Rajčata - recepty



host - 191.35 (?)
4.8.2008 21:56

Mám super rcept na setrilovaná rajčat ve vlastní šťávě, zachovají konsistenci, dají se pak krájet, polévka je z nich dobrá.

Celá, zralá, ale tvrdá rajčata pěstí namačkám do 0.75 sklenic. Některé pukne, to je taky dobře, potřebujeme mít i vodnou část. Asi 2cm od okraje sklenice. Navrch se tam dá lžíce octa. Zavíčkuje a 20min při 85 st. Ocet určitě zasahuje do sterilizačního procesu, okyseluje.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 19.202 (?), 3.8.2008 18:13, zobrazeno: 129327x

Mexico-čatny 1.5kg rajčat, 1kg cibule, 1.3kg zel. paprik, 2ks pál. papriček, 6ks nov. koření, 2ks hřebíčku, 1/2lžičky mlet. papriky, 1lžička soli, 1/2hrnku oleje, 3/4hrnku octa, 1/3hrnku krystalu Očištěnou zeleninu nakrájíme na drobno (rajčata oloupat) a dusíme na oleji doměka(spolu s nov. koř a hřebíčkem v sítku). Pak přidáme vše zbývající a vaříme ještě zvolna asi hodinu, Zhoustlou směs dáme do           skleniček, uzavřeme,otočíme dnem vzhůru.   Tak a teď ta rajská -2kg rajčat, 2 ks cibule, 30g soli, 1/2lžičky mlet.papriky, 120g cukru, 1dl octa, 3ks hřebíčku, 5kuliček pepře1/2lžičky hořčičných semínek, Ocet a koření svaříme a necháme dvě hod. stát.Rajčata cibuli nakrájíme dáme do širokého kastrolu a za častého míchání rozvaříme na kaši.propasírujeme přes jemné síto.Přidáme mlet. papriku a sůl a pozvolna odpaříme do hustoty omáčky. přidáme přecezený ocet a cukr a ještě krátce povaříme .Horké plníme do sklenic uzavřeme otočíme dnem vzhůru. Pro dnešek poslední Rajčatové čatny - 1kg oloupaných rajčat, 1/2lžičky hoř.semínek, 4 kuličky pepře, kousek skořice , dvě velké cibule , 200goloup. jablek, špetka soli, 200g rozinek, 150g cukru, 1dl octa   Rajčata ,cibuli, jablka nakrájíme na drobno. Cibuli podusíme ve 3 lžících octa doměka přidáme rajčata, jablka, sůl,rozinky a koření v sítku.Za častého míchání vaříme do měka.Pak přidáme zbytek octa, cukr a vaříme do hustoty džemu.horké do sklenic uzavřít a tak dále... Teda Hráběnko to byl výkon přýpadné chibí a překlepí omluvte Ale jinak dobré pochutnání přeje micuko            

   
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 4.8.2008 17:15

Micuko, děkuji jistě nejen já, vzápětí to zkopíruju a půjdu seřvat naše keříky. H.

      
micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 4.8.2008 18:00

Nenadávat, přemlouvat.Já to taky tak dělám - mám vás ráda miláčkové moji.Zabírá to!!!

         
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 4.8.2008 20:02

Budu tedy trénovat před zrcadlem. Přidám jeden recept na lehké jídlo:

Pro 4 osoby- kilo rajčat, 4-5 vajec, špetku cukru, lžičku soli, 4-5 lžic oleje na smažení, pánev wok. Do horkého oleje vlijte rozšlehaná osolená vejce, osmažte do tuha, přidejte cukr a spařená, oloupaná a na kousky pokrájená rajčata. Dohromady restujte asi 5 minut. Vejce se spojí do větších kousků, rajčata pustí trochu šťávy.  K tomu rýží (původní varianta) nebo pečivo, fakultativně zelenou nať, trochu syrového pórku nebo šnytlík. Skoro abych to šla zkusit. H.

            
host - 191.35 (?), 4.8.2008 21:56

Mám super rcept na setrilovaná rajčat ve vlastní šťávě, zachovají konsistenci, dají se pak krájet, polévka je z nich dobrá.

Celá, zralá, ale tvrdá rajčata pěstí namačkám do 0.75 sklenic. Některé pukne, to je taky dobře, potřebujeme mít i vodnou část. Asi 2cm od okraje sklenice. Navrch se tam dá lžíce octa. Zavíčkuje a 20min při 85 st. Ocet určitě zasahuje do sterilizačního procesu, okyseluje.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 4.8.2008 22:12

Taky přidám jeden.
Zatímco jsem vyráběl kečup a protlaky, tchýně sterilovala pouze rajčata na čtvrtky bez ničeho (žádná voda, sůl, ocet) jen tak ve sklenicích.  Kyselost samotných rajčat a 100o stačí, že se nekazí. Používala je jen přepasírovaná na omáčku a polévku. Převzal jsem ten snadný recept - rajčata se hodí i bez pasírování, do těstovin, leča, k masům.
   Hráběnčin recept mi připomíná z dětství skautský pokrm rajská vejce - míchaná vajíčka s rajčaty, tedy bez cukru, s neloupanými a v kotlíku místo woku. 

                  
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 4.8.2008 22:22

Já používám podobné recepty. V poslední době víc používám rajčata neloupaná. Ty slupičky jsou dobrý  "kartáč na střeva" - pan doktor jistě potvrdí. Také je to méně pracné, když se to nepasíruje, nebo neloupe...  Zdravím - Daniela.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 4.8.2008 22:26

Moje řeč. Přiznám se, že jsem ještě rajče neloupal. Asi je pak chutnější, ale kdo se s tím má spařovat?
Střevní kyretáž říkáme blahodárnému působení slupek v dolní části útrob.

                     
host - 62.234 (?), 7.10.2019 10:01

Co se týče pasírovaných rajčat na vaření, tak můžu doporučit ty z Lidlu. Mívají je hlavně o italském týdnu a do špaget jsou super.

                  
radek.liberec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 26.200 (?), 25.8.2019 11:39

Ahoj muzes to rozepsat jak to konzervovat jen samotne bez vody octu atd diky

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika