim o potrubi od skimra smerom k pieskovej filtracii a od filtracie ku vratnej tryske.  Debnar jan

host - 221.214 (?), 15.5.2012 20:30

Já to mám udělané asi méně komfortně, ale jednoduššeji: čerpadlo prožene vodu pískovou filltrací a pak mám ventil.  Ten v jedné poloze posílá vodu přímo do bazénu, přepnutím do kolektoru a pak opět do potrubí, které vede od čerpadla.

U kolektoru mám jednoduché čidlo spínající čerpadlo v momentě, kdy je na povrchu kolektoru víc než 35 st. A pod touto teplotou to vypne. Navíc mám možnost pustit čerpadlo " na tvrdo" nezávisle na kolektoru. Řeším tím situaci, kdy nejsem doma a svítí sluníčko a přihřívám (a zároveň filtruji) vodu. Je to na chalupě, celý týden to běhá samo a využívá hezkého počasí.. Když potřebuji jenom filtrovat, pustím to ručně. V létě, když nepotřebuji přitápět (ale to prakticky je velmi zřídka)  dám do zásuvky nastavitelný časový spínač a jenom v intervalech filtruji. běhá to již několik let bez problémů.

Jirka

host - 82.162 (?), 16.5.2012 8:25

Kde si zohnal 20W filtraciu? Chcem spravit nieco podobne ale vsetko co som nasiel je okolo 40-50W a prietok okolo 2000l/hod co mi pride prisilne.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz