Ahoj diskutéři. Každý vinař má svůj osvědčený grif na to NEJ vínko.
Já si osobně myslím, že optimální poměr mošt : cukr : objem je tento:
1/3 bobulí či moštu : 20 - 25 dkg cukru / L objemu : dolití vodou
(1 vinné kvasinky + 1 živná sůl / 10 litrů celkového objemu)
Plnění demižonu (příklad):
Takže do 10 L demižonu většinou dám 3 L moštu, 2 kg cukru a demižon doplním do 9 / 10 jeho objemu vlažnou vodou (25 - 30 C). Přidám kvasinky a živnou sůl (vrznu je přímo do demižonu). Demižon promíchám a uzavřu ho špuntem s bublákem. Cukr se dá rozdělit na tři dávky a přidávat jej postupně s odstupem cca 3 dní, ale kdo by se s tím páral! V jednoduchosti je úspěch i krása.
Výsledky mám slušné a ještě jsem nic nevilil!!! 