Množení kvasinek Vínka
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 37.15 (?), 4.10.2014 11:17, zobrazeno: 25839x
Dobrý den, měl bych jeden dotaz. Na vinných kvasinkých Vinka je napsáno, že stačí k prokvašení 10l moštu. Chtěl bych ale dělat větší množství a tak mě napadlo, že když se namnoží (udělá se zákvas), tak by mohlo jedno balení stačit třeba na 50l vína. Je to možné?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.207 (?), 1.3.2015 12:51
koukám že tu nikdo neodpověděl taky by mě to zajímalo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 84.17 (?), 3.3.2015 23:41
Samozřejmě, že to jde. Kvasinky a Živnou sůl dáš do půl litru vylisované ovocné šťávy s trochou cukru, 2 dcl vody a malou špetkou kys. citronové. Teplota 25 - 30 st. Po dvou dnech je bouřlivé kvašení. Nalej to do 5 L ovocné šťávy, trochu přicukřené a zase větší špetka kys. citrnové. V pokojové teplotě po 2 dnech je bouřlivé kvašení a máš namnožené kvasinky, kterými klidně zakvasíš 50 L vylisované ovocné šťávy. Je dobré v teplé vodě rozpustit cukr na výsledných 180 - 210 g/l , a přidat i lžíci kys. citronové. Samoliter.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.250 (?), 19.9.2018 19:19
Dobrý den, takže, pokud už mošt zčal lehce kvasit sám, ale je otevřený po prvé, nemá cenu víno zkoušet dělat, přidávat vinné kvasinky?
Děkuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.130 (?), 19.9.2018 21:08
Já bych ten zákvas už do načatého mače nedával, zásadně ho dávám do čerstvě pomačkaného ovoce, je tehdy tam jsou výsledky, na ovoci jsou sice kvasinky, ale asi to nebudou ty hlubokokvásné, tak požívám Vinku taky, jo a zákvas dělám z kompotů, jen přidám trochu živné soli a fertig, žádná věda, když to pak v sudu ještě pořádně promícháte, tak se určitě namnoží sami.
Roman z Vysočiny
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 37.37 (?), 4.10.2018 17:47
Když nepřidáte ušlechtilé kvasinky, máte téměř jistotu, že se vám v moštu namnoží divoké, kysllé kvasinky a víno nakonec bude kyselé jak ocet.
Stejné kvasinky ze vzduchu které kysají třeba zelí. Výsledek chutná jak kyselina. Osobně se mi to jednou stalo, když jsem nepoužil kvasnou zátku..
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 236.1 (?), 4.10.2018 20:47
takže, pokud už mošt zčal lehce kvasit sám, ale je otevřený po prvé, nemá cenu víno zkoušet dělat, přidávat vinné kvasinky?
Klidně víno můžete udělat, ostatně dělá se tak už tisíce let a žádné kvasinky se nepřidávaly.Jestliže mošt začal kvasit sám, je přidávání kvasinek zbytečné a neúčelné.
Jestli někomu zkyslo víno, nebylo to nepřidáním kvasinek nýbrž nevhodným postupem, surovinou, nádobami,...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.70 (?), 4.10.2018 22:03
Když nepřidáte ušlechtilé kvasinky, máte téměř jistotu, že se vám v moštu namnoží divoké, kysllé kvasinky a víno nakonec bude kyselé jak ocet.
Stejné kvasinky ze vzduchu které kysají třeba zelí. Výsledek chutná jak kyselina. Osobně se mi to jednou stalo, když jsem nepoužil kvasnou zátku..
Pěkný citát který by se měl vytesat do kamene a navrhnout na něco podobného jako je třeba Darwinova cena.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|