Ahoj, já taky dělám sýr a to z domácího mléka takto:
suroviny: 6litrů mléka (ve finále bude cca 1 kg sýra), ocet, sůl, koření
pomůcky: 5 l hrnec, velká miska, plátýnko na zcezení hmoty, dvě plátýnka na zabalení sýra
Mléko dám do většího hrnce (pracuji nadvakrát po třech litrech) a zahřeju na cca 40 stupňů. Pak do mléka postupně v pramínku přilévám ocet (na jednu várku asi 2dcl) a míchám vařečkou. Hmota se srazí a oddělí od vody. Poté obsah hrnce vyliju přes plátýnko do připravené větší misky a okamžitě pouštím vodu a hmotu v plátýnku ochlazuju. Po několika minutách hmotu vymačkám (odteče přebytečná voda), ale né moc (tak přiměřeně, musíte to vyzkoušet) aby sýr nebyl tuhý. Na stole mám rozprostřené další plátýnko, namočené, posolené a posypané kořením (paprikou, grilovacím kořením, pepřem nebo bylinkami - každému podle chuti), na které přendám vymačkanou sýrovou hmotu a rukama ji sformuju do tvaru šišky a zabalím těsně do plátýnka. Zabalenou šišku dám do mikrotenového sáčku a položím na prkýnko. Druhou šišku (z druhé várky mléka), položím rovněž na prkýnko přiklopím druhým prkýnkem shora a zatížím (např. hrncem s vodou) a vložím do ledničky do druhého dne. Druhý den sýry vybalím z plátýnek a zabalím do alobalu. Takto vyrobený sýr má tvar oválku asi tři krát pět cm, na délku asi dvacet cm a připomíná ovčí sýr prodávaný v obchodech (oštiepky, parenice, korbáčiky), jen není tak moc slaný - aspoň já ho tak nesolím. Dá se lehce krájet a je výborný na chlebu s máslem, ale dokonce se dá i smažit. Ještě jsem nezkoušel dělat sýr z kupovaného mléka, ale moc nevěřím, že by to šlo. Tak hodně zdaru, stojí to za to!! D.M.