Rajčata - recepty
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.202 (?) 3.8.2008 18:13, zobrazeno: 129122x
Mexico-čatny 1.5kg rajčat, 1kg cibule, 1.3kg zel. paprik, 2ks pál. papriček, 6ks nov. koření, 2ks hřebíčku, 1/2lžičky mlet. papriky, 1lžička soli, 1/2hrnku oleje, 3/4hrnku octa, 1/3hrnku krystalu Očištěnou zeleninu nakrájíme na drobno (rajčata oloupat) a dusíme na oleji doměka(spolu s nov. koř a hřebíčkem v sítku). Pak přidáme vše zbývající a vaříme ještě zvolna asi hodinu, Zhoustlou směs dáme do skleniček, uzavřeme,otočíme dnem vzhůru. Tak a teď ta rajská -2kg rajčat, 2 ks cibule, 30g soli, 1/2lžičky mlet.papriky, 120g cukru, 1dl octa, 3ks hřebíčku, 5kuliček pepře1/2lžičky hořčičných semínek, Ocet a koření svaříme a necháme dvě hod. stát.Rajčata cibuli nakrájíme dáme do širokého kastrolu a za častého míchání rozvaříme na kaši.propasírujeme přes jemné síto.Přidáme mlet. papriku a sůl a pozvolna odpaříme do hustoty omáčky. přidáme přecezený ocet a cukr a ještě krátce povaříme .Horké plníme do sklenic uzavřeme otočíme dnem vzhůru. Pro dnešek poslední Rajčatové čatny - 1kg oloupaných rajčat, 1/2lžičky hoř.semínek, 4 kuličky pepře, kousek skořice , dvě velké cibule , 200goloup. jablek, špetka soli, 200g rozinek, 150g cukru, 1dl octa Rajčata ,cibuli, jablka nakrájíme na drobno. Cibuli podusíme ve 3 lžících octa doměka přidáme rajčata, jablka, sůl,rozinky a koření v sítku.Za častého míchání vaříme do měka.Pak přidáme zbytek octa, cukr a vaříme do hustoty džemu.horké do sklenic uzavřít a tak dále... Teda Hráběnko to byl výkon přýpadné chibí a překlepí omluvte Ale jinak dobré pochutnání přeje micuko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář (391) - 242.231 (?), 4.8.2008 20:02
Budu tedy trénovat před zrcadlem. Přidám jeden recept na lehké jídlo:
Pro 4 osoby- kilo rajčat, 4-5 vajec, špetku cukru, lžičku soli, 4-5 lžic oleje na smažení, pánev wok. Do horkého oleje vlijte rozšlehaná osolená vejce, osmažte do tuha, přidejte cukr a spařená, oloupaná a na kousky pokrájená rajčata. Dohromady restujte asi 5 minut. Vejce se spojí do větších kousků, rajčata pustí trochu šťávy. K tomu rýží (původní varianta) nebo pečivo, fakultativně zelenou nať, trochu syrového pórku nebo šnytlík. Skoro abych to šla zkusit. H.
|
|
|
|
|
|
|
host - 191.35 (?), 4.8.2008 21:56
Mám super rcept na setrilovaná rajčat ve vlastní šťávě, zachovají konsistenci, dají se pak krájet, polévka je z nich dobrá.
Celá, zralá, ale tvrdá rajčata pěstí namačkám do 0.75 sklenic. Některé pukne, to je taky dobře, potřebujeme mít i vodnou část. Asi 2cm od okraje sklenice. Navrch se tam dá lžíce octa. Zavíčkuje a 20min při 85 st. Ocet určitě zasahuje do sterilizačního procesu, okyseluje.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 85.27 (?), 4.8.2008 22:12
Taky přidám jeden.
Zatímco jsem vyráběl kečup a protlaky, tchýně sterilovala pouze rajčata na čtvrtky bez ničeho (žádná voda, sůl, ocet) jen tak ve sklenicích. Kyselost samotných rajčat a 100o stačí, že se nekazí. Používala je jen přepasírovaná na omáčku a polévku. Převzal jsem ten snadný recept - rajčata se hodí i bez pasírování, do těstovin, leča, k masům.
Hráběnčin recept mi připomíná z dětství skautský pokrm rajská vejce - míchaná vajíčka s rajčaty, tedy bez cukru, s neloupanými a v kotlíku místo woku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 62.234 (?), 7.10.2019 10:01
Co se týče pasírovaných rajčat na vaření, tak můžu doporučit ty z Lidlu. Mívají je hlavně o italském týdnu a do špaget jsou super.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|