Víno z hlohu
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.166 (?), 23.11.2016 11:03
Jak chutná hloh nevím, jsem se k tomu i přiznal.
Ale vím, že nejlepší vína a likéry jsou ze surovin zasyrova nejedlých.
Namátkou trnky, šípky, divoké višně, černý rybíz, apod.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 11.71 (?), 23.11.2016 14:32
Ty suroviny (višně, rybíz, trnky, jeřabiny, brusinky, rebarbora) nejsou nedobré, jsou jen příliš kyselé, což se ve víně a likéru dosladí a zředí a chuť se pak rozvine. Šípky, ty jsou dobré, ale zase píchají.
Pravda, víno se dá dělat i ze suchého chleba, to by mohlo být podobné tomu hlohu, ten chutná podobně. Od vojny jsem ho nepil a ani po tom neprahnu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.41 (?), 23.11.2016 16:19
Asi jsem neměl rozumovat když nevím jak hložinky chutnají. Myslel jsem si, že budou kyselé, trpké, nahořklé nebo tak nějak. Netušil jsem, že to bude taková plotovina jako chlebové kůrky.
Nebo, že budou chutnat jako klikvy. Ty jsem nedávno jedl poprvé v životě. To by byl likér.
(Koupil jsem je ženě do knedlíků. Hodně divně se zpočátku tvářila, ale nakonec to chutnalo i psovi).
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 194.200 (?), 23.11.2016 17:44
Tak jsem teda něco vína přikiselil a je takové trpší a chutná jak kdyby bylo zvětralé, a má to takovou chuť jak rozředěné suché šípkové vino.Ale taky jsem zkusil dát do půl litru 15 gramů cukru a po ochutnání mne to překvapilo.Ješte mne napadlo udělat z toho svařák.A to už dopadlo dobře projevila se tam chuť daného koření a ten hložinkový nádech tam je cítit taky.No příště to zkusím v kombinaci s brusinkami nebo rakytníkem to by mohlo dodat tu svěží chuť.Prostě hložinky jsou, asi lepší na ty marmelády a jako zavařené do jídla.Ale jsem rád, že jsem si to zkusil a svařák ten už se vypije.Všem zůčastněným děkuji za rady a jde vidět, že jsou mezi námi lidé, kteří mají domácí víno rádi a berou to jako koníček a snaží se ho někam posunout.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.78 (?), 12.12.2016 1:13
Dobry vecer,
zdravim vsechny wild vinare jako jsem ja.Ziji v Irsku a vyrabim si taky domaci vina, zkousel jsem uz lecos od pampelisek, lipy,bezinek, jerabin u tech byl problem, protoze to neni ta spravna, ktera byla kdysi vyslechtena u nas odkud pochazim z Jeseniku, ale zkusil jsem to, no a skoncil jsem u hlohu a trnek(sloe)
prvne bych chtel zminit par veci k trnkam: nasbiral jsem cca 8litru na 25 litrovy demizon.Abych nemusel cekat nez projdou mrazem dal jsem je do mrazaku, tady bych se asi stejne nedockal, nebot tu mrazne jen obcas:-)vodu jsem PREVARIL S CUKREM!!!coz si myslim, ze je dulezite po me konzultaci s kamaradem co vari pivo a obcas nejakou tu palenku, ktery me na toto apeloval a upozornoval.Po vychladnuti jsem pridal 2pomerance stavu z citronu cca 3 a kvasinky na cervene vino.Dnes jsem odsaval na kostovani a musim rict, ze to bude pecka, moc uz nebubla a tak jsem zkusil pridat zivnou sul uvidime co to udela.
ted k vinu z hlohu minuly rok jsem zkusil maly demizon cca 1galon(4.5 litru)vino spis liker rikaji vseci co to okusili je VYBORNE!!!jak pise kolega z predeslych clanku ma barvu jako tmavy rum, krasnou.Chut neni ani moc sladka ani sucha je to neco mezi ABSOLUTNI PECKA.Tento rok jsem udelal 7demizonu 4.5 litrovych 3 demizony tmave hnede sklo a 4bile sklo, proc pisi o barve skla??muj znamy Ir me dnes rekl, ze do tmavych davali cervene vino a bilych bile.Logicky to ma asi smysl ze ano?Ja si nemuzu ted vzpomenout v kterem bylo to vino minuly rok, ale dnes jsem zkousel odsat hadickou a pri mem experimentovani tento rok jsem asi neco popletl, ve 3 bilych bylo asi malo cukru, ale spis si myslim, ze ten cukr tam nebyl svareny s vodou jen rozmichany ve schladle prevarene vode, protoze jsem delal polovinu tak a druhou jinak jen jsem si nepoznacil demizony.zbytek 3 tmave bylo vino vyborne, ale jeste neni uplne dokvasene a jeden bily demizon jsem zkusil hloh kratce povarit cca par minut i s cukrem a vino je taky dobre.Takze kdo budete delat vino z hlohu urcite varte cukr s vodou ma to nato vliv.Jinak na 4.5lirovy demizon jsem mozna dal i dost hlozinek cca 2litry coz si myslim, ze je asi az moc no uvidime po stoceni finalnim.
Na sipkove vino se chystam pristi vikend, jestli nekdo mate dobry tip sem s nim.Diky a at se vam dari
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 138.53 (?), 12.12.2016 18:14
Zdravím kolegu Domácího vinaře z Irska:-)))
*
Já jsem už dožívající a končící.., a proto mně těší, že ta tradice, nebo nevím jak to nazvat, ještě žije.
*
Prakticky to nevím, jen si myslím na základě zeměpisné polohy UK a z knih které u nás v překladech vyšly.
A ty na mně dojem udělaly velmi špatný.
S výjimkou obrázků a grafiky.
*
Proto bych se chtěl zeptat, fact je souvislostí tamního folkroru vyrábět domácí vína z mého pohledu, z Valašského království, z velmi "podivných surovin".
Rajčata, červená řepa, tykve-dýně, okurky apod...
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář (331) - 38.186 (?), 28.12.2016 8:20
Slazení pomocí cukru svařeného ve vodě má několik důležitých pozitiv.
-
v menším množství vody se dá rozmíchat více cukru
-
svařením dojde k dezinfekci vody i cukru
-
pokud by v cukru byly nějaké nečistoty, vyplavou na povrch, kde je lze sebrat
Vše popsáno v oblíbeném zdroji. (B.Valenta)
Ať se daří!
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
 |
|
 |
|
|