Proč mi bouchlo domácí víno?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
4.7.2014 10:23

Nemáte problém s tím, že Vám víno chytne druhé kvašení, křís, hnědku, myšinu?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 16.174 (?), 25.5.2009 21:04, zobrazeno: 25029x

Dobrý den, v loní na podzim jsem dělala domácí vína. Z rybízu, áronu, šípků apod. Vždy než jsem víno stočila z demižonů do lahví, tak jsem ulila do skleničky a čekala den na perlivost. Ta tam nebyla a tak jsem stočila. Ale stalo se to, že mi víno šíleně bouchlo v kuchyni. Láhev opravdu zničila celou kuchyň. Pak mi taky bouchla ve sklepě mrkvoová šťáva, která byla sterilizována podle knížky na 75stupňů. Tak vůbec nevím, kde dělám chyby. Teď se chystám na víno z bezových květů. Díky Renata

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 25.5.2009 21:41

Víno Vám bouchlo patrně proto, že přenesením do tepla začalo znovu kvasit -  chytlo tzv. druhé kvašení.
Pasterizovaná mrkvová šťáva bouchla nejspíš proto, že mrkev, rostoucí v půdě byla kontaminovaná sporulujícími anaeroby. Jejich spóry snesou i var a vyklíčí až za nepřístupu vzduchu.  

   
host - 16.190 (?), 26.5.2009 7:53

Kdysi dávno, jsem dělal šťávu z bezu. Dal jsem jí do panelákové "špajzové" skříně, vyletěl špunt a asi půl láhve vyteklo/cca 0,5l/. Přiběhla spodní sousedka, co děláme, že jsme jí vytopili... Takže pozor i na bezové květy.

      
host - 16.174 (?), 27.5.2009 18:29

Dobře tedy, ale co dělat, aby mi víno podruhé nezačalo kvasit? Díky Renata

         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 128.44 (?), 27.5.2009 19:31

Nenechat velké množství zbytkového cukru, po stočení uchovávat v chladu.

            
host - 140.110 (?), 30.6.2014 12:35

Také se kvašení zastavuje přidáním lihu, nikdy jsem se o to nezajímal kolik lihu do jakého množství, ale vím, že to můj děda takto praktikoval. Višňové víno po vykvašení doslazoval a "ošetřil" lihem.

               
host - 248.21 (?), 1.7.2014 13:30

Já zas dělám to, že domácí ovocné víno nechám po stočení do lahví (a umístění do panelákové spižní skříně) zazátkované jen lehce. Teprve tak za půl roku zátku zarazím pevně.           Lída

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 4.7.2014 10:23

Nemáte problém s tím, že Vám víno chytne druhé kvašení, křís, hnědku, myšinu?

                     
host - 248.21 (?), 5.7.2014 0:15

Většinou ne, jen sem- tam lahev.  Nejlepší je šípkové cheeky.           Lída

                     
host - 224.37 (?), 6.7.2014 22:37

Pocul som o recepte, ked sa do nerez sudov co odolaju vysokemu tlaku da jablkova stava. Ta kvasi a ucinkom tlaku sa kvas zastavi/ Toto sa potom pije. Ma to vraj len malo alkoholu. Juro

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika