Výroba domácího sýra



host - 209.6 (?)
24.11.2009 18:13

Z kupovaného mléka to jde, ale sýrové hmoty je málo. I plnotučné mléko z obchodu je upravené.Použila jsem 4l a sýra bylo asi 250g. Váš recept je super.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 218.142 (?), 29.7.2009 0:13

Nic proti tomu, ale syr z pasterizovaneho mlieka? To uz nieje syr, to je len nieco co sa nan podoba. Budeme jest vsetko pasterizovane a probiotyka ktore v mlieku a vyrobkoch z neho znicime budeme kupovat v lekarni.

                     
host - 9.67 (?), 11.7.2011 13:57
Nedá se nahradit ani octem ani citronem, citron dávám, když dělám tvaroh, tak jen několik kapek, jinak sýřidlo kupuji v milcomu
                  
host - 46.183 (?), 17.2.2010 11:43

Dobrý den, prosím Vás nemáte recept na domácí výrobu korbáčků. Děkuji sustrovajana@post.cz

   
host - 230.70 (?), 17.8.2009 20:31

Ahoj, já taky dělám sýr a to z domácího mléka takto:

suroviny: 6litrů mléka (ve finále bude cca 1 kg sýra), ocet, sůl, koření

pomůcky: 5 l hrnec, velká miska, plátýnko na zcezení hmoty, dvě plátýnka na zabalení sýra

Mléko dám do většího hrnce (pracuji nadvakrát po třech litrech) a zahřeju na cca 40 stupňů. Pak do mléka postupně v pramínku přilévám ocet (na jednu várku asi 2dcl) a míchám vařečkou. Hmota se srazí a oddělí od vody. Poté obsah hrnce vyliju přes plátýnko do připravené větší misky a okamžitě pouštím vodu a hmotu v plátýnku ochlazuju. Po několika minutách hmotu vymačkám (odteče přebytečná voda), ale né moc (tak přiměřeně, musíte to vyzkoušet) aby sýr nebyl tuhý. Na stole mám rozprostřené další plátýnko, namočené, posolené a posypané kořením (paprikou, grilovacím kořením, pepřem nebo bylinkami - každému podle chuti), na které přendám vymačkanou sýrovou hmotu a rukama ji sformuju do tvaru šišky a zabalím těsně do plátýnka. Zabalenou šišku dám do mikrotenového sáčku a položím na prkýnko. Druhou šišku (z druhé várky mléka), položím rovněž na prkýnko přiklopím druhým prkýnkem shora a zatížím (např. hrncem s vodou) a vložím do ledničky do druhého dne. Druhý den sýry vybalím z plátýnek a zabalím do alobalu. Takto vyrobený sýr má tvar oválku asi tři krát pět cm, na délku asi dvacet cm a připomíná ovčí sýr prodávaný v obchodech (oštiepky, parenice, korbáčiky), jen není tak moc slaný - aspoň já ho tak nesolím. Dá se lehce krájet a je výborný na chlebu s máslem, ale dokonce se dá i smažit. Ještě jsem nezkoušel dělat sýr z kupovaného mléka, ale moc nevěřím, že by to šlo. Tak hodně zdaru, stojí to za to!!           D.M.

      
host - 122.179 (?), 17.8.2009 21:08

Děkuji za recept, mám spadeno na kvalitní sýry(místo masa).Hned recept vyzkouším.Mám radost z tohoto portálu a těším se jeho důvěryhodnosti ve světě klamů.  AB

      
host - 209.6 (?), 24.11.2009 18:13

Z kupovaného mléka to jde, ale sýrové hmoty je málo. I plnotučné mléko z obchodu je upravené.Použila jsem 4l a sýra bylo asi 250g. Váš recept je super.

         
host - 169.27 (?), 26.11.2009 20:36

 Zítra si jdu koupit domácí mléko, tady u nás ho prodávají za 10Kč litr, tak ten recept vyzkouším a dám vědět. Díky

         
host - 89.38 (?), 15.5.2017 23:31

Dobry Den. Delam syr z   cerstveho koziho mleka od me Rozarky. 

 Tento receptik jsem nasla na internetu a uz jsem jej zkousela 3x a povedl se.

ingredience, 2l plnotucneho mleka, 2 velke citrony, bylinky ci koreni dle chuti,

postup: Nerez hnec aspo o objemu 3 l aby mohlo mleko   projit varem, za staleho michani, aby se nepripalilo.   Ve volne chvili vymackame stavu ze dvou citronu (lsze pouzit i citronku) a nachystame si dalsi nadobu s cendikem a platynkem  .   Až mléko začne vařit vmícham do nej štávu z citronu a hrnec odstavim z plotny.  Od žluto zelene syrovatky se oddeli sýr.   Po uplném oddeleni syru vyklopime hrnec do cedniku,  ve kterem je platynko.  Vlatce zustane syr a syrovatka oddece do spodniho hrnce. Syr proplachnout studenou vodou a v platnu jej poradne vyzdimat, abyse odstranila prebytecna tekutina.  

Po vymackani prebytecne vody jsem platynko rozbalila a syr jsem preklopila do misky kde sem pridala sul dle chuti a cerstve nakrajenou pazitku. Peclive promichala a pote naplnila nadobu vedsim jogurtu ci tvarohu, dala do lednice vychladit do dalsiho dne.
Syr je chutny a svezi, konzistence je jako  zerve, ci cotage.  

 prijemnou chut preji, LK

MUj Kozí sýr
MUj Kozí sýr
            
host - 128.46 (?), 29.5.2017 7:26

A šlo by to také k kupovaného plnotučného mléka v krabici?

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 29.5.2017 8:35

Určitě šlo, ale to už máte lepší koupit si rovnou ten sýr.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika