Tady je něco s bezinkami ale nejenom s bezinkami, i jiné ňamky se dají dělat..Ořechový likér l Pro přípravu likéru je nutné použít nezralé zelené ořechy, které ne¬mají vyvinutou skořápku. Nežádoucí zdřevnatění zjistíme odkrojením špičky, kde se tvrdá skořápka začíná vyvíjet nejdříve. Vhodný termín ke sběru je kolem poloviny července. macerát: 3 ks zelených nezralých ořechů, 0,6 g pomerančové kůry 0, 3 g hřebíčku 0, 3 g kardamomu 10 ml vinného destilátu (cognac) 390 ml lihu 96% 230 ml vody výroba: celý macerát, 250 ml cukrového sirupu, 120 ml vody Ořechy a drogy zalijeme lihem, vodou a vinným destilátem, necháme 16-20 dní vyluhovat a scedíme. Macerát přisladíme cukrovým sirupem a doředíme vodou. Ořechový likér II 145 g zelených nezralých ořechů 1,4 g muškátového ořechu 0,3 g muškátového květu 3,6 g skořicové kůry 1,4 g hřebíčku 4,3 g pomerančové kůry 1,4 g puškvorce 440 ml lihu 96% 430 ml vody 220 g cukru Ořechy rozkrájíme na malé kousky, smísíme s drogami, zalijeme lihem a vodou, necháme 40 dní vyluhovat a scedíme. Macerát přisladíme cukrem Ořechový likér III macerát 1: 13 ks zelených nezralých ořechů 570 ml vodky macerát 2: 2 ks hřebíčku 1 kousek skořice (asi 2 cm) 2 kousky vyslazené pomerančové kůry 90 ml lihu 96% 40 ml whisky 190 m l vody 190 g cukru Ořechy nakrájíme na plátky, zalijeme vodou a necháme do druhého dne, kdy vodu slijeme. Pak ořechy zalijeme vodkou a necháme vyluhovat 20 dní. Získaný výluh slijeme do láhve a uschováme. Na ořechy zno¬vu nalijeme líh a whisky a vychladlý cukerný roztok připravený svařením vody a cukru, přidáme hřebíček, skořici a pomerančovou kůru. Necháme vyluhovat 14 dní. Potom výluh stáhneme a spojíme s prvním výluhem. Ořechový likér IV macerát: 600 g zelených nezralých ořechů 5 ks hřebičku kousek skořice kůra z ½ pomeranče 290 ml lihu 96% 285 ml vody výroba: celý macerát, 450 g cukru, 225 ml vody Ořechy nakrájíme na kolečka, přidáme hřebíček, skořici a nastrouhanou kůru z pomeranče, zalijeme lihem a vodou, necháme 21 dní a scedíme. Macerát přisladíme sirupem svařeným z cukru a vody. Ořechový likér V ks zelených ořechů ½ citronu 28 g skořice 28 g hřebíčku 3g puškvorce 1,7 g nového koření 1,7 g muškátového květu 5 zrnek jalovce 610 ml lihu 96% 390 ml vody 310 ml slivovice výroba: celý macerát, 300 g cukru, voda dle chuti Ořechy a citron rozkrájíme na kousky, přidáme drogy, zalijeme lihem, slivovicí a vodou, necháme macerovat 21 dní a scedíme. Přisladíme cu¬krem a zředíme vodou podle chuti. ZÍSKÁVÁNÍ OVOCNÝCH ŠŤÁV - OBECNĚ Šťávu používanou k výrobě likérů připravujeme ze zcela zralého až přezrálého ovoce. Pokud není v návodu uvede¬no jinak, šťávu z barevného ovoce připravujeme obvykle tak, že ovoce rozdrtíme a necháme při teplotě asi 20 ° C 5—8 dní nakvasit. Rmut potom vylisujeme a k získané šťá¬vě přidáme malý podíl alkoholu. Mírně alkoholizovanou šťávu necháme 1—2 dny v chladu odkalit a potom čistou šťávu stáhneme. Výlisky ještě propláchneme alkoholem a vodou a vše¬chny podíly šťávy smísíme a přefiltrujeme. Přídavek vody bývá vhodný pro úpravu (snížení) kyselosti. Šťávy z bílého ovoce můžeme získat lisováním nebo vy¬luhováním rozdrceného ovoce alkoholem a vodou. Šťávy filtrujeme nejlépe na malé filtrační aparatuře, po¬psané v kapitole „Ovocná vína“. Voda používaná k ředění má být měkká, nejlépe destilo¬vaná. VIŠŇOVÝ LIKÉR POSTUP Návod je na výrobu 1 l likéru. Do 0,4 l čiré višňové šťávy přilijeme 0,1 l vody a přidáme 300 g cukru. Po rozpuštění cukru doplníme 0,3 l 96% alkoholu, nebo nepřidáme vodu a použijeme 0,5 l 52% alkoholu, nebo nepřidáme vodu a doplníme na 1 l rumem. Používáme-li alkohol, je vhodné k dochucení použít do hotového likéru pár kapek rumové tresti. Ořechovka jinak Asi 25 větších, ještě nezralých a zelených ořechů omyjeme pod tekoucí vodou a rozkrájíme je na čtvrtky. Ty potom vložíme do čisté velké zavařovací sklenice na okurky, přidáme k nim proužky kůry z jednoho pomeranče, asi 10 hřebíčků, kousek celé skořice a 300 ml převařené a vychladlé vody. Vše potom ještě zalijeme asi jedním litrem konzumního jemného lihu a sklenici poté dobře uzavřeme celofánem. Dáme ji na slunné a teplé místo asi na 3 týdny luhovat. Po uplynutí doby luhování vzniklý výluh přecedíme přes husté plátýnko a ve sklenici smícháme s cukerným roztokem, předem připraveným svařením 600 gramů cukru a 500 ml vody. Roztok musíme nechat vychladnout. Potom ve sklenici likér dobře rozmíchá¬me a můžeme jej plnit do menších lahví. Výhoda tohoto likéru je, že se může začít ihned konzumovat. Pokud jej ovšem necháme v láhvích nejméně měsíc uležet, je to znát na jeho lepší kvalitě. Bezinkový koňak /z bobulí/ 2litry bezinek+1 litr vody vařit 15 minut a přecedit, přidat 800g-l kg cukru+ 1 vanilkový cukr a šťávu vařit 15 minut, do vystydlé šťávy přidat 5 PL uvařené kávy a 0,5 litru rumu a 0,2 l 90% alkoholu (konzumní lih). Bezinkové víno Suroviny: 2 l bezinkových plodů, 4 l vody, 3 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření, 3 hřebíčky, 5 dkg kvasnic, 1 a ½ až 2 kg cukru Postup: 2 litry bezinek dáme vařit do 4 litrů vody. Do varu se přidá cukr, 3 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření, 3 hřebíčky a vaříme dalších 10 minut. Pak dáme roztok zchladnout a do vlažného přidáme 5 dkg kvasnic, všechno dobře promícháme a necháme stát 24 hodin. Další den znovu dobře promícháme a necháme kvasit dalších 24 hodin. Pak všechno scedíme do 5 litrové lahve, převážeme to celofánem a necháme to v teple do vánoc. Potom to stočíme do menších lahví a víno je hotové. Je velmi chutné.