Pěstování vřesů
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 89.93 (?), 4.5.2008 15:51
Vřesy jsem z neznalosti neostříhala - ani na podzim, ani zjara :-(- květy loňské samozřejmě uschly, opadávají, ale nad nimi už samozřejmě zelené výhonky jedou dál. Co teď, prosím? Zastřihnout i za cenu odstřižení těch nových výhonků?
A jak postupovat s vřesovcem, kdy ten ostříhat?
Díky, Šárka Z..
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.35 (?), 13.6.2008 0:05
Vřesovec (Erica carnea, E. x darleyensis) ostrříhat po odkvětu, tj. cca. začátkem května. U neostříhaných vřesů bych nyní (13.6) zvážil, zda je ostříhat ještě teď a pravděpodobně se pripravit o část květů, ale udržím je nízké, nebo je nechám být, budou vytáhlé, ale pokvetou a budu doufat, že příští rok na jaře nebudou od spodu holé, aby je bylo možné ostříhat a rostliny měly z čeho obrazit. Jinak nyní můžete ještě zariskovat a ostříhat je, záleží na jakém je máte stanovišti a jak pohnojené. Teoreticky by měli ještě normálně bohatě kvést.
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.34 (?), 13.6.2008 7:06
Přerostlé a nestříhané vřesy bych ještě v každém případě ostříhal; jinak se Vám problém jejich přerůstání a vyholování nejspíše zdvojnásobí. Myslím si, že ještě stihnou vytvořit nové výhony a na nich na podzim vykvést.
U vřesovců jsem se stříháním opatrnější: málokdy se rozrůstají tak, aby byly nevzhledně metlovité, jak tomu bývá u vřesů; takže podle mých zkušeností ani téměř nepotřebují stříhat. Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.20 (?), 24.2.2010 6:11
No já mám taky problém- několik vřesů (myslím že erica vulgaris) mi po zimě úplně oschlo, tak jsem je te%d střihla až k půdě. Vzejde z toho něco? jde vlastně o jeden druh, protože ty další, co zůstaly pod sněhem pěkně zelené, tak zatím nestříhám-ale asi bych měla po březnu, že? A jak vysoko? Taky až k půdě, nebo jen po ty květy?
Prosím poraďte, jsem začáteční pěstitel a v tom se opravdu nevyznám.Díky za rady.Jana
|
|
|
|
|
|
|
badoga - (43) - 57.67 (?), 22.4.2010 20:27
Asi skor myslite Calluna vulgaris - Vres obycajny, tie kvitnu neskoro v lete a na jesen a teda sa strihaju po odkvitnuti. Ja Calluny striham bez milosti kazdorocne skoro na jar asi 2-5 cm nad zemou - zavisi od variety. Napriklad malo vzrastlu plazivu varietu "Dirry" striham asi 1 cm nad zemou. Snazim sa omladit kricek a odrezat vsetky "zdrevnatene" stonky. Nedrevnate stonky striham pod urovnou uschnutych kvetov, co byva ako som uz spominala asi 2-5 cm nad zemou.
V tomto obdobi som uz strihala aj prve Eriky - Vresovce. Od marca az doteraz mi krasne kvitli a niektore kvitnu este stale. Erica carnea "Isabell" mi uz stihla odkvitnut a na koncekoch nasadzovala nove vyhonky. Tak to ma zasebou. Cim skor tym lepsie, aby do nich nehnal zbytocne vsetky sily, ked ich aj tak odstrihnem.
vela zdaru
|
|
|
|
|
|
|
host - 8.6 (?), 10.4.2011 14:51
Dobrý den,
vloni na podzim jsem koupila několik vřesů, na zimu jsem je přikryla. Teď jsem je ostříhala, ale asi 3 rostlinky jsou zdá se úplně suché. Myslíte že z toho ještě něco vzejde nebo se s nimi mám už rozloučit?
Děkuji Ála
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.132 (?), 10.4.2011 19:06
Myslím, že to, co se zdá úplně suché, úplně suché opravdu je a nic z toho nevzejde. S těmito třemi vřesy se rozlučte.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.132 (?), 10.4.2011 20:07
U těch vřesů a vřesovců, potažmo i azalek, to je někdy sázka do loterie. Člověk dělá, co může a co uzná za nejlepší, ale někdy to holt nevyjde. Pokud ale vypadají opravdu velebídně, pak je někdy lepší se s jejich odchodem smířit rovnou, než je řadu týdnů pozorovat a pečovat o ně (a stjně s mizerným výsledkem).
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 10.4.2011 20:36
Bohužel je rozšířený jeden omyl a to, že vřesy a vřesovce v truhlících se musí na podzim a přes zimu, když je půda rozmrzlá, hodně zalévat.Vřesy a hlavně vřesovce však nesnášejí přemokřenou půdu a když dlouho nemrzne, mohou pak uhynout.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|