Výroba domácího sýra
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 244.161 (?), 21.3.2009 21:22
Jednoduchý domácí sýr.
Postup přípravy receptu:
Tvaroh zabalíme do pláténka a vymačkáme přebytečnou syrovátku. Vidličkou smícháme se smetanou, osolíme a okmínujeme.
Tvaroh naložíme do většího hrnku, zakryjeme pláténkem, upevníme gumičkou. Během zrání domácí sýr několikrát promícháme.
|
|
|
|
|
|
|
host - 244.161 (?), 21.3.2009 21:30
Domácí sýr z tvarohu
400 g tvrdého tvarohu, sůl, kmín, světlé pivo
Tvrdý tvaroh pokrájíme na tenké plátky, osolíme je a okmínujeme, upěchujeme do kamenitého nebo porcelánového hrnku, pokropíme pivem, hrnek zakryjeme čistou utěrkou a pokličkou a necháme v teple uležet. Podle potřeby ho občas opět pokropíme pivem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.138 (?), 21.4.2009 15:12
Surove mlieko trocha zahrejeme, do trocha teplej vody rozmiesame primerane mnozstvo syridla,,kľagi,, a za miesania lejeme na mlieko.
Prikrijeme, nechame stat. Po asi 30-40 minutach je to zosyrene. Pomali to poprekrajujeme, nechame 2min. oddichnut a znova tie kusky presrajujeme na mensie velkosti. Da sa to rozne nie len priamo z bacovskym nacinim. Nechame odstat, odcerpujeme servatku. Formujeme hrudu, stiskame primerane, dame do plachty, nechame odkvapkovat. V skratke. Pre vlastnu potrebu jednoduche, chutne, len to treba skusit a nebat sa. Treba si dat niekym poradit.
Na dnesnych syridlach, pisu kolko siridla na ake mnozstvo mlieka, ba dokonca aj cely postup pri vyrobe a zreni syra. Nebat sa skusit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.56 (?), 26.5.2009 16:16
Ano dá se syřidlo nahradit citronovou šťávou a nebo kyselinou citronovou.
Mám své zkušenosti, ze začátku jsem v tom měl také nepořádek. Ale tvaroh může být taky sýr - tvarůžky viz vše v diskusi - tvaroh, sůl, kmín, pivo - uležet a pak SEŽRAT.V každém případě je nutné použít pro výrobu mléko pasterované (zahřátí na 65 st. celsia na cca 30 min.) a nebo již hotovou krabicovku nebo plastovku.
Pokud jde o ocet, tak ten také používám. Protože, jak tady už někdo psal, výtěžnost sýra i tvarohu je malá. Já do odkapané syrovátky přidám kysanou smetanu (na 10 l, jeden kelímek nebo krabičku) a potom zahřeju na cca 35 st. celsia a vysrážím octem. Taky dobré papáníčko.
Zbylou syrovátku skoro vždycky vychladím a vypiju. Někdy přidám i trochu té kyšky a to je paráda.
S přáním úspěchu a papáníčka
sýrař TOM
|
|
|
|
|
|
|
Mirek 821 - (39) - 80.73 (?), 31.5.2009 18:40
Sami si vyrábíme kozí sýry z mléka našich koz. Ne, že by to bylo jednoduché, ale nic světoborného natom není. Když nemáte syřidlo, použijte kyselinu - ale je to jiné. Nemá cenu tady psát recepty. Zadejte si do vyhledávače heslo domácí výroba sýrů a budete se divit, co se dá všechno najít a doma udělat. A pro zvýšení výtěžnosti a lepší srážení (tedy proto, aby syrovátka byla čistá) se do sýřeniny přidává 36% roztok chloridu vápenatého, chcete-li sýr jemnější, tak se před zasýřením přidává smetenová kultura... Těch fíglů je moc, jen hledat. Přeji hodně úspěchů při hledání a výrobě
Mirek 821
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.140 (?), 6.7.2009 20:57
Dobrý den chtěl bych se vás zeptat kde se dá sehnat to syřidlo?
|
|
|
|
|
|
|
host - 55.26 (?), 6.7.2009 23:20
Kdybyste si zadal do internetového vyhledavače heslo SYŘIDLO, zjistil byste, že Vám vyjedou desítky odkazů. Například firma Milcom a.s. Praha dodává i maloodběratelům.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|