Kvásek si pěstujeme doma. Přísady jsou jednoduché - mouka žitná chlebová tmavá a vlažná voda.
V nádobě (sklenice, miska...) rozmíchat 2 lžice mouky a vlažnou vodu, vytvořit řidší "kaši" asi jak na lívance, přikrýt ubrouskem a nechat v pokojové teplotě kolem 22 stupňů - já jej mám na lince.
Daší den přidat 1 lžici mouky a vlažnou vodu opět na stejnou hustotu, jako předcházející den. Takto pokračujejme každý den, hotový kvásek je asi po 6 - 8 dnech, musí být na něm vidět, že kvasí - dělá bubliny a má kyselou vůni a chuť. Nesmí plesnivět!!!
Kvásek odebereme pro pečení chleba a opět "dokrmíme" moukou a vodou. Pokud máme kvásku dost a nechceme jej již každý den oživovat, lze jej uskladnit v lednici a oživíme jej několik hodin před pečením - tzn. dokrmit a nechat v pokojové teplotě. V lednici kvásek vydrží asi týden. V naší rodině se kvásek udržuje i několik měsíců. Pokud zapomenete pravidelně dokrmovat, musí se udělat nový.
Přidávám recept na obyčejný kmínový chléb:
500 ml vody
380g pšeničná mouka hladká
160g žitná mouka chlebová tmavá
150g žitná mouka celozrnná
200g kvásek
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky kmínu
Nepřidávám již nic jiného (droždí, olej, ocet, cukr...). Kváskový chléb déle kyne, nejde pro něj použít přednastavitelné programy na pekárně - lze to však obejít takto: zadat základní program, projet míchání a kynutí a před pečením zadat STOP a nechat stopnuté minimálně hodinu, až těsto nakyne. Poté pokračovat v programu pečením.
Moje pekárna má program Vlastní nastavení, kde mám nastaven vlastní postup s delším posledním kynutím. Takže kváskový chléb mám upečený za 4 hod. 15 minut. Kváskový chléb má výbornou chuť a je lehce stravitelný.