Bezinkové víno



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?)
18.10.2010 9:14

Povaření bezinek se doporučuje kvůli nezralým bobulím, které bývají uprostřed plodenství. Ty jsou za syrova mírně jedovaté

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 191.35 (?), 28.8.2008 21:40, zobrazeno: 54815x

Dobrý večer, našel jsem recept. Dá se to pít, je to vyzkoušené, vhodné na neuralgie a i jen tak. Je to těžké sladké víno. Má se pít dvě deci denně. Při kvašení je potřeba velký hrnec /Hrnečku vař!/.Musí se to povařit, zastudena to není ono /průjem/. Dá se tam dát při druhém vaření kousek skořice, 3 hřebíčky, někdo dává lžičku mleté kávy.Je silné, cukru je přebytek, tak se kvasinky činí. Ty kvasnice v tom produktu nejsou zas tak moc cítit.

Bezinkové víno.

2 litry bezinkových bobulí se svaří se 4 litry vody 15 minut, přecedí se přes plátno a nechá ustát 24 hodiny.

Pak se přidá 1a1/2 kg cukru a vaří se 10 minut - do vlažného se dá 2 dkg kvasnic a po 24 hodinách se scedí přes plátno. Dá se do lahví, které se pováží jen plátnem a ve tmě a chladu uschová.

Po vánocích se pije...

   
host - 166.20 (?), 28.8.2008 23:29

Já bych doporučil ušlechtilé kvasinky které se kupují v drogerii. Kvasnice se používají na upně něco jiného. Jinak také jsem víno z bezu dělal a mohu doporučit. Je velice zdravé a nechá se pít. VašekB

   
host - 80.193 (?), 7.12.2008 18:36

Tady je něco s bezinkami ale nejenom s bezinkami, i jiné ňamky se dají dělat..Ořechový likér l Pro přípravu likéru je nutné použít nezralé zelené ořechy, které ne¬mají vyvinutou skořápku. Nežádoucí zdřevnatění zjistíme odkrojením špičky, kde se tvrdá skořápka začíná vyvíjet nejdříve. Vhodný termín ke sběru je kolem poloviny července. macerát: 3 ks zelených nezralých ořechů, 0,6 g pomerančové kůry 0, 3 g hřebíčku 0, 3 g kardamomu 10 ml vinného destilátu (cognac) 390 ml lihu 96% 230 ml vody výroba: celý macerát, 250 ml cukrového sirupu, 120 ml vody Ořechy a drogy zalijeme lihem, vodou a vinným destilátem, necháme 16-20 dní vyluhovat a scedíme. Macerát přisladíme cukrovým sirupem a doředíme vodou. Ořechový likér II 145 g zelených nezralých ořechů 1,4 g muškátového ořechu 0,3 g muškátového květu 3,6 g skořicové kůry 1,4 g hřebíčku 4,3 g pomerančové kůry 1,4 g puškvorce 440 ml lihu 96% 430 ml vody 220 g cukru Ořechy rozkrájíme na malé kousky, smísíme s drogami, zalijeme lihem a vodou, necháme 40 dní vyluhovat a scedíme. Macerát přisladíme cukrem Ořechový likér III macerát 1: 13 ks zelených nezralých ořechů 570 ml vodky macerát 2: 2 ks hřebíčku 1 kousek skořice (asi 2 cm) 2 kousky vyslazené pomerančové kůry 90 ml lihu 96% 40 ml whisky 190 m l vody 190 g cukru Ořechy nakrájíme na plátky, zalijeme vodou a necháme do druhého dne, kdy vodu slijeme. Pak ořechy zalijeme vodkou a necháme vyluhovat 20 dní. Získaný výluh slijeme do láhve a uschováme. Na ořechy zno¬vu nalijeme líh a whisky a vychladlý cukerný roztok připravený svařením vody a cukru, přidáme hřebíček, skořici a pomerančovou kůru. Necháme vyluhovat 14 dní. Potom výluh stáhneme a spojíme s prvním výluhem. Ořechový likér IV macerát: 600 g zelených nezralých ořechů 5 ks hřebičku kousek skořice kůra z ½ pomeranče 290 ml lihu 96% 285 ml vody výroba: celý macerát, 450 g cukru, 225 ml vody Ořechy nakrájíme na kolečka, přidáme hřebíček, skořici a nastrouhanou kůru z pomeranče, zalijeme lihem a vodou, necháme 21 dní a scedíme. Macerát přisladíme sirupem svařeným z cukru a vody. Ořechový likér V ks zelených ořechů ½ citronu 28 g skořice 28 g hřebíčku 3g puškvorce 1,7 g nového koření 1,7 g muškátového květu 5 zrnek jalovce 610 ml lihu 96% 390 ml vody 310 ml slivovice výroba: celý macerát, 300 g cukru, voda dle chuti Ořechy a citron rozkrájíme na kousky, přidáme drogy, zalijeme lihem, slivovicí a vodou, necháme macerovat 21 dní a scedíme. Přisladíme cu¬krem a zředíme vodou podle chuti. ZÍSKÁVÁNÍ OVOCNÝCH ŠŤÁV - OBECNĚ Šťávu používanou k výrobě likérů připravujeme ze zcela zralého až přezrálého ovoce. Pokud není v návodu uvede¬no jinak, šťávu z barevného ovoce připravujeme obvykle tak, že ovoce rozdrtíme a necháme při teplotě asi 20 ° C 5—8 dní nakvasit. Rmut potom vylisujeme a k získané šťá¬vě přidáme malý podíl alkoholu. Mírně alkoholizovanou šťávu necháme 1—2 dny v chladu odkalit a potom čistou šťávu stáhneme. Výlisky ještě propláchneme alkoholem a vodou a vše¬chny podíly šťávy smísíme a přefiltrujeme. Přídavek vody bývá vhodný pro úpravu (snížení) kyselosti. Šťávy z bílého ovoce můžeme získat lisováním nebo vy¬luhováním rozdrceného ovoce alkoholem a vodou. Šťávy filtrujeme nejlépe na malé filtrační aparatuře, po¬psané v kapitole „Ovocná vína“. Voda používaná k ředění má být měkká, nejlépe destilo¬vaná. VIŠŇOVÝ LIKÉR POSTUP Návod je na výrobu 1 l likéru. Do 0,4 l čiré višňové šťávy přilijeme 0,1 l vody a přidáme 300 g cukru. Po rozpuštění cukru doplníme 0,3 l 96% alkoholu, nebo nepřidáme vodu a použijeme 0,5 l 52% alkoholu, nebo nepřidáme vodu a doplníme na 1 l rumem. Používáme-li alkohol, je vhodné k dochucení použít do hotového likéru pár kapek rumové tresti. Ořechovka jinak Asi 25 větších, ještě nezralých a zelených ořechů omyjeme pod tekoucí vodou a rozkrájíme je na čtvrtky. Ty potom vložíme do čisté velké zavařovací sklenice na okurky, přidáme k nim proužky kůry z jednoho pomeranče, asi 10 hřebíčků, kousek celé skořice a 300 ml převařené a vychladlé vody. Vše potom ještě zalijeme asi jedním litrem konzumního jemného lihu a sklenici poté dobře uzavřeme celofánem. Dáme ji na slunné a teplé místo asi na 3 týdny luhovat. Po uplynutí doby luhování vzniklý výluh přecedíme přes husté plátýnko a ve sklenici smícháme s cukerným roztokem, předem připraveným svařením 600 gramů cukru a 500 ml vody. Roztok musíme nechat vychladnout. Potom ve sklenici likér dobře rozmíchá¬me a můžeme jej plnit do menších lahví. Výhoda tohoto likéru je, že se může začít ihned konzumovat. Pokud jej ovšem necháme v láhvích nejméně měsíc uležet, je to znát na jeho lepší kvalitě. Bezinkový koňak /z bobulí/ 2litry bezinek+1 litr vody vařit 15 minut a přecedit, přidat 800g-l kg cukru+ 1 vanilkový cukr a šťávu vařit 15 minut, do vystydlé šťávy přidat 5 PL uvařené kávy a 0,5 litru rumu a 0,2 l 90% alkoholu (konzumní lih). Bezinkové víno Suroviny: 2 l bezinkových plodů, 4 l vody, 3 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření, 3 hřebíčky, 5 dkg kvasnic, 1 a ½ až 2 kg cukru Postup: 2 litry bezinek dáme vařit do 4 litrů vody. Do varu se přidá cukr, 3 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření, 3 hřebíčky a vaříme dalších 10 minut. Pak dáme roztok zchladnout a do vlažného přidáme 5 dkg kvasnic, všechno dobře promícháme a necháme stát 24 hodin. Další den znovu dobře promícháme a necháme kvasit dalších 24 hodin. Pak všechno scedíme do 5 litrové lahve, převážeme to celofánem a necháme to v teple do vánoc. Potom to stočíme do menších lahví a víno je hotové. Je velmi chutné.

      
host - 102.64 (?), 21.9.2010 19:42

Co se stane, když rozmifuji zralé bezinky, vložím je do demižonu, zaleji vodou s cukrem, přidám kvasinky a po šesti týdnech stočím? Někde jsem totiž četl, že konzumovat čerstvé bezinky za syrova, může být zdraví nebezpečené, tak mám trochu obavu, jestli mi něco nehrozí při konzumaci vína z čerstvých tepelně neupravených bezinek ve formě vína..?

         
host - 39.241 (?), 17.10.2010 15:11

Myslím, že máte zbytečné obavy. Tolik toho vína určitě nevypijete. Navíc se počítá, že každé domácí víno se nechává cca půl roku "odležet". Tím se zmíněné "nedostatky" většinou odstraní. Platí, že čím je domácí víno odleželejší, tím nabývá na kvalitě (samozřejmě i toto má i své vyjímky). Existují i recepty, kdy se bezinky povaří (stačí cca půl hodiny), tím ale zlikvidujete i vitamíny obsažené v bobulích.           S pozdravem Lojza Str.

            
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 39.199 (?), 17.10.2010 17:23

Bezinky se musí při zpracování na víno krátce povařit. Tím se rozloží pro konzum škodlivé jedovaté látky. Povařením se z bobulí krásně uvolní šťáva. Pak už stačí vzniklý produkt jen přecedit, vychladit, přidat kvasinky...

         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 191.35 (?), 17.10.2010 16:23

Syrové bezinky jsou projímavé.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 18.10.2010 9:14

Povaření bezinek se doporučuje kvůli nezralým bobulím, které bývají uprostřed plodenství. Ty jsou za syrova mírně jedovaté

               
host - 0.146 (?), 13.11.2010 23:35

Naše babička dělala z bazinek likér, driják.-takoa povidla a v zimě při nachlazení nám to dávala do čaje a nakonec bazinkovy ocet pro ktery si chodili mámy malejch dětí z celého okolí

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika